Hyppää pääsisältöön

Juuso Kekkonen on heteromies, jolla on poikaystävä

Tämä on tarina siitä, miten rakkaus ei katso sukupuolta.

Juuso Kekkonen // Kuva: Eve Väyrynen / YleX

Juuso Kekkosen rakkaussuhteessa tapahtui merkittävä käänne sinä iltana, kun hänen tyttöystävänsä halusi kertoa yhden asian.

- Juuso kuule, musta tuntuu, että mä en oo tyttö. Mä oon poika.

Käänne oli tosin suurempi muiden ihmisten silmissä kuin Juuson.

Lause tuntui Juusosta jopa huojentavalta. Merkkejä muutoksesta oli jo ollut ilmassa. Pariskunnalla oli jo ollut kausi, jolloin Juuso ei kutsunut kumppaniaan tyttöystäväksi tai naiseksi. Nyt myös hänellä oli varmuus siitä, että hänen rakkaansa onkin mies eikä nainen.

Ja sen seurauksena pariskunta ryhtyi miettimään, miten tilanteessa voisi edetä. He olivat rakastuneita, mutta muuttaisiko ulkoisen sukupuolen korjaaminen jotain?

Ja kun Juuso tykkää kuitenkin naisista, niin pitäisikö pariskunnan erota?

Koko prosessi paransi parisuhdetta

Tästä pohdinnasta on nyt yli viisi vuotta aikaa. Seuraa spoileri: pariskunta ei eronnut ja on edelleen yhdessä.

Juuso kertoo, että rakkaansa sukupuolen korjaaminen herätti myös hänessä pohdintoja. Että entä jos myöhemmin Juuso ei enää tykkääkkään kumppanistaan, koska tämä on miehekkäämpi, eikä muistuta enää ulkoisesti naista?

- Se olisi ollut maailman tyhmin syy erota, että entä jos en tykkää susta kahden vuoden päästä! Koska se on missä tahansa parisuhteessa aina totta.

Pariskunta päätti jatkaa yhdessä niin kauan, kun he yhä tykkäävät toisistaan.

"Se olisi ollut maailman tyhmin syy erota!"― Juuso Kekkonen

Juuson mukaan koko prosessilla on ollut heidän suhteelleen vain positiivisia vaikutuksia.

- Poikakaverini viihtyy nykyisissä nahoissaan ja sosiaalisessa roolissaan paljon paremmin kuin aiemmassaan. Hänen itsetuntonsa on parempi. Jos ihminen tykkää itsestään niin hänen kanssaan on myös mukavampi seurustella.

Myös Juuso pohdiskeli ennen prosessia, miten hänen rakkaansa ulkoiset muutokset vaikuttaisivat suhteeseen. Lopulta ne eivät vaikuttaneet mitenkään. Muutokset fyysisessä olemuksessa tapahtuivat kahden vuoden aikana niin hitaasti, ettei niitä Juuson mukaan edes tajunnut siinä hetkessä. Ne näkyivät selkeämmin vasta jälkikäteen.

Pari elää siis samankaltaista elämää kuin ennenkin, mutta ulkopuolisten silmissä jotain on toisin.

Samalla kun Juuson tyttöystävästä tuli poikaystävä, myös määritelmä Juusosta muiden silmissä muuttui. Koska hän seurusteli miehen kanssa, tuli hänestä ulkopuolisten katsoessa homo.

Heterosta tuli muiden silmissä homo – ja ihmisten suhtautuminen muuttui

Juuso Kekkosen ja hänen poikaystävänsä rakkaus on kestänyt ulkoisia muutoksia. Yli seitsemän vuoden seurustelun aikana pariskunta itse on pysynyt samana. Muiden ihmisten suhtautuminen heihin on sen sijaan muuttunut.

Kun he kävelevät kadulla käsi kädessä, ovat he nyt myös ulkonäkönsä puolesta selvä miespari. Pari saa enemmän katseita kuin aiemmin, ja onpa heidän peräänsä huudeltukin. Joskus ilmassa on ollut myös väkivallan uhka.

- Kun menetin etuoikeuteni katsoa maailmaa aina heteron näkökulmasta, on tullut yhä enemmän selväksi, että Suomessa on yhä oma määränsä homo-ja transfobiaa. Se on karua, ja tekee ihan oikeaa vahinkoa, Juuso sanoo.

Onneksi kaverit ja perheet suhtautuivat pariskunnan kaapista ulos tulemiseen hyvin.

Nykyään Juuso puhuu aiheesta jo rutinoituneesti. Hän kiertää muun muassa yläkouluissa pitämässä Outo homo menee kouluun -monologiaan, jossa Juuso kertoo omaa tarinaansa. Monologin kertoo rakkauden, seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta nuorille opetussuunnitelmaa noudattaen Juuson oman esimerkin kautta.

Yläkoululaiset ovat suhtautuneet Juuson mukaan esitykseen positiivisesti. Negatiivinen palaute tulee ihmisiltä, jotka eivät ole esitystä nähneet ja jotka eivät tiedä, että esitys on suunniteltu tarkkaan nuorille sopivaksi.

Juuso on koulukäynneistä innostunut.

Juuso kiertää muun muassa yläkouluissa pitämässä monologia, jossa hän kertoo omaa tarinaansa.

- Kouluissa on todella siistiä kiertää! Sen näkee välillä silmistä, että tuolle teinille oli todella tärkeää että joku aikuinen ihminen sanoi tämän asian ääneen.

Juuson esityksestä on myös aikuisille suunnattu, ronskimpi versio. Silti koulukäynneissä on jotain spesiaalia.

- Se on mielekkäin työ, mitä minä oon tähän mennessä koskaan tehnyt. Aikuisille esiintyminen on hauskaa ja taiteellisesti innostavaa. Mutta kouluissa kiertämisessä on järkeä yhteiskunnallisesti.

Vaikuttaa siltä, että Juuso ja hänen poikaystävänsä ovat oppikirjaesimerkki siitä, miten tosirakkaus kestää ulkoiset muutokset. Heidän rakkautensa on sielujen sympatiaa, ja siinä kohtaavat ihmiset eivätkä sukupuolet.

Juuso Kekkonen, miten saada parisuhde kestämään?

- Telepatiaa ei ole olemassa. Jos haluaa jotain, niin se pitää kertoa kumppanilleen. Jos ei pyydä sitä mitä tarvitsee, ei todennäköisesti saa sitä. Ja se on vähän oma vika.

Artikkeli on osa YleX Etusivun juttusarjaa Rakkauden asialla, jossa toimittaja Eve Väyrynen perehtyy maailman tärkeimpään aiheeseen.

Lue lisää:

Mies on perheen pää ja lasta voi läimäyttää – tällaista opetetaan katolisella avioliittokurssilla Suomessa

Kaisa West on lesbo saamelaisnainen – 10 vuotta sitten hän oli tabu