Hyppää pääsisältöön

"Voisimme soittaa omia biisejä Wonderwallin sijaan" – Nosteessa-bändi Ursus Factory syntyi krapulatuopin äärellä

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajat Anne Lainto ja Venla Kokkonen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla esittelyvuorossa on Ursus Factory.

Ursus Factory

Ursus Factory on helsinkiläinen kahden miehen, Jussin ja Allun, garagepunk-yhtye, joka ammentaa musiikkiinsa elementtejä 70-luvun The Stoogesista ja The White Stripesin koukuttavista riffeistä.

Missä bändin perustamisesta sovittiin?

Olimme katusoittoreissulla itä-Euroopassa. Varsovassa krapulatuopin äärellä aloimme miettiä, että voisimme soittaa omia biisejä Wonderwallin sijaan.

Mistä bändin nimi tulee?

Varsovan kartassa oli paikka (hylätty tehdas), jonka nimi oli Ursus Factory ja se kuulosti mageelta. Myöhemmin selvisi, että kyseessä on puolalainen traktorimerkki joka teki sotatraktoreita toiseen maailmansotaan ja tekee niitä edelleen.

Mitä keikkaa jännititte eniten?

Kaikkiahan me jännitetään kakat housussa.

Mitä ilman ette keikkaile?

Hitonmoista säätöä. Kummallakaan meistä ei ole ajokorttia, ja usein jää osa soittimista treenikselle. Ne pitää sitten hakea sieltä vielä. Ja tietystikään emme keikkaille ilman uskomatonta hypeä.

Millainen merkitys sanoituksilla on?

Sanat pitää olla! Sanat tosin estävät Ursus Factorya tekemästä paljon biisejä, koska niiden tekemisessä menee aina kauan – ja hermot. Lopulta sanat voivat olla hyviä tai huonoja, mutta timantit on ikuisia.

Millainen on tyypillinen Ursus Factory -fani?

Joku meijän kaveri tai tyyliin joku valtiotieteiden opiskelija.

Jos biisinne soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

Juna menee tunneliin.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa? Missä olitte kun kuulitte sen ensimmäisen kerran?

Herätti sekalaisia keloja. Siistiä, mutta biisi kuulosti todella oudolta Benjaminin jälkeen. Jussi oli keittiössä, mutta Allu ei ole vielä kuullut radiosta meidän biisiä.