Hyppää pääsisältöön

Suomeen puuhataan suurta Harry Potter -fanitapahtumaa – sadat ihmiset innostuivat heti

Tylyconin tapahtumavastaava sanoo, että Potter-maailma auttoi häntä selviämään koulukiusaamisesta. Kirjojen fanitus on muuttunut tosielämän ystävyydeksi.

Harry Potterin maailma puhuttelee yhä, vaikka viimeisen kirjan julkaisusta on kohta vuosikymmen. Kuva on elokuvasta Harry Potter ja puoliverinen prinssi.

Tiia Korhonen on Luihuinen. Tästä ei ole epäselvyyttä: useat nettitestit ja kyselyt ovat kerta toisensa jälkeen lajitelleet hänet Luihuiseen, ehkä epäilyttävimpään Tylypahkan tupaan. Se sopii Korhoselle hyvin, sillä hän on pitkään fanittanut lordi Voldemortia.

Jos et ymmärtänyt edellisestä kappaleesta yhtään mitään, et varmaankaan ole menossa Tylyconiin. Silloin olet onnistunut myös maagisesti missaamaan yhden 2000-luvun suurimmista kulttuuri-ilmiöistä: J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan sekä sitä ympäröivään taikamaailmaan.

Tätä taikamaailmaa juhlitaan myös Tylyconissa, joka järjestetään vuoden päästä huhtikuussa Helsingissä. Korhonen on Tylyconin tapahtumavastaava, yksi tapahtumaa järjestävästä noin kymmenpäisestä Potter-fanien joukosta.

Suomalaisessa tapahtumakentässä on tähän asti ollut Potter-universumin mentävä aukko, Korhonen sanoo.

- Maailmalla on useita eri Potter-tapahtumia, mutta Suomessa ei ole sellaista ollut

Tiia Korhonen Luihuisen koulupuvussa. // Kuva: Mikko Piirto

Vaikka muissa coneissa eli fanitapahtumissa on toisinaan ollut Potter-aiheisia yksittäisiä ohjelmanumeroita, Tylycon omistautuu kokonaan velhomaailmalle. Järjestäjät ovat tutustuneet toisiinsa niin ikään Potter-maailmaan keskittyvällä Vuotava noidankattila -nettifoorumilla ja Potter-tapaamisissa.

Idea vain Potteriin keskittyvästä suomalaisesta conista lähti itämään jo vuonna 2013. Viime vuonna järjestäjät perustivat Luutakomero ry -nimisen yhdistyksen ja lähtivät tosissaan järjestämään omaa tapahtumaansa.

Viikko sitten torstaina luutakomerolaiset julkaisivat Facebookissa tiedon Tylyconissa. Ihmiset innostuivat heti.

- Tämä tuntuu epätodelliselta. Absurdi fiilis siitä tuli, että se lähti leviämään näin nopeasti.

Tapahtuma oli ollut Facebookissa alle 48 tuntia, kun yli 1 000 ihmistä oli jo ilmoittanut kiinnostuneensa tapahtumasta. Luku on lähes tuplaantunut alle viikossa.

Potterit levittävät suvaitsevaisuutta

Sadat suomalaiset ovat innostuneet tapahtumasta, johon on vielä melkein vuosi. Miksi Harry Potter kiinnostaa edelleen, vaikka kirjasarjan viimeisen osan julkaisusta on kulunut jo melkein kymmenen vuotta?

Korhonen uskoo Potter-maailman vetoavan suvaitsevaisuutta ja ystävyyttä korostavan viestinsä takia. Se viesti hänet itsensäkin vei mukanaan.

- Seitsemännellä luokalla olin lukemassa kirjasarjaa ties kuinka monennetta kertaa, ja minua koulukiusattiin todella rankasti silloin. Pakenin Potterin maailmaan, ja sieltä vaan löytyi se lohtu. Ja kun vuonna 2003 siirryin Vuotava noidankattila -foorumille ja 2004 menin ensimmäiseen miittiin, huomasin, että kukaan ei kiinnitä huomiota ulkonäkööni vaan siihen sisäiseen henkilööni.

Myös Harry Potterien tarinassa erilaisista taustoista tulevat ihmiset ystävystyvät ja puolustavat oikeutta moninaisuuteen Voldermortin johtamaa totalitaarista pahaa vastaan. Vaikeuksista ja erimielisyyksistä huolimatta Harry, Hermione ja Ron tekevät aina sovinnon. Korhonen muistuttaa pari vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan Harry Pottereiden lukeminen tekee nuorista suvaitsevaisempia.

Suomalaisten Potter-fanien keskuudessa kirjojen viesti on muuttunut todellisuudeksi.

- Meillä on pääkaupunkiseudulla tosi laaja ja yhtenäinen porukka, sanoisinko perhe. Joskus hengaillaan viikonloppujakin yhdessä toisten kotona. Ollaan vaan ja nautitaan toistemme seurasta.

Lue myös:

#pojatkinlukee-kampanja innostaa kirjojen ääreen somessa – aloita lukuharrastus näistä

Potter-näyttelijä Rupert Grint ei usko Ronin ja Hermionen rakkaustarinaan: He olisivat varmasti jo eronneet

Harry Potter -saaga saa jatkoa - näytelmän käsikirjoitus julkaistaan kesällä