Hyppää pääsisältöön

Kube on matkalla ug-piireistä valtavirtaan: "Multa odotetaan nyt isoa poppibiisiä, mutten halua antaa sitä"

YleX vietti päivän Kuben kanssa. Räppäri puhui avoimesti aitoudesta, Mikael Gabrielin biiffistä ja Cheekin kanssa tehdystä yhteistyöstä.

Kube // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

YleX lähti selvittämään, millaista on aito räppielämä Helsingin Kalliossa Kuben kanssa. Räppäri sai itse päättää, miten hän esittelee oman rap-todellisuutensa.

Päivä alkoi toisin kuin olisi voinut kuvitella.

Kello on 8:30 ja tapaamme arkipäivänä Kuben kotona. Ensin viedään hieman aamu-uniset lapset päiväkotiin. Räppärin jälkikasvu kiukuttelee kuin kenen tahansa. Kube tyynnyttelee lapsiaan rauhallisella äänellä, mutta jämäkästi.

Miksi emme tapaa tuopin ääressä iltahämärässä? Missä on katu-uskottava räppiposse? Miksi emme mene jollekin keikalle yhdessä? Onko undergroundkin nykyään näin tervehenkinen? Vai edustaako Kube edes enää undergroundia?

- Tämä on sitä mun todellista elämää. Lapset ovat tehneet musta aamuvirkun. Menen nykyään arkena aika aikaisin nukkumaankin. Viikonloppuisin rytmi sekoittuu keikkojen takia, Kube sanoo.

Nyt on hyvä hetki puhua Kuben kanssa kotimaisen hip hopin aitoudesta. Vastavirrassa uinut räppäri yllätti monet maaliskuussa heittämällä oman värssynsä Cheekin _Me ollaan ne part 2 -_possevideolla. Mitä vaihtoehtoräppäri teki Suomen kaupallisimman artististin porukassa? Puhutaan siitä kohta lisää, mutta ensin viedään lapset päiväkotiin.

Suullisella sopimuksella hittilistoille?

Matka jatkuu raitiovaunulla studiolle. Fani huomaa artistin ratikassa.

- Sä näytät ihan Kubelta. Ootko sä se?

- Joo, oon, räppäri vastaa hieman vaivautuneena, mutta kohteliaasti.

Kube valittelee, että välillä vähän ärsyttää, kun jengi tunnistaa, mutta se kuuluu ammattiin. Varastomiehen töitä Kube ei halua enää tehdä.

Kuben ensimmäinen oma studioalbumi Lentokonetila julkaistiin Monspin kautta toukokuussa 2013. Sitä ennen räppäri ehti kuitenkin tehdä useita EP-levyjä ja mixtapeja. Nykyään kalliolaistunut muusikko elättää nelihenkisen perheensä pelkästään räpillä.

Saavumme Kuben työmaalle, pienelle studiolle Helsingin Vallilaan. Nurkissa on soittimia ja seinän reunustalla kahden istuttava sohva. Huoneen tärkein työkalu ja keskipiste on kuitenkin tietokone. Räppäri ei ole siivonnut vieraita varten, mutta paljon pahempiakin luolia on nähty.

Hyvien tapojen mukaan Kube pahoittelee sitä, että studio on vähän ”ghettoinen”. Räppäri laittaa soimaan uusia biisejään, jotka julkaistaan vielä ennen kesää. Kube on uransa käännekohdassa. Viime vuonna julkaistu Purppura-levy sai hyvän vastaanoton. Sen takia monet suuremmat levy-yhtiöt ovat tarjonneet sopimuksia pienlevy-yhtiö Monspille kiinnitetylle räppärille.

- Jouduin käymään taistelua pääni sisällä, mikä on oikea vaihtoehto. Tärkeintä on kuitenkin se, että saan itse aika paljon päättää asioista. Monspilla on ollut hyvä olla. Levymoguli Kepe Kiiskinen on yksi musa-alan hienoimpia tyyppejä.

"Harvan levy-yhtiön kanssa pystyy tekemään tällä tavalla töitä."― Kube

Kubella on poikkeuksellinen tilanne levy-yhtiössään, sillä hänellä ei ole ollenkaan kirjallista levytyssopimusta.

- Meillä on suullinen sopimus. Olen nauttinut siitä tilanteesta. Harvan levy-yhtiön kanssa pystyy tekemään tällä tavalla töitä.

Kuben mukaan homma toimii, eikä diili ole koskaan katkolla. Räppärin mielestä pienen levy-yhtiön puutteet liittyvät promootioon ja siihen, ettei kappaleita ole niin helppoa saada Spotify-listoille, mutta hänen vaakakupissaan painaa enemmän taiteellinen vapaus.

Biiffejä ja bimboja

Kube tiedostaa olevansa suuremman läpimurron kynnyksellä. Hän on fiitannut Cheekin ja JVG:n possebiiseillä, tehnyt remixin Elastisen kanssa ja räpännyt lähes jokaisen kotimaisen ug-räppärin kanssa eri levyillä.

- Jengi hehkuttaa niin paljon, että se on vaikeaa tällaiselle nöyrälle ihmisille. Multa odotetaan nyt sitä isoa poppibiisiä, mutta en halua antaa sitä. Taidan julkaista jotain hassua seuraavaksi.

- Kyllä mä tiedän tasan tarkkaan, missä olen. Moni on sanonut, että nyt olisi sauma mennä isoksi. Se ei ole loppupeleissä sitä, mitä haluan. En halua mennä keikoille vetämään biisejä, joita en ole itse tehnyt.

Kube puhuu paljon aitoudesta, mutta uusimmalla videolla sorrutaan rap-kliseisiin. Katu-uskottavan räppärin Hima-videolla pussailevat Bimbo Oy:n reality-kaunottaret Alina ja Sointu, jotka nähtiin myös Uuden Musiikin Kilpailussa Pää-Äijien taustalla. Mitä lisäarvoa se tuo videoon? 

- Mäkin vähän ihmettelin sitä. Menin suoraan settiin, enkä voinut alkaa päteä, kun olin antanut ohjaajalle vapaat kädet. En kuitenkaan halunnut markkinoida sitä sillä kärjellä, että Bimbo Oy:n mimmit suutelevat videolla.

Omapäinen taiteilija on erittäin kiitollinen fiiteistään. Kube ei edes muista, kenen suomalaisen räppärin kanssa hän ei olisi tehnyt musiikkia.

- No Mikael Gabriel, mutta sen kanssa en pystyisikään varmaan tekemään.

Totta. Kubea ja Miklua tuskin tullaan kuulemaan samalla biisillä.

Räppäri viittaa maaliskuiseen biiffiin, johon Mikael Gabriel imaisi Kuben mukaan. Räppibiiffi alkoi siitä, kun Mikael Gabriel, Diison ja Brndo julkaisivat Soundcloudissa Koko kuva -nimisen kappaleen. Sinkun kansitaiteessa on iso keskisormi, jonka takana on Kuben kuva.

"MG pyysi mua pari vuotta sitten ensimmäisen kerran fiittaamaan biisilleen, mutta en mennyt."― Kube

Kube julkaisi vastineeksi omalla Soundcloud-tilillään dissausbiisin nimeltä Miksu. Kappaleessa artisti muun muassa räppää, etteivät ihailijat fanittaisi MG:tä, jos tietäisivät, mitä tämä tekee bäkkärillä.

- On huvittavaa, että MG pyysi mua pari vuotta sitten ensimmäisen kerran fiittaamaan biisilleen, mutta en mennyt. Siksi oli vähän kummallista, mitä nyt tapahtui.

Vielä pari vuotta sitten Kube koki, ettei aika ollut kypsä. Hän ei halunnut nimeään liitettävän mainstream-räppäreiden tekemisiin. Kube halusi olla ug.

- En nähnyt silloin, että mun olisi kannattanut lähteä Miklun biisiin. Kaksi vuotta sitten hirveen moni ei vielä tiennyt mua. Jos olisin lähtenyt siihen, niin se olisi syönyt mun uskottavuutta. Tulemme ihan eri suunnista, suurin osa Miklun biiseistä on poppia.

Kube ei ole aikaisemmin ottanut julkisesti kantaa biiffiin, joten Mikael Gabrielin näkökulma on hallinnut otsikoita.

- Sillä jätkällä on vaan tarve biiffata ja olla esillä biiffausgeimissä. En hirveästi pidä siitä. Jopa se, että lähdin siihen mukaan, oli mulle tietynlainen itsensä alentaminen. Toisaalta se on räppii.

Kube oli tyytyväinen MG:n nopeaan vastaukseen, ja hänen puolestaan asia on nyt loppuun käsitelty. Kube on jutellut Miklun kanssa kasvotusten vain muutaman kerran eikä koe tuntevansa häntä. Räppäri epäilee, että biiffi sai alkunsa kahdesta syystä. Toinen niistä liittyy Cheekin kanssa tehtyyn Me ollaan ne part 2 -biisiin. Toinen taas siihen, että Kube on Mäkin hyvä ystävä.

- Kuulin, että meidän biiffi lähti siitä, että heitän ne tietyt lainit Cheekin biisissä. MG ajatteli, että ne on hänelle osoitettuja, vaikka ei ne ole. Ne on sitä räppii. Meni liian ihon alle mun mielestä.

Mikael Gabriel paasaa usein julkisesti räpin tasosta. Kubella on siitä painavaa sanottavaa.

- Raha ei tee kenestäkään tämän geimin hefee. Vaan se, että on kovin joka tasolla. Kun puhutaan tasoista, niin se tarkoittaa sitä, että osaat räppää hyvin ja osaat kertoa tarinoita. Tietenkin räppiin kuuluu se, että pitää olla aina paras. 30 000 euron kellot ei ole sitä räppiä, mitä mä ihailen.

Vielä pari vuotta sitten Kube ei olisi lähtenyt Cheekinkään biisille. Mutta nykyään mainstream-suosio ei ole este yhteistyölle.

- Ei siinä ole mitään henkilökohtaista. Jos olisin silloin mennyt Cheekin biisiin, niin se olisi ollut ihan sama juttu. En olisi voinut mennä. Nyt tilanne on eri. Olen tehnyt sen sellaiseksi, että voin tehdä kenen kanssa vaan omalla tyylilläni, eikä kukaan voi sanoa siihen mitään.

"En ole saanut aitopäiltä mitään savee Cheekki-biisistä."― Kube

- En ole saanut aitopäiltä mitään savee Cheekki-biisistä. Enemmänkin jengi on sanonut, että mulla on tosi hyvä osuus siinä.

Tilanne kertoo myös siitä, ettei Cheekin vihaaminen ole enää aitouden määritelmä suomalaisessa hip hopissa.

- Ehkä se on ollut myös mun omassa päässä. Jossain vaiheessa vaan päätin, että ihan sama mitä muut ajattelevat. En vaan halunnut vahingoittaa mun uran nousuvaihetta. Mua kuunteli silloin enemmän ne, jotka kuuntelevat ug-musaa.

Kuben mukaan tilanne on nyt aivan erilainen myös siksi, että hänen kuulijakuntansa on laajentunut. Nykyään Kubea kuuntelevat myös ne, joiden soittolistoilla pauhaavat Cheek ja Miklu.

- Olen ollut oma itseni noissa fiittibiiseissä ja tehnyt ne omalla tyylilläni. Kukaan ei voi sanoa mitään.

Kube on erittäin tuottelias artisti. Uutta musiikkia julkaistaan jo ennen kesää. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Kube tuo Elalle ja Cheekille uskottavuutta

Elastinen ja Cheek tietävät tasan tarkkaan, miten Spotifyn listaykköseksi tullaan tai miten radiosoittoon pääsee. He eivät tarvitse Kubea siihen. Onko Kuben rooli mainstream-räppäreiden raidoilla siis tuoda hommaan lisää katu-uskottavuutta?

- Voi siinä olla joku pointti, mutta en tiedä, olenko se, joka tuo katu-uskottavuutta. Pitäisikö sen fiittaajan kuitenkin olla joku uusi tyyppi? Toivon, että he ovat olleet vakuuttuneita mun soundista.

- Ja toivottavasti ne on sitten saanut sitä katu-uskottavuutta, Kube naurahtaa.

Lue myös:

Mikael Gabriel riitatoveristaan Kubesta: Arvostan häntä artistina vähemmän kuin ennen biiffiä

Mikael Gabriel aiheutti taas räppibiiffin – tällä kertaa kohteena Kube

Cheekin uudella biisillä kokoontuu suomiräpin kerma – mukana muun muassa JVG, Elastinen ja Nikke Ankara