Hyppää pääsisältöön

19.4. Teeman Elävä arkisto: Polkupyöräily on parasta hyötyliikuntaa

Urheiluasuisia pyöräilijöitä (kilpapyöräilijöitä). Polkupyörä, polkupyöriä.
Urheiluasuisia pyöräilijöitä (kilpapyöräilijöitä). Polkupyörä, polkupyöriä. Kuva: Yle polkupyörät,img_2010_00101968,pyöräily

Polkupyöräily on saasteetonta hyötyliikuntaa, joka kuluttaa matkaan nähden huomattavasti vähemmän energiaa kuin esimerkiksi kävely. Puhumattakaan autoilusta.

Pyörän nopeus ja ekologisuus kaupungeissa ja taajamissa oli jo 20 vuotta sitten kiistaton tosiasia, saati nykyään, kun pyöräteitä on melkein kaikkialla. Pyöräily on muuttunut turvallisemmaksi muun muassa pyöräteiden ansiosta, mutta eniten vakavien onnettomuuksien vähentymiseen on vaikuttanut kypärän käytön lisääntyminen.

Jos tuntee, että päässä liikkuu ajatuksia, ne kannattaa suojata

Näin todetaan vuonna 1992 valmistuneessa Suuri ilo pienelle pallolle -ohjelmassa. Vuonna 1990 pyöräilykypärää käytti vain 4 prosenttia pyöräilijöistä. Nykyään kypärä on päässä jo yli 40:llä prosentilla pyöräilijöistä.

Kahdella pyörällä kuolemaan

Ohjelman nimi on melkoisen harhaanjohtava, sillä siinä ei suinkaan keskitytä pelkästään pyöräilyn vaarallisuuteen. Vuonna 1975 valmistuneessa ohjelmassa Kahdella pyörällä kuolemaan esitellään miten polkupyörien turvallisuutta testataan ja kehitetään, mutta saamme myös hienon katsauksen polkupyörän historiasta sodanjälkeisessä Suomessa ja todetaan, että taas on Ruotsissa oltu Suomea edellä. Ruotsissa oli nimittäin jo 70-luvulla paljon pyöräteitä ja pyöräilijöille on jopa omat liikennevalot.

Polkaistaan kohti kesää

Teema tarjoaa aivan ihastuttavan tietoiskun pyöräilyn autuudesta. Vuosi on 1970, kun pyörällä polkaistaan pellon piennarta ohi hevosten ja rattaiden. Polje Suomen suveen, ehkäiset samalla ylipainoa ja vähennät siten sydämen turhaa kuormitusta. Tietoisku korostaa kesäisen pyöräilyn terveysvaikutuksia.

Pyöräilysarjan viimeisessa ohjelmassa opastetaan kuinka pyörää huolletaan ja mitä asioita kannattaa huomioida pyörää ostettaessa. Vuonna 1984 valmistuneessa ohjelmassa pyöräilijät muistelevat myös vaihteiden vaihdon vaikeutta ja kertaavat liikennesääntöjä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa