Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pientalon lämmityksen valinta vaatii paljon puntarointia – apua saa Motivan laskurista

tontti Myrskylässä
Soile Niittymäki ja Aku Eronen aikovat rakentaa Myrskylään. tontti Myrskylässä Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Omakotitalon rakentajalla on tarjolla ainakin kymmenkunta vakavasti otettavaa lämmitysvaihtoehtoa. Parhaan valinnan teko on osin arvaamista, sillä kukaan ei tiedä energian hintoja vuosikymmenten päähän tulevaisuuteen.

Mäntsäläläinen Aku Eronen aikoo rakentaa pientalon Myrskylään, mistä löytyi upea tontti. Paikkakunnan sijaintikin on Akun ja puolisonsa Soile Niittymäen mielestä hyvä.

Pariskunnalla on monta visaista kysymystä edessään. Esimerkiksi lämmitystavan valinta vaatii paljon vertailua.

Lämmitysinvestointi tehdään vuosikymmeniksi.

Lämmittämiseen liittyvät ympäristöseikat ja helppokäyttöisyys selviävät kyselemällä. Mutta kun aletaan puhua kustannuksista, haaste kovenee oleellisesti.

Lämmitysinvestointi tehdään vuosikymmeniksi. Kukaan ei osaa sanoa varmasti, kuinka paljon sähkön tai kaukolämmön hinta harppaa siinä ajassa. Energiavaihtoehtojen hinnoilla on kuitenkin oleellinen merkitys lämmitystapojen kustannusvertailussa.

Maalämpö, sähkö - vai joku muu?

Yli puolet pientalorakentajista valitsee maalämmön, joka tuottaa halpaa energiaa. Mutta investointikustannukset ovat maalämmössä isot. Sähkölämmön saisi murto-osalla maalämmön hinnasta.

Rakentaja voi hakea apua valintaansa valtion asiantuntijayritys Motivan laskurista.

Laskuriin syötetään oman rakennushankkeen perustiedot, kuten neliöt, huonekorkeus, eristyksen taso ja tuleva asukasmäärä. Laskuri raksuttaa kustannukset eri vaihtoehdoille.

Teimme Aku Eroselle Motivan laskurilla vertailun neljän lämmitystavan välillä. Isot investoinnit maalämpöön tarkoittavat todellakin halpaa energiaa.

Ja sama toisin päin: Patterisähkölämmitys on halpa hankkia, mutta se aiheuttaa kalleimmat vuosikulut. Maalämmittäjä saisi vuosittain lämmitysenergian 864 euroa halvemmalla sähkölämmittäjään verrattuna. Mutta maalämmön hankinta olisi 14 000 euroa kalliimpi!

Omakotitalo 110 m2 hankinta energia / vuosi
sähkölämmitys 4 000 € 1 387 €
kaukolämpö 10 500 € 879 €
pelletti 15 000 € 765 €
maalämpö 18 000 € 523 €
hankinnassa mukana lämmönjakoverkko lähde: Motivan laskuri

Käytimme monessa kohtaa Motivan laskurin oletusarvoja. Laskelma on siksi suuntaa antava. Esimerkiksi maalämpöpumpun hyötykerroin on laskelmassa kolme.

Maalämpökauppiaiden mukaan nykypumpuilla voidaan päästää parempiinkin hyötykertoimiin, jolloin maalämmön energialasku olisi pienempi kuin taulukon 523 euroa.

Noheva rakentaja voi muunnella Motivan laskurissa eri lukuarvoja tilanteen mukaan.

Laskurilla voi katsastaa kuluja myös pitkälle tulevaisuuteen. Tässä vaiheessa laskuri tyrkyttää oletusarvoisesti energian hinnan nousuksi kymmenen viimeisen vuoden keskiarvoja. Mutta ei kukaan voi taata, että hintaravi jatkuu samanlaisena.

Teimme Aku Eroselle laskelman 20 vuodeksi maltillisella oletukselle, että jokaisen energiamuodon hinnannousu on kolme prosenttia vuodessa. Kun ynnätään hankintahinnat ja energialaskut, maalämpö on halvin vaihtoehto.

Mutta ei lähimmät kilpailijat kovin kauaksi jää edullisuudessa.

Katso infografiikka (ulkoinen palvelu)

Ei tämä tietenkään ole ainoa totuus asiasta. Huoltokuluja ei ole laskelmissa mukana, eikä Motivan laskurista löydy niistä tietoa.

Toisaalta pitkän ajan kulut olisi voitu ynnätä vaikka 30 vuodelle. Tai niin, että korot olisi otettu huomioon, mikä on myös mahdollista Motivan laskurissa.

Joidenkin maalämpökauppiaiden mielestä myös talon arvon kohoaminen pitäisi ottaa huomioon euroja ynnätessä. Kustannusvertailun teko lämmitystapojen välillä on siis osin makuasia.

Käytetyt hinnat: sähkö maalämpötalo 14,06 s / kwh, sähkölämmitys 12,32 s / kwh, kaukolämpö 5,7 s / kwh + 210 € / vuosi, vesikiertoinen lämmitys 3000 €, kaukolämmön liittymismaksu 1691 €, maalämmön hyötysuhde 3. Energian hinnan nousu 3 % / v.

Lue lisää:

Uudisrakentajan vinkki: Maalämpö vasta jälkikäteen – kotitalousvähennystä jopa tonneja

Maalämpö on uudisrakentajien suosikki, mutta asennuksen kanssa ei aina kannata pitää kiirettä. Jälkiasennus valmiiseen taloon voi tuottaa omakotiasujalle ison verohyödyn. Lämmitysratkaisun lykkääminen mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi lämpöpumpun kannattavuuden voi laskea todellisen kulutuksen mukaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.