Hyppää pääsisältöön

Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

Anna Turja Titanicin edustalla
Anna Turja Titanicin edustalla Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/YLE #titanic

Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

Laivalla Anna jakaa hytin Panuloiden perheen, äidin ja viiden pojan sekä heidän lastenhoitajansa kanssa. Matka upouuden loistoristeilijän 3. luokassa ehtii kestää vain neljä päivää, kun se törmää jäävuoreen 14.-15.4. välisenä yönä.

Vuonna 1974 veteliläinen Simo Kangas lähti sukuloimaan Kaliforniaan. Paikallisen suomalaisen seurakunnan kirkkokahveilla muut seurakuntalaiset kertovat, että heidän joukossaan on varsin kiinnostava henkilö - Titanicilta selviytynyt Anna Lundi. Nyt 81-vuotias vanha rouva oli se samainen Anna, joka selviytyi Titanicin uppoamisesta vuonna 1912.

Simo lainasi kasettinauhurin ja haastatteli Annaa turmayöstä. Anna kuvaili kuva kuvalta kauhean yön tapahtumat

Anna Turja pelastusveneessä
Anna Turja pelastusveneessä Kuva: Katariina Hirvonen #titanic

Anna olisi saattanut olla hukkuneiden joukossa. Nuori nainen jäi törmäyksen jälkeen kuuntelemaan orkesterin soittoa eikä ymmärtänyt tilanteen vakavuutta. Pelastukseksi koituivat kansimiehet, jotka vetivät Annan pelastusveneeseen, josta Carpathia-niminen alus poimi pelastuneet. Laiva toi pelastuneet New Yorkiin, jossa heitä odotti valtava joukko haastattelua kärkkyviä lehtimiehiä. Annan perhe sai tietää tyttären pelastumisesta vasta 5-6 viikkoa turman jälkeen.

Anna asettui Amerikkaan eikä koskaan vieraillut Suomessa. Simo Kankaan haastattelun jälkeen hän eli vielä kahdeksan vuotta. Anna kuoli Long Beachissä Kaliforniassa 89-vuotiaana.

104 vuotta Titanicin uppoamisen jälkeen Yleisradio herätti henkiin Titanicin kohtalonmatkan -#Titanicilla. Liveprojekti kuvasi sitä, kuinka suomalaiset lähtivät siirtolaiseksi Atlantin taakse paremman elämän toivossa. Yksi liveprojektin keskeisistä henkilöistä oli Helmi Juurakko. Hänen esikuvanaan toimi Anna Turja.

Sitten kun se laiva painu, ei ollu kun musta taivas ja musta vesi...
Kommentit
  • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

    #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

    #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

  • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

    Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

    Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

  • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

    Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

    Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.