Hyppää pääsisältöön

Ennakointi on paras puolustus

Ketäpä ei silloin tällöin pelottaisi liikkua yksin ulkona pimeään aikanaan. Ainakin itse myönnän olevani sellainen vässykkä, että kavahdan jokaista rasahdusta ja kolahdusta, mitä ympäristöstä kuuluu. Koska pelokkuus alkoi lievästi sanottuna ottaa päähän, päätin osallistua naisten itsepuolustuskurssille.

Määrittele rajasi etukäteen

Yhden päivän intensiivisellä naisten itsepuolustuskurssilla opeteltiin ihan perusasioita: väistöjä, kaatumisia, lyöntejä, potkuja sekä kuristusotteista irtaantumisia. Hieman yllättäen parhaaksi itsepuolustuskeinoksi nousi kuitenkin ennakointi ja uhkaaviin tilanteisiin henkisesti varautuminen. Jotta ennakointi onnistuu, olisi tärkeää määritellä omat rajansa etukäteen: kuinka lähelle joku tuntematon saa tulla ennen kuin reagoin? Entäpä mitä kaikkea minulle saa sanoa ennen kuin vastaan?

- Jos ei ole määritellyt sitä, että mun reviiri kulkee tossa ja mun rajat kulkee tossa, niin on vaikea alkaa uhkaavassa tilanteessa miettimään, että onko tämä hyväksyttävää vai ei, kertoo kurssin vetäjä Sami Sallinen Sabaki Defencestä.

"Mä tiesin, et siinä tyypissä oli jotain outoa"

Tilanteiden ennakointi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi jatkuvasti vilkuilla olkapäänsä yli, vaan parhaimmillaan se toimii luonnollisena osana tavallista arkea. Vähän samalla tavalla kuin liukkaalla kelillä autoa käsittelee tavallista varovaisemmin. Jos ulkona liikkuessa tulee tunne, ettei olo ei ole turvallinen, on tärkeä tehdä jotain.

- Useasti kuulee, että kun jotakin on tapahtunut, niin ensimmäinen kommentti on: “Mä tiesin, et tossa tyypissä oli jotain outoa” tai “Mä arvasin, et siinä tilanteessa oli jotain outoa”. Kun kuulee sen ensimmäisen varoitussignaalin päässään niin toimisi sen mukaan, perustelee Sami.

Itsepuolustuskursseille osallistutaan eri syistä. Osa hakee turvallisuudentunnetta arkeensa ja osa oppia ammattitarpeisiin, kuten kaupan- tai sosiaalialalle. Vaikka viime aikoina paljon palstatilaa ovatkin saaneet naisiin kohdistuvat väkivallanteot, niin Samin mukaan naisille suunnatuille itsepuolustuskursseille ei ole silti ollut sen suurempaa tunkua kuin aikaisemminkaan.

- Mä oon jo yli 20 vuotta vetänyt naisten itsepuolustuskursseja ja kurssille tulijoita on aina ollut saman verran.

Intensiivisen kurssipäivän jälkeen kroppa oli väsynyt. Itsepuolustuskurssi oli rehellisesti hauska kokemus, sillä oli kiva päästä vääntämään ja kääntämään muiden naisten kanssa. Kurssin jälkeen päätin aloittaa uudelleen nuoruuden kamppailulajiharrastuksen. Vieläkään en ole varma siitä, osaisinko oikeasti laittaa kampoihin itseäni isommalle miehelle, mutta sen sijaan osaan välttää tilanteita, joissa joku voisi käydä kimppuuni.

Ammattilaisen vinkit itsepuolustautumiseen:

Ennakointi on paras tapa puolustaa itseään. Jos kuitenkin syystä tai toisesta ajaudut tilanteeseen, jossa joudut puolustautumaan, muista nämä Samin vinkit:

  • Määrittele rajasi
  • Havannoi ympäristöä
  • Säilytä tyyneytesi ja itsevarmuutesi
  • Kontrolloi tilanne
  • Jos päätät toimia, tee se kunnolla
  • Itsensä puolustamisessa ei ole sääntöjä
  • Älä koskaan luovuta
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän