Hyppää pääsisältöön

Italiaa, koomaa ja mafiaa Teemalauantaissa 16.4.

Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d'estate), elokuva vuodelta 2013.
Mafia tappaa vain kesäisin: "Murha kirkossa", julistaa palermolainen sanomalehti. Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d'estate), elokuva vuodelta 2013. mafia tappaa vain kesäisin,Teemalauantai

"Girlfrien in a coma, I know, it's really serious..."

Italian kaoottiselle lähihistorialle omistetun teemaillan avaa dokumenttielokuva Italia, tyttöystävä koomassa (Girlfriend in a Coma), joka on animaatiota, Dantea ja kovaa faktaa yhdistävä epätoivoinen rakkauskirje Italialle. Kertojana ja päähenkilönä on The Economistin taloustoimittaja Bill Emmott, elokuvan ohjasi Annalisa Piras.

The Smithsin laulusta Girlfriend in a Coma nimensä saanut dokumenttielokuva perustuu Emmottin kirjaan Good Italy, Bad Italy. Italiaa teinistä asti rakastanut Emmott haluaa auttaa "tyttöystäväänsä" ja kiertää etsimässä selityksiä sekä ratkaisuehdotuksia maan syvään kriisiin. Hänen haastateltavinaan ovat muun muassa kirjailijat Umberto Eco ja Roberto Saviano, elokuvaohjaaja Nanni Moretti, näyttelijä Toni Servillo, slow food -liikkeen perustaja Carlo Petrini, akateemikko ja poliitikko Elsa Fornero sekä Fiatin johtaja John Elkann. Danteakin siteerataan, lauseille äänen antaa näyttelijä Benedict Cumberbatch.

Illan elokuva Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d’estate) on Euroopan parhaana komediana vuonna 2014 palkittu kertomus cosa nostrasta eli Sisilian mafiasta 1970-luvulta 1990-luvulle. Todellisiin tapahtumiin perustuvan mustan komedian ohjasi Pierfrancesco Diliberto eli Pif, suosittu sisilialainen koomikko.

Pif esittää myös pääosaa, palermolaista Arturoa, joka kasvaa aikuiseksi keskellä mafian veritekoja ja alkaa vähitellen ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu. Nuorta Arturoa esittää Alex Bisconti. Elokuvan henkilöihin kuuluu myös mafiayhteyksien ryvettämä pääministeri Giulio Andreotti, joka puhuttelee nuorta Arturoa niin syvästi, että tämä pukeutuu lasten naamiaisiinkin Andreottiksi.

Mafia tappaa vain kesäisin on Palermosta kotoisin olevan Pfin esikoisohjaus.

Teemalauantain molemmat ohjelmat ovat Suomen-ensi-iltoja. Molemmat ovat katsottavissa Areenassa jälkeenpäin.

Teemalauantai 16.4.

  • Klo 21.00 Italia, tyttöystävä koomassa (Girlfriend in a Coma). Dokumenttielokuva, ohjaus Annalisa Piras.
  • Klo 22.00 Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d’estate). Italia 2014. Ohjaus Pierfrancesco Diliberto (Pif). Pääosissa Pif, Alex Bisconti, Cristiana Capotondi, Claudio Gioè, Ninni Bruschetta.
Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d'estate), elokuva vuodelta 2013. Kuvassa ohjaaja ja pääosanesittäjä Pif.
Mafia tappaa vain kesäisin. Kuvassa Pif ja Cristiana Capotondi. Mafia tappaa vain kesäisin (La mafia uccide solo d'estate), elokuva vuodelta 2013. Kuvassa ohjaaja ja pääosanesittäjä Pif. mafia tappaa vain kesäisin,Pif,Teemalauantai,Italialainen elokuva

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa