Hyppää pääsisältöön

Opiskelijoiden asumistuki muuttuu rajusti – osa hyötyy 150 euroa kuukaudessa, toiset häviävät jopa tuplasti

Eniten hyötyvät yksin kohtuuhintaisessa asunnossa asuvat opiskelijat.

Kun eletään opiskelijabudjetilla, jokainen lantti merkitsee. // Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikki tietävät, että hallitus aikoo leikata lähes kaikesta mahdollisesta. Myös opiskelijoilta. Uusimmissa leikkauspäätöksissä piilee kuitenkin myös yllätys:

Opintotuen leikkaukset johtavat siihen, että jotkut opiskelijat saavat tulevaisuudessa tukia nykyistä enemmän. Ihan reippaasti enemmän.

Huhtikuun alussa hallitus päätti valmistella muutosta opintorahaan, tukikuukausien määrään sekä opintotuen asumislisään. Opiskelijan asumistuki aiotaan muuttaa yleiseksi asumistueksi, joka on tällä hetkellä tarkoitettu pienituloisille. Se muutoksia lähes jokaisen opiskelijan asumistuen suuruuteen – joko erittäin positiivisesti tai todella negatiivisesti.

Nykyään opintotuen asumislisän suuruus on joko 80 prosenttia opiskelijan vuokrasta tai enintään 201,60 euroa. Se, millaista palkkaa opiskelijan kanssa samassa taloudessa puoliso tienaa, ei ole vaikuttanut asumistuen suuruuteen.

Jatkossa tilanne on toinen, kun asumistuki muutetaan yleiseksi asumistueksi.

Yleisen asumistuen suuruus riippuu muun muassa oman ja puolison palkan suuruudesta sekä kunnasta, jossa opiskelija asuu. Kunnat on jaoteltu asumiskustannusten mukaan neljään eri ryhmään, ja niille on määritelty enimmäisasumismenot, jonka suuruuteen vaikuttaa esimerkiksi alueen keskimääräisen vuokran suuruus. Yleinen asumistuki kattaa maksimissaan 80 prosenttia enimmäisasumismenoista.

Yleisen asumistuen maksimimäärät, jos asuu yksin:

Ryhmä 1: Helsinki 404,40 euroa

Ryhmä 2: Espoo, Vantaa ja Kauniainen 393,60 euroa

Ryhmä 3: esim. Oulu, Rovaniemi, Sipoo 328,80 euroa

Ryhmä 4: pienimmät kunnat 289,60 euroa

Ja se on monille etenkin helsinkiläisessä yksiössä asuvalle opiskelijalle aivan tolkuttoman hyvä juttu.

Helsingissä on kalliimpaa asua kuin muualla Suomessa. Niinpä kaupungin enimmäisasumismenot ovat suuremmat kuin muissa kunnissa. Yksinelävän helsinkiläisen yleisen asumistuen maksimissuuruus on 406,40 euroa.

Se tarkoittaisi sitä, että opiskelija, joka maksaa yksiöstään vuokraa vähintään 508,00 euroa, saisi tulevaisuudessa siihen yleistä asumistukea maksimimäärän eli 406,40 euroa kuukaudessa – eli yli 200 euroa enemmän nykyisen 201,60 euron asumistukeen verrattuna.

Näin opiskelija jäisi opintotukimuutoksen jälkeen voitolle jopa noin 150 euroa kuukaudessa nykyiseen tilanteeseensa nähden, vaikka opintorahan osuus pienenee.

Yleisen asumistuen suuruus kuitenkin pienenee sitä mukaa, mitä enemmän tuloja henkilöllä – eli tulevaisuudessa myös opiskelijalla – on. Koska etenkin Helsingissä yleinen asumistuki lisää opiskelijan kuukausituloja huomattavasti, työnteko ei välttämättä kannata.

Suurimmat häviäjät yleiseen asumistukeen siirryttäessä ovat ne opiskelijat, joiden puoliso on työelämässä. Aiemmin puolison tuet eivät vaikuttaneet opiskelijan asumistuen suuruuteen, mutta jatkossa ne voivat syödä opiskelijan asumistukioikeuden kokonaan.

Jos kaksihenkisen perheen kuukausittaiset bruttotulot eli tulot ennen veroja ja vähennyksiä ylittävät Helsingissä 2 508 euroa tai kaikkein pienimmissä kunnissa 2 013 euroa, asumistukea ei myönnetä lainkaan.

Näiden opiskelijoiden kuukausitulot putoavat enimmillään lähes 300 euroa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että opiskelijan työssäkäyvä puoliso joutuu kustantamaan pariskunnan elämisen lukuun ottamatta opiskelijan opintorahaa, jonka suuruus tulevaisuudessa on 250,28 euroa.

Kela on arvioinut Yle Uutisille, että 40 000 opiskelijaa menettää kokonaan asumiseen tarkoitetun tuen, 27 000 opiskelijan tuki pienenee ja 100 000 opiskelijan tuki kasvaa.

Opintotuen muutokset ovat tulossa voimaan syksystä 2017 alkaen.

Lue myös:

Hallitus ei suostunut perumaan leikkauksia opiskelijoilta – opintoraha pienenee elokuussa 2017

Villi teoria: Opintolainaa voi pakoilla maksuhäiriömerkinnällä