Hyppää pääsisältöön

Silta

Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 silta

Kun rikossarjan naispoliisia nimitetään otsikossa Saga Norénin manttelinperijäksi, on selvää, että Saga Norén on jättänyt pysyvän jäljen. Nimitykseen saattaa vaikuttaa sekin, että tämä uusi brittisarja Marcella on Silta-sarjan luojan Hans Rosenfeldtin kirjoittama. Tässä keskustelussa Tove Idström kertoo, miksi Saga on niin tärkeä hahmo.

Silta Television tiiliskivissä torstaina 14.4. klo 17.20 ja ti 19.4. klo 22.05 + Areena.

Ruotsalais-tanskalainen vuonna 2011 alkanut sarja Silta (Bron/Broen) on kolmen kautensa aikana tarjonnut kiemuraisia murhajuonia, se on kertonut modernista yhteiskunnasta, jossa elää hajonneita, hajoavia ja kipuilevia perheitä ja se on esitellyt joukon mieleenjääviä hahmoja, kärjessä suoraan tv-sarjojen historian hahmogalleriaan Sarah Lundin (Sophie Grabøl) ja Birgitte Nyborgin (Sidse Babett Knudsen) rinnalle päätyvä malmöläinen rikospoliisi Saga Norén, jota esittää ruotsalaisnäyttelijä Sofia Helin.

tuottajien antamassa tilauksessa oli kaksi ehtoa

Hans Rosenfeldt on vuonna 1964 syntynyt ruotsalainen kirjailija, näyttelijä ja radiotoimittaja, joka ennen Siltaa oli kirjoittanut toistakymmentä tv-sarjaa. Rosenfeldt on kertonut, että kun hän käsikirjoittajaryhmän kanssa alkoi luoda Siltaa vuonna 2006, tuottajien antamassa tilauksessa oli kaksi ehtoa: sarjan piti sijoittua Ruotsiin ja Tanskaan ja sen täytyi olla trilleri.

Ensimmäinen kysymys oli, miten saattaa kahta maata edustavat poliisit yhteen. Ratkaisuksi tuli Kööpenhaminan ja Malmön yhdistävä Juutinrauman silta. Toinen lähtökohta oli saada tanskalaisnäyttelijä Kim Bodnia mukaan. Rosenfeldtin mukaan ruotsalaisissa rikossarjoissa oli jo nähty riittävästi eronneita, ex-vaimojensa ja lastensa kanssa riiteleviä miespoliiseja, jotka tukahduttavat tunteensa, tuijottavat pimeyteen, juovat liikaa ja kuuntelevat jazzia tai oopperaa. Vinkki Wallanderiin lienee selvä. Haluttiin toisenlainen miespoliisi, avoin ja empaattinen ja perheen ympäröimä hahmo.

auto- ja hissikohtaukset ovat Rosenfeldtin suosikkeja

Kim Bodnian esittämän Martin Rohden rinnalle Rosenfeldt keksi ruotsalaisen naispoliisin jolta puuttuvat täysin sosiaaliset taidot. Syntyi Saga Norén. Kahden poliisin kemia oli alusta saakka niin hyvä, että ensimmäiset otokset nähtyään tekijät päättivät, että jokaisessa jaksossa pitää olla kohtaus, jossa Saga ja Martin puhuvat keskenään jostain muusta kuin rikoksesta, jota tutkivat. Näin syntyivät sarjan hahmoja syventävät ja huumoria luovat auto- ja hissikohtaukset, jotka ovat Rosenfeldtin suosikkeja.

Martin Rohde poistui sarjasta toisen kauden jälkeen, juonen tasolla hän joutui vankilaan. Kolmannella kaudella Sagan pariksi tuli tanskalaispoliisi Henrik Sabroe, jota esittää Thure Lindhardt.

Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 Kuva: © Filmlance International AB 2015 Photo: Carolina Romare silta

Jo kirjasintyypistä lähtien Silta heijastaa modernismin eleettömyyttä ja kuulautta. Tanskalainen muotoilu ja arkkitehtuuri, Arne Jacobsen ja Poul Henningsen, Henning Larsen ja Jørn Utzon, Bang & Olufsen tulevat mieleen. Luksuskodit ovat avaria kuin galleriat, niin kuin kakkoskaudella Viktoria ja Oliver Nordgrenin koti tai kolmoskaudella Freddie Holstin koti. Ne ovat silmiä hiveleviä ympäristöjä, joissa ihminen vaikuttaa tahralta. Miten ihmiset sitten löytävät mielenrauhan näissä viileyttä henkivissä ympäristöissä? Pysyvätko perheet kasassa? Saavatko lapset rakkautta? Miten kävi avoimen, sosiaalisen, rakastavan perheen ympäröimän, vastasteriloidun Martinin?

Miten kävi avoimen, sosiaalisen, rakastavan perheen ympäröimän, vastasteriloidun Martinin?

Näiden pohdintojen kautta valpas katsoja koukkaakin Sillan rikosjuonien ohi sen suureen aiheeseen.

Sillasta on tehty USA:n ja Meksikon rajalle sijottuva versio The Bridge ja ranskalais-brittiläinen The Tunnel, joka luonnollisesti tapahtuu kanaalin alla. Tulossa oleva venäläinen versio lähtee liikkeelle Narvan sillalta Venäjän ja Viron välillä. Onpa asiaa pohdiskeltu myös Suomessa, kohteena potentiaalinen tunneli Helsingin ja Viron välillä. Ylen Kulttuuricocktail ja yle.fi/arkkitehtuuri järjestivät viime vuoden lopulla kilpailun, jossa haastettiin tunnettuja Helsinki-Tallinna -välin seilaajia kirjoittamaan synopsis tällaisesta sarjasta.

Hans Rosenfeldt on todennut Guardianille, että Sillan neloskausi on tulossa. Sofia Helin ja Henrik Sabroeta esittävä Thure Lindhardt ovat mukana eikä Rosenfeldt pidä edes Kim Bodnian esittämän Martin Rohden paluuta mahdottomana, “jos sitä ei tehdä pelkästään nostalgian vuoksi, jos se todella hyödyttää sarjaa”.

Tarina on jo olemassa ja sen lähtökohta on kaukana Juutinrauman sillasta.

Television tiiliskivissä puhutaan siitä, mitä eroa on juonella ja aiheella, miltä Sillan maailma näyttää ja miksi Saga Norén on sellainen kuin on. Ja myös miksi Henrik Sabroe aiheuttaa Tove Idströmissä “kollegiaalista kateutta”.

Television tiiliskivien kaikki vanhat jaksot ovat Yle Areenassa kuunneltavissa ja ladattavissa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri