Hyppää pääsisältöön

Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin.
#kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

Huikaisevan aurinkoisena päivänä kolme suomalaisen sarjakuvan Nimeä, Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen, kokoontuu Helsingin Hämeentien pikkuruiseen kuoharibaariin piirtämään ilmoille kaiken sen, mikä suomalaisessa ja globaalissa menossa mättää juuri nyt. Koska kyse on liioittelun taiteesta ja onlinereista on huumori kaikessa karmeudessaan koko ajan mukana. Lopuksi koko maapallo räjähtää.

Mutta miten tähän jamaan jouduttiin?

Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka piirtää Kulttuurin välikysymyksen yhteispiirrosta.
Kaisa Leka piirtää Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka piirtää Kulttuurin välikysymyksen yhteispiirrosta. Kaisa Leka

Ensin pitää päättää, mitä aiheita otetaan mukaan, mitä piirretään, mitä todella tapahtuu maailmassa vuonna 2016. Suomalaisen sarjakuvan yhden tärkeimmistä palkinnoista Puupäähatun kuluvana vuonna 2016 voittanut Ville Pirinen kirjoittaa sähköpostiketjussa: ”Komppaan Kaisan ( -- Leka --) ajatusta hiukan pidemmästä jutusta, pääsis vähän rönsyileen eikä tulisi tosiaan tarvetta tunkea esim. köyhien kyykytystä, netti- ja katunatseja, Talvivaaraa, Olkiluotoa, BB-julkkiksia, Cheekkiä, Ilja Janitskinia, ilmastonmuutosta, kolmatta maailmansotaa ja Taffelin sipsien nykyistä heikkoa laatua samaan puhekuplaan.”

Kaisa Lekan sarjakuvissa seikkailee hiiri, joka on paitsi Kaisan alter ego, myös tunnistettava brändi. Tässä työssä hiiri on ahne sikafarmari ja itsekäs lapsi, joka ei suostu jakamaan karkeistaan kenellekään. Leka on puhunut avoimesti (ja tehnyt sarjakuvaa) muun muassa terveydentilastaan, joka johti lopulta jalkojen amputaatioon ja proteesien hankkimiseen. Hänen mielestään ihmistä riivaa loputon ahneus ja taloudellisen kasvun himo. ” Sarjiksen teemaksi ehdottaisin itsekkyyttä, koska se tuntuu olevan nyt Suomea tai ehkä koko Eurooppaa hallitseva ideologia” , hän kommentoi.

Itsekkyys on Euroopan hallitseva ideologia.
Yksityiskohta Ville Pirisen, Kaisa Lekan ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen
Yksityiskohta Pirisen, Lekan ja Juntusen yhteistyöstä. Yksityiskohta Ville Pirisen, Kaisa Lekan ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen Ville Pirinen,Kaisa Leka,Juho Juntunen

Juho Juntunen on suomalaisen huumorisarjakuvan legenda, jonka härskit ja tiiviit kuvat ihmisten vajavaisuuksista, arjen kömmähdyksistä ja alakulttuurien kummallisuuksista ilahduttivat vuosia Soundi-lehden sivuilla. Juntunen on henkeen ja vereen rockjätkä, tatuoitu Harley Davidson -henkinen isähahmo, jota tympii ihmisten luokaton tyhmyys ja nurkkakuntainen rasismi sekä masennuksesta ponnistava ideologia. ” Nettinatsit on kehno vitsi, josta on vaikea repiä enää lisää vitsiä." Ville Pirinen toteaa.

Yksityiskohta Kaisa Lekan, Ville Pirisen ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen.
Yksityiskohta Pirisen, Lekan ja Juntusen yhteistyöstä. Yksityiskohta Kaisa Lekan, Ville Pirisen ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen. Juho Juntunen,Ville Pirinen,Kaisa Leka,sarjakuvataiteilijat,sarjakuvat,Puupäähattu

Lopulta kolmikko päätyy piirtämään neljä suurta työtä suoraan Suomen tilanteesta ja maailmantuskasta: IT-menestyjä kyykyttää pummia, nahkapääjoukossa tyhmyys tiivistyy ja tärkeintä on, että piltilläkin on säihkyvä älypuhelin tai muuten ihminen jää armotta kaveriporukan koulukiusatuksi.

IT-menestyjä kyykyttää pummia ja nahkapääjoukossa tyhmyys tiivistyy

Seuraavassa visiossa maailman merillä seilaa muovijätelautta, navat ovat sulaneet, sulamisvedessä kelluu veronkiertäjien huvijahti ja joku kiljuu suomeksi rasistista mantraansa Gambian aurinkorannalta. Lopussa maapallo kiehuu mustuneena avaruudessa, yksinäinen avaruusolio tarkkailee aluksestaan maan hiiltymistä ja jumalan face palm kertoo, että ihminen on todella mokannut kaiken.

Paljon muutakin tapahtuu, kun kolme kokenutta kommentoijaa pääsee kertomaan kuvin, mikä on vikana juuri nyt. Tarina elää vapaasti paperilla, tämän hetken maailmasta ei riidanjyviä puutu, eikä ongelmia.

Älkää valittako. Iloitsisitte siitä, mitä on.
Yksityiskohta Kaisa Lekan, Ville Pirisen ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen.
Yksityiskohta Pirisen, Lekan ja Juntusen yhteistyöstä. Yksityiskohta Kaisa Lekan, Ville Pirisen ja Juho Juntusen yhteispiirroksesta Kulttuurin välikysymykseen. Ville Pirinen,Juho Juntunen,Kaisa Leka

”Ei riitä, että me keskustellaan. Tarvitaan vallankumous! pamauttaa Kaisa Leka. Ville Pirinen toivoo, ettei hukkuvaa työnnettäisi takaisin mereen, niin kuin nyt käy Euroopan reunoilla. Juho Juntunen on kyllästynyt suomalaisten tapaan valittaa kaikesta, pelata vain omaa peliään ja tavoitella omaa etuaan. Osansa saavat myös jatkuvassa masennuksessa lilluvat ihmiset, jotka eivät osaa iloita mistään: ” Suomessa kaamosmasennus jatkuu koko vuoden." huokaisee Juntunen.

”Älkää valittako. Iloitsisitte siitä, mitä on. ”

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.