Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uudisrakentajan vinkki: Maalämpö vasta jälkikäteen – kotitalousvähennystä jopa tonneja

Mika Raution talo
Mika Raution talo Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja,rakentaminen

Maalämpö on uudisrakentajien suosikki, mutta asennuksen kanssa ei aina kannata pitää kiirettä. Jälkiasennus valmiiseen taloon voi tuottaa omakotiasujalle ison verohyödyn. Lämmitysratkaisun lykkääminen mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi lämpöpumpun kannattavuuden voi laskea todellisen kulutuksen mukaan.

Vantaalaisen Mika Raution uusi 241-neliöinen normaalieristeinen omakotitalo on niin iso, että maalämpöä voisi pitää päivänselvänä valintana. Maalämmön tuomat energiasäästöt kun tuppaavat korostumaan isossa talossa.

Rautio ei kuitenkaan ottanut maalämpöä saman tien rakennusvaiheessa.

Idea oli, että maalämmön jälkiasennus mahdollistaisi kotitaloustyön verovähennykset, joita ei rakentamisvaiheessa saa. Niinpä talossa asuttiin aluksi sähkölämmityksen varassa.

Mika Rautio esittelee uutta kotiaa.
Mika Raution (oik) talossa energialaskua pienentää mm. avara tilasuunnittelu. Uuden talon energiaratkaisuihin tutustuivat toimittaja Lauri Miettinen ja omaa rakennushanketta suunnitteleva Aku Eronen. Mika Rautio esittelee uutta kotiaa. Kuva: YLE kuningaskuluttaja,Kuningaskuluttaja

Odottavan verohyöty on iso

Kotitaloustyön verovähennykseen pääsee käsiksi vasta, kun uudisrakentamisen lopputarkastuksista on kulunut kaksi vuotta. Mutta jälkiasentajan veroetu on maalämpöurakassa mahtava, jopa useita tuhansia euroja.

Suurin verovähennys on nyt 2 400 euroa per henkilö ja 4 800 euroa per kaksi puolisoa vuodessa, jos työn osuus maalämpöurakassa kasvaa riittävän suureksi. Summat vähennetään suoraan veroista.

Maalämmön tai muun lämmitysratkaisun jälkiasennus voi aiheuttaa lisäkuluja, mutta niitä voi minimoida asian huomioimisella rakennusvaiheessa.

- Uusi talo voidaan suunnitella siten, että jätetään optio maalämmölle, sanoo Mika Rautio.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kallioreiän paikka ja maalämpöpumpun vaatima tila mietitään jo rakentamisvaiheessa.

Energiapihi talo voi yllättää

Maalämmön tai muun lämmitysratkaisun jälkiasennuksessa on Mika Raution mielestä sekin etu, että valinnan kannattavuutta voi arvioida todellisen energiankulutuksen valossa. Mitä suurempi on lämmitystarve, sitä suurempia euromääräisiä säästöjä esimerkiksi maalämpö tuottaa.

Raution omassa talossa sähkönkulutus oli 17162 kilowattituntia ensimmäisenä asumisvuonna.

Kun luvusta vähentää kotitaloussähkön ja lisää runsaan puunkäytön tuoman energian, voi arvioida karkeasti, että talo tarvitsi tilojen ja veden lämmitykseen n. 17 000 kilowattituntia kyseisenä vuonna.

Se on huimasti vähemmän, kuin mitä rakennusluvan liitteessä oli arvioitu. Valtion asiantuntijayritys Motivankin laskuri tarjoaa samankokoiseen taloon samalle henkilömäärällä 25600 kilowattitunnin lämmityskulutusta.

- Itselläni on rakennusblogi netissä. Olen törmännyt siellä muihinkin blogin pitäjiin, jotka ovat ihmetelleet samaa asiaa, kun uuden talon energiankulutus on jäänyt ennustetusta.

Todellinen kulutus kääntää laskelmat

Raution talossa niukkaa sähkölaskua selittää mm. runsas polttopuunkäyttö, huolellinen eristys, tilasuunnittelu, kolmekerroksisuus ja ensimmäisen vuoden osalta lauha talvi.

Myös vedenkulutus on saatu taloudellisiin lukemiin. Muutoin perhe on melko tavanomainen sähkön kuluttaja, arvioi Rautio.

Tilanne ei tietenkään ole sama kaikissa kodeissa, kun asumistavat vaihtelevat ja talotkin ovat yksilöitä.

Takka
Raution taloa lämmitetään myös puulla. Takka Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Yksi asia on kuitenkin selvää: Jos arvio uuden talon energiankulutuksesta pettää, niin samalla myös kannattavuuslaskelmat eri lämmitysmuotojen välillä voivat heittää härän pyllyä.

Yleensä maalämpökauppiaat lupailevat, että Raution 241-neliöisen talon kaltaisissa isoissa kohteissa maalämpö tuo ainakin parin tuhannen euron vuosisäästöt sähkölämmitykseen verrattuna. Sellaisia lukuja Rautiollekin esitettiin ennen rakentamista.

Nyt hän arvioi todellisen kulutuksen perusteella, että maalämmön säästöt jäisivät tuhannen euron tuntumaan nykyisillä sähkönhinnoilla.

Maalämpöä ei taloon lopulta asennettu, vaan sinne hankittiin ilma-vesilämpöpumppu.

Lue lisää:

Pientalon lämmityksen valinta vaatii paljon puntarointia – apua saa Motivan laskurista

Omakotitalon rakentajalla on tarjolla ainakin kymmenkunta vakavasti otettavaa lämmitysvaihtoehtoa. Parhaan valinnan teko on osin arvaamista, sillä kukaan ei tiedä energian hintoja vuosikymmenten päähän tulevaisuuteen.

Mäntsäläläinen Aku Eronen aikoo rakentaa pientalon Myrskylään, mistä löytyi upea tontti.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.