Hyppää pääsisältöön

Toimitusjohtaja Martin Saarikankaan debyytti nimettiin kauden 1994 jalkapallolimboksi

Martin Saarikangas toimi vuonna 1994 Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n sekä jääkiekon SM-liigan puheenjohtajana. Saarikankaan perustama telakkayhtiö Masa-Yards Oy taas oli samana vuonna Turun Palloseuran jalkapallojoukkueen pääsponsori. Urheiluvaikuttajan arvovallan kunniaksi Saarikangas nimettiin kauden alkajaisiksi osaksi TPS:n joukkuetta ja hän debytoi Veikkausliiganurmilla elokuussa. Saarikangas oli 57-vuotias ja temppu huomioitiin ulkomailla asti.

Saarikankaan muutaman minuutin mittainen aloituskokoonpanossa esiintyminen toi hänelle Veikkausliigan kautta aikojen vanhimman pelaajan meriitin. Erikoislaatuista ennätystä ei ole vuoteen 2016 mennessä rikottu.

Ottelu päättyi HJK:n voittoon 3–0, mutta erityishuomiota ottelu sai jälkeenpäin kuitenkin juuri Saarikankaan peliesiintymisen takia. Toimitusjohtajan debyytti huomioitiin Ylen Urheiluruudun lisäksi lehdistössä aina jalkapallon emämaa Englantia myöten. Myös ruotsalainen Aftonbladet-lehti oli saanut reportterinsa paikalle seuraamaan liigaottelua.

Urheiluruudun grafiikkaa elokuussa 1994.
Martin Saarikankaan pahoittelut Urheiluruudussa. Urheiluruudun grafiikkaa elokuussa 1994. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto

Ruotsalaislehtimies tyrmäsi Saarikankaan esiintymisen otsikolla: "Tätä emme halua nähdä Ruotsissa". Brittien World Soccer -lehdessä TPS:n temppu kuitattiin astetta informatiivisemmin otsikolla: "Martin starts at 57". Myös suomalainen urheilulehdistö teroitti kritiikkikynänsä ja Helsingin Sanomat nimesi tapauksen koko kauden "jalkapallolimboksi".

Polvivaivoista kärsineen toimitusjohtajan pelaamista Suomen korkeimmalla sarjatasolla pidettiin erityisen haitallisena suomalaisen jalkapallon uskottavuudelle. Selityksiä penättiin niin seuralta kuin toimitusjohtaja Saarikankaalta itseltään.

Saarikangas pahoitteli tapausta henkilökohtaisesti ja kertoi olleensa itse siinä uskossa, että hänen oli tarkoitus suorittaa vain ottelun avauspotku. Toimitusjohtajan mukaan kyse oli TPS:n arviointivirheestä.

TPS:n manageri Tapio Harittu totesi tuoreeltaan Helsingin Sanomille, että idea pääsponsorin johtajan pelaamisesta oli ollut seuran ja Saarikankaan yhteinen. Idea oli syntynyt sponsorisopimusta tehtäessä. Päätös muutaman minuutin mittaisesta pestistä syntyi, koska pelkän aloituspotkun antamisen ajateltiin olevan liian vanhanaikainen idea. Saarikankaan pelaaminen taas olisi jotain ennennäkemätöntä Suomen jalkapallossa.

TPS:n valmentaja Juha Malinen arvioi julkisuustempun olleen virhe.

Erikoinen tapaus harmitti myös valtion rahapeliyhdistystä, jalkapalloliigalle nimensä antanutta Veikkausta. Tiedotuspäällikkö Risto Nieminen kommentoi Urheiluruudulle, että mikäli Saarikankaan esiintyminen olisi ollut tiedossa (ja jos siihen olisi suhtauduttu vakavasti), olisi ottelu suljettu ulos vedonlyönnistä. Vakioveikkauksesta peliä ei kuitenkaan olisi voitu poistaa.

Martin Saarikangas sai myöhemmin urallaan vuorineuvoksen arvonimen. Hänet on myös nimetty Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 154. Vuosina 2003–2007 Saarikangas toimi kansanedustajana Kokoomuksen riveissä.

Kommentit