Hyppää pääsisältöön

Oma kädenjälki

Taavi Vartia
Taavi Vartia Taavi Vartia,Syke (tv-sarja)

Kamerat siirretään paikoilleen. Lavastus tarkistetaan ja valot säädetään sopiviksi. Näyttelijät ja avustajat kutsutaan sisään. Toiminta harjoitellaan ja kohtaus on valmis kuvattavaksi. Sykkeen kolmannen kauden ohjaajana toimii Taavi Vartia, jolla on takanaan pitkä ura niin elokuvien kuin televisiodraamankin parista. Kuvauksissa pyydetään hiljaisuutta, ohjaajan ääni kaikuu studiossa: ”Olkaa hyvä!” ja kohtaus saa alkaa.

Taavi Vartia on viisikymppinen neljän pojan isä, joka harrastaa kuntoilua ja musiikkia, omien sanojensa mukaan sellaisia ”ihan tavallisia asioita”. Vartia tunnetaan käsikirjoittajana, kirjailijana ja ohjaajana. Hänellä on viides romaani tekeillä ja useampia elokuvakäsikirjoituksia työn alla. Hän on ollut alalla jo 25-vuotta ja uusia ideoita syntyy yhä. Vartialla on kokemusta myös niin viihde- kuin asiaohjelmistakin, mutta nykyään hän työskentelee ohjaajana lähinnä elokuvissa ja draamatuotannoissa.

”Mitä omaan tapaani ohjata tulee – pidän tärkeänä hyvän ryhmähengen ylläpitämistä ja positiivista otetta, se luo avoimen mielen kaikille. Ja avoin mieli tuo luottamusta ja luottamustahan ohjaaja tarvitsee näyttelijöiltä sekä työryhmältä voidakseen tarkasti ja tiukastikin viedä oman näkemyksensä maaliin”, Vartia täsmentää.

Luottamustahan ohjaaja tarvitsee näyttelijöiltä sekä työryhmältä voidakseen tarkasti ja tiukastikin viedä oman näkemyksensä maaliin.

Vartian mukaan ohjaajalle on aina tärkeää, että ryhmä on ammattitaitoista ja tuotanto hyvin organisoitua. Vartia myös painottaa, että näin Sykkeessä todellakin on.

Asennekysymys

Vartia astui ohjaajan saappaisiin kolmannella kaudella, kun muu tiimi oli työskennellyt yhdessä jo kaksi aiempaa kautta. Vartian mukaan siirros on asennekysymys. Hänen mielestään tällaisessa tuotannossa ohjaajan täytyy kunnioittaa sitä, mitä muut ovat jo luoneet, mutta samalla on hyvä tuoda oma luontainen kädenjälki mukaan toteutukseen. Hän kertoo käyneensä läpi ennen kuvauksia sarjan konseptiin liittyviä asioita pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaan kanssa ja on onnistunut tuomaan luontevasti esiin oman tapansa tehdä asioita.

Vartia paljastaa, että oli satunnaisesti seurannut sarjaa, ennen kuin häntä pyydettiin ohjaamaan kolmas kausi. ”Sykkeen laatu ja monet entuudestaan tutut näyttelijät olivat aika luonnollinen syy sanoa tarjoukselle kyllä”, Vartia lisää.

Syke-sarjan kuvauksissa
Syke-sarjan kuvauksissa Syke (tv-sarja),Taavi Vartia

Kyyneleitä kadonneissa silmälaseissa

Syke on TV-draama, mutta myös sairaalasarja. Sairaalamiljöön realistisuus on ollut koko sarjan ajan tärkeä osa tekemistä. Sarjan kuvauksissa on muun muassa mukana neuvomassa ja konsultoimassa lääketieteen ammattilaisia. Vartian mukaan Syke on ollut ohjaajalle aikamoinen koulu uuteen maailmaan. Vartia lisää, että haastavaksi teki monien lääketieteellisteknisten asioiden ymmärtäminen ja niiden nitominen uskottavasti yhteen draaman kanssa.

Vartia kertoo, että kuvauksissa myös tekijät kokevat kohtauksien koskettavuuden ja draaman. Esimerkiksi erään nuoren tytön tarinaan liittyvää pientä ja kaunista kohtausta kuvatessa taisi ohjaaja itsekin vieräyttää kyyneleen Tiina Lymin kanssa. Sykkeessä koetaan siis koskettavia hetkiä, mutta millainen tunnelma kameroiden takana muuten on?

”Mielestäni hyvä ohjaaja on tarkka ja voimakas, mutta tiukkis ei silti tarvitse olla. Pilke silmäkulmassa on kaikilla elämän osa-alueilla parempi vaihtoehto kuin niuhottaminen”, Vartia painottaa.

Pilke silmäkulmassa on kaikilla elämän osa-alueilla parempi vaihtoehto kuin niuhottaminen.

Vartian mukaan hauskoja tilanteita on kuvauksissa vaikka kuinka paljon. Varsinkin, kun näyttelijät ja ohjaaja yrittävät parhaansa mukaan tehdä uskottavia sairaalakohtauksia.

”Uskoisin, että työryhmän mielestä minä itse olin ihan päivittäistasollakin hauska kommellus, koska hukkasin ihan jatkuvasti käsikirjoituksen ja silmälasini. Niitä sitten kimpassa etsittiin. Aina ne löytyivät, että kiitos vaan kaikille!” Vartia naurahtaa.

Syke-sarjan kuvauksissa
Syke-sarjan kuvauksissa Syke (tv-sarja)

Yli-innokas maratoonari

Kolmannen kauden neljännessä jaksossa Vartia nähdään myös itse ruudulla. Ohjaaja painottaa, että rooli yli-innokkaana maratoonarina ei ollut hänen ideansa. Hän kertoo, että oli nuorempana aika paljonkin kameroiden ja liveyleisön edessä näyttelijänä ja juontajana, joten työskenteleminen linssin toisella puolella ei ollut uusi juttu.

”Oli ihan mukavaa tehdä pikku rooli, enkä jotenkin sitä sen kummemmin siinä kuvauksissa ajatellut. Meni tutussa ympäristössä ihan luonnostaan”, kertoo Vartia.

Kun kamerat pyörivät, kestää kohtaus normaalisti vain muutamia minuutteja. Sama tilanne kuvataan useammasta kulmasta ja eri läheisyyksiltä. Kohtauksen ajan ohjaaja seuraa tapahtumia tilanteen vierestä ja pyytä tarvittaessa neuvojen kera uutta ottoa. Kun kohtaus on purkissa, ohjaaja nostaa kuulokkeet korviltaan ja nyökkää hyväksyvästi: ”Kiitos, se oli siinä! ”.

Kommentit