Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Voiko tunnekuohu aiheuttaa sydänkohtauksen?

Sydänoperaatio
Akuutti selvittää, voiko voimakas tunnekuohu aiheuttaa jopa sydänkohtauksen. Sydänoperaatio Kuva: Yle, Niko Kotiranta Särkynytsydän,akuutti

"Särkynyt sydän" on iäkkäämmillä ihmisillä esiintyvä uudentyyppinen sydämen pumppausta lyhytaikaisesti lamaava sydänkohtaus. Siinä infarktia ei aiheutakaan sepelvaltimotauti, vaan voimakas tunnekuohu – myös iloinen ja onnellinen. Naisilla tunneryöpyn aiheuttaa useimmiten suru, mielipaha tai järkytys, miehillä aggressio, suuttumus tai esimerkiksi hermoja raastava jännitys urheilukatsomossa. Tunnemyrskyt voivat aiheuttaa kohtauksen joko saman tien tai lähitunteina, muistuttaa kardiologian professori, ylilääkäri Juhani Airaksinen Tyks Sydänkeskuksesta. Uskaltaako esimerkiksi urheilutapahtumia jännittää enää ollenkaan?

Syömishäiriön monet kasvot

Henna Tiensuu
Henna Tiensuun syömishäiriö oireili ensimmäisen kerran jo alle kymmenenvuotiaana. Tänä päivänä kahden pienen tytön äiti tietää, miten pahoista päivistä selviää. Henna Tiensuu Kuva: Yle, Mira Pelo akuutti

Viimeisen kymmenen vuoden aikana syömishäiriöt ovat lisääntyneet. Samaan aikaan nuorten psyykkinen hyvinvointi on heikentynyt. Syömishäiriöoireilu voikin olla pakopaikka ja lohduttaja - keino kontrolloida elämää silloin, kun kaikki muu on huonosti. Henna Tiensuu oli alle kymmenenvuotias, kun hän ensimmäisen kerran työnsi sormet kurkkuunsa ja oksensi syömänsä ruoan. Oksentaminen toi turvaa koulukiusatulle tytölle. Myöhemmin yksi ainoa läski-sana sai murrosikäisen tytön oirehtimaan vieläkin enemmän. Bulimia vaihtui pikkuhiljaa anoreksiaksi ja itsensä viiltelyksi. Syömishäiriö istuu edelleen peikkona kolmekymppisen naisen harteilla, mutta tänä päivänä kahden pienen tytön äiti tietää, miten pahoista päivistä selviää.

Psoriasista sairastavat kohtaavat ennakkoluuloja

Kun ihopsoriasis ärsyyntyy, läiskittäiset oireet herättävät huomiota. Moni psoriasista sairastava joutuukin selittämään läiskien syytä ja jopa oikomaan väärinkäsityksiä: psoriasis ei tartu. 29-vuotias Jenna Fröjd on sairastanut sekä iho- että nivelpsoriasista 13-vuotiaasta. Jennan iho-oireet ovat osin helpottaneet, mutta nivelpsoriasiksen kivut tuntuvat yhä joka päivä.

Kinesioteippaus poistaa kipua ja korjaa virheasentoja

Fysioterapeutti Jari Malinen teippaa Pirjo Puskalaa.
Fysioterapeutti Jari Malinen käyttää kinesioteippausta virheasentojen korjaamiseen. Tällä kertaa hoidettavana on Pirjo Puskala. Fysioterapeutti Jari Malinen teippaa Pirjo Puskalaa. Kuva: Yle, Pekka Koli Kinesioteippi,akuutti

Moni kuntoilijakin on ottanut kinesioteippauksen avukseen pienten urheiluvammojen hoidossa. Onnistunut teippaus vaatii kuitenkin ymmärrystä, minkälainen teippaustekniikka sopii mihinkin vammaan. Fysioterapeutti Jari Maliselle kinesioteippaus on tullut tutuksi, kun hän on matkannut suomalaisten huippu-urheilijoiden mukana arvokisoissa ympäri maailmaa. Kinesioteippaus ei kuitenkaan ole urheilijoiden yksinoikeus, sillä Malinen käyttää kinesioteippausta myös toimistotyöläisen asentovirheiden korjaamiseen. Mihin kinesioteippauksen kipua poistava tai virheasentoa korjaava teho perustuu?

Omalääkärin vastaanotto

Toimittaja Mikko Penttilä.
Toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä vastaavat tuttuun tapaan katsojien lähettämiin terveyskysymyksiin. Meneekö Mikolla sormi suuhun, kun parivaljakolle tulee kinkkinen kysymys napsuvasta kyynärpäästä?

Akuutti, TV1 maanantaina 18.4. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 20.4. klo 5:55 ja sunnuntaina 24.5. klo 15:15.