Hyppää pääsisältöön

Valtataistelu käy metsähallituksessa

(19.4. -16) Eduskunnan päätös uudistaa ja yhtiöittää Metsähallitus herättää pelkoa ja epäilystä luonnonsuojelijoissa ja yrittäjissä. ”Mikä on uudistuksen varsinainen tarkoitus kun sitä ei suoraan kerrota ” kysyy Jari Luukkonen, WWF:n suojelujohtaja.

Spotlight kertoo Metsähallituksen sisällä käytävästä valtataistelusta, josta pääjohtaja Esa Härmälä yksinkertaisesti toteaa: päätöksenteon ja vastuun pitäisi aina olla samoissa käsissä.

Ristiriita yritystoiminnan ja kannattavuuden ja pitkälle viedyn suojelun välillä on muodostunut koko liikelaitoksen ongelmaksi

Rauno Väisänen, joka vuosia on vastannut Metsähallituksen luontopalveluista, kokee tilanteen hyvin kiusallisena. ”Minun mielestäni uhat liittyvät siihen, että valta siirtyy eduskunnalta ja ohjaavilta ministeriöiltä pikku hiljaa ydinvaltion ulkopuolelle, taholle joilla ei ole mandaattia päättää asioista. Vaikutelmaksi jää että tehdään muutoksia, jotka mahdollistaa voimaperäisemmän luonnon käytön uudella tavalla.

Saamelaiskäräjillä istuva Jan Saijets pelkää koko Lapin tulevaisuuden puolesta. Sajets kysyy miten saamelaisten käy kun heidän alueillaan yritetään rahastaa. Hänen mukaansa noin 360.000 hehtaaria luontaistalousalueilta siirretään niin kutsuttuun kolmanteen taseeseen, joka mahdollistaa taloudellisen hyödyntämisen. ”Ollaan nähty, että jos on mahdollista rahastaa, niin sehän tehdään”, toteaa Saijets.

Lapin matkailuelinkeinon liiton puheenjohtaja Pertti Yliniemi on tyrmistynyt siitä miten nykyinen Metsähallitus on kohdellut matkailuyrittäjiä viime vuosina. Metsähallitus on jopa uhkailut yrityksiä kun he ovat vastustaneet vuokrankorotuksia mm vaatimalla yrittäjiä purkamaan toimivat rakennukset pois. Kuka Metsähallituksen toimintaan puuttuu ja ohjaa, kysyy Yliniemi.

Spotlight: Kansallisomaisuus myynnissä?
Tiistaina 19.4 kello 20, Yle Fem
toimittajana Barbara Savolainen

Kommentit