Hyppää pääsisältöön

Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

Kansanedustaja Li Andersson
Kansanedustaja Li Andersson. Kansanedustaja Li Andersson Kuva: Aleksis Salusjärvi Li Andersson,#kulttuurinvälikysymys

Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

KULTTUURIN VAIHTOEHTOMINISTERIT. #kulttuurinvälikysymys valitsi viisi poliitikkoa, joilla on sanottavaa kulttuurista. Tässä on heistä yksi.

Andersson kyseenalaistaa myös hallitusohjelman kulttuurin kärkihankkeet, sillä tosiasiallisesti resursseja vähennetään nettona.

”Nyt on toki sauma kehittää uudenlaisia toimintamalleja, ja ylipäätään perusajatus rahoitusosuuden kasvattamisesta on hyvä. Taide osana sosiaali- ja terveystyötä on kiinnostava ajatus, mutta toisaalta se vääjäämättä vaikuttaa taiteen sisältöön. Voiko vanhainkotiin viedä mitä vain?”

Kukaan ei halua seistä leikkausten takana

Anderssonin mielestä menetetään poliittista tilaa, kun hallituksessa ei ole kulttuuriministeriä. Sen seurauksena kulttuuriin painoarvo vähenee.

”Poliittinen asiantuntemus vähenee. Se johtaa virkamiesten vallan kasvuun, mikä vähentää taiteen kehittämistä ja eteenpäinviemistä.”

Kulttuurissa on käynnissä kovan luokan alasajo halki Euroopan. Minkälaisessa maailmassa me elämme?

”On poliittinen linja, että Euroopassa on lähdetty leikkaamaan julkisia menoja finanssisektorin keinottelun suitsimisen sijaan. Leikkaukset ovat kautta linjan kohdistettu koulutukseen ja kulttuuriin. Suomessa tämä ilmiö on sen yhteiskuntapolitiikan seurausta, jota on harjoitettu jo 30 vuotta.”

Miltä tuntuu olla poliitikko tällaisena aikana?

”Vasemmiston rooli on tärkeämpi kuin pitkään aikaan, vaikka emme saisi suuria poliittisia voittoja. Toivon, että ei vajottaisi siihen, että ollaan masentuneita ja valitetaan miten hirveää kaikki on.”

Suomen poliittista ilmapiiriä tarkastellessa on Anderssonin mukaan paljastavaa, että hallituspuolueidenkin edustajissa vastustetaan koulutusleikkauksia.

Selvin osoitus sivistyksen alasajosta on, että kukaan ei halua seistä sen takana ja myöntää, että siitä tässä on kyse.

”Ehkä selvin osoitus sivistyksen alasajosta on, että kukaan ei halua täysin seistä sen takana ja myöntää, että siitä tässä nimenomaan on kyse.”

Taiteen välinearvon aikakausi

Andersson pohtii Suomen kulttuuripolitiikan jakautuvan kolmeen kehitysvaiheeseen. Ensin oli kansallisvaltioprojekti, jossa keskeistä oli suomenkielinen taide ja nationalismi. Toisessa vaiheessa taiteesta tuli jokaisen kansalaisen asia.

”Kulttuuri haluttiin verkostoksi koko maahan, mikä näkyi esimerkiksi kirjastolaitoksen leviämisenä.”

Kolmas vaihe, jota elämme edelleen, on taiteen välineellistämisen vaihe. Taiteen arvo on siinä aina kytköksissä johonkin muuhun.

”Se näkyy, kun halutaan tehdä hyvännäköisiä tuotteita ja toisaalta käynnissä olevassa hyvinvointipuheessa. Ehkä neljäs vaihe on sitten koko rakennelman alasajo.”

Miksi valtion on tuettava taidetta?

Taide ei ole lähtökohtaisesti kaupallista toimintaa. Ilman julkista tukea Suomessa ei olisi näin monipuolinen taidekenttä.

”Koska taide ei ole lähtökohtaisesti kaupallista toimintaa. Ilman julkista tukea Suomessa ei olisi näin monipuolinen taidekenttä.”

Yksityiset säätiöt ovat monin paikoin jo ohittaneet valtion taiteen tukemisessa. Mihin tämä kehitys johtaa?

”Taideapurahoissa yksityinen rahoitus painottuu pienen piirin ohjaukseen verrattuna valtioon, joka painottaa läpinäkyvämpää vertaisarviointia. On hyvä kysymys, mikä on tulevaisuudessa taidelaitosten rooli – meneekö se niin, että valtio rahoittaa laitoksia ja taiteen vapaa kenttä jää säätiöiden harteille.”

Kulttuuriala on kasvanut samalla, kun kulttuuripolitiikka on pirstaloitunut. Mistä ristiriita johtuu?

Luova talous ei ole mitään ilman ydintä, jota kapitalisoida, joka on taide.

”Kulttuuriala nähdään osana luovaa taloutta, joka on yksityisen sektorin asia. Kulttuurin rahoituksesta on helppo puhua, taidepolitiikasta taas huomattavasi vaikeampaa. Pitäisi muistaa, että luova talous ei ole mitään ilman ydintä jota kapitalisoida, joka on taide.”

Valtion kiinnostus rajoittuu luovien alojen tuottoon, ja taiteen merkitystä ei ymmärretä. Se, miten vähän tehdään taiteellisen työn toimintaedellytysten turvaamiseksi, on Anderssonin mukaan osoitus tästä.

”Jos löytyisi ymmärrys taiteellisen työn tärkeydestä, ei olisi mahdollista että luovan alan työntekijöiden työttömyysturva olisi yhä retuperällä. Ei olisi mahdollista, että taiteilijaeläkkeiden määrä on huomattavan pieni.”

Kansanedustaja Li Andersson.
Kansanedustaja Li Andersson. Kuva: Aleksis Salusjärvi Li Andersson,#kulttuurinvälikysymys

Eduskunta on hidas

Kulttuurin suurimpana uhkakuvana Andersson pitää sen välineellistämistä.

”Että entistä vähemmän puhutaan taiteesta, siitä mikä on sen yhteiskunnallinen merkitys. Taide on politiikassa usein kytköksissä johonkin muuhun eikä itsessään arvokasta.”

Jos tämä kehitys jatkuu, olemme matkalla tylsempään ja henkisesti köyhempään yhteiskuntaan.

Ihminen voi huonosti, jos hänellä ei ole tilaa olla luova.

”Ihminen voi huonosti, jos hänellä ei ole tilaa olla luova. Jos ei ole tilaa olla välillä luova, välillä laiska. Taide on tapa käsitellä tai välittää tunteita, herättää uusia ajatuksia, uusia toimintamalleja.”

Taiteilijat ovat työvoimapolitiikassa olleet väliinputoajan asemassa. Tämän joukon määrä kasvaa koko ajan, kun yhä useammasta on tullut itsensätyöllistäjä.

”Käsitykseni eduskunnasta on valitettavasti sellainen, että ne muutokset, jotka yhteiskunnassa tapahtuvat, näkyvät talon sisällä vasta viiveellä.”

Perustulotaiteilija

Andersson pitää vaikeana nostaa esille yhteiskunnan alueita, jotka eivät noudata kaupallista logiikkaa.

”Yhtäkkiä on vaikea perustella sitä, että hyvinvointipalveluja tuotetaan ilman voitontavoittelua. On vaikea perustella päiväkotia tai vanhustentaloa, joka ei tuota voittoa.”

Mikä olisi ensimmäinen päätöksesi kulttuuriministerinä?

Miksei luovan alan työntekijät voisi olla se ryhmä, jossa perustulokokeilu otettaisiin ensimmäisenä käyttöön.

”Itsensätyöllistäjien sosiaaliturvan parantaminen. En ymmärrä miksei luovan alan työntekijät voisi olla se ryhmä, jossa perustulokokeilu otettaisiin ensimmäisenä käyttöön.”

Viime kädessä kulttuuriministerin tehtävä on Anderssonin mukaan puolustaa kulttuuria, sen tärkeyttä ja rahoitusta suhteessa muihin poliittisiin tavoitteisiin.

Lisää Li Anderssonin ajatuksia tänään Kultakuumeessa. Yle Radio 1 klo 15.05. Kuuntele!

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.