Hyppää pääsisältöön

Viulukonsertot kuin yö ja päivä

Warner Classics jatkaa nuorten kykyjen esille tuomista: nyt vuorossa on norjalaisviulisti Vilde Frang, jonka uudella konserttolevyllä häpeilemättömän romanttinen Korngold kohtaa useampaa astetta askeettisemman ja lyyrisemmän Brittenin. Herkästi ja syvästi koetut tulkinnat kruunaa Frankfurtin radio-orkesterin antaumuksellinen soitto sekä erinomainen äänitys.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Säveltäessään Viulukonserttoaan 1930-luvun lopulla Erich Korngold oli jo etabloitunut säveltäjä niin taidemusiikin puolella kuin Hollywoodissakin. Hänen elokuvamusiikkinsa Robin Hoodeineen kuuluu Viulukonsertossa—on oikeutettua sanoa, että se kuulostaa elokuvamusiikilta, kunhan muistaa, että juuri Korngoldia on pitkälti kiittäminen siitä, miltä Hollywood-elokuvien musiikki ylipäätään kuulostaa.

Vilde Frang tarjoilee Korngoldin konsertin herkästi ja syvästi koetun romanttisesti, pyristelemättä sen häpeilemätöntä hehkua vastaan. James Gaffiganin johtama Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri tekee yhtä antaumuksellista työtä ja äänitys on erinomainen. Eli ei muuta kuin täysin rinnoin nauttimaan Korngoldin uhkeasta neoromantiikasta.

Vilde Frang on valinnut Korngoldin pariksi täsmälleen samalta ajalta olevan Benjamin Brittenin Viulukonserton. Vaikka sävellysajankohta on sama ja kumpainenkin säveltäjä toimi myös elokuvan parissa, täytyy todeta, että onpa kaksi teosta kuin yö ja päivä.

Toisin kuin Korngold, Britten oli vasta uransa alkupuolella, nuori säveltäjä, joka halusi luoda persoonallisen moderneja teoksia. Britten oli omaperäinen lyyrikko, jota voisi pitää uusklassikkona, mutta todellisuudessa Brittenin musiikki pakenee yleistäviä määreitä. Ehkä häntä voisi verrata Shostakovitshiin, joka oli hänelle jonkinlainen sielunsukulainen.

Brittenin musiikin esittäminen vaatii keskittynyttä, ylimääräisestä paatoksesta riisuttua paneutumista. Vilde Frang onnistuu tässäkin pääosin mainiosti. Erityismaininnan etenkin Brittenin kohdalla saa erittelevä ja värit hyvin esiin tuova äänitys, joka tuo Brittenin pelkistyneet kudelmat esiin kaikissa yksityiskohdissaan. Suositeltava hankinta, tämä viulukonserttolevy!

Erich Korngold: Viulukonsertto D-duuri op. 35. Benjamin Britten: Viulukonsertto op. 15. - Vilde Frang, viulu, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri, joht. James Gaffigan. (Warner Classics, 0825646009213)

Kuuntele Uudet levyt 15.4.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.

 • Babi Jar ei anna unohtaa

  Babi Jar ei anna unohtaa

  Runoilija Jevgeni Jevtušenko kävi 1960-luvun alussa Ukrainassa Kiovan lähellä sijaitsevassa Babyn Jar -nimisessä rotkossa.

 • Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

  Kaksi Prokofjevin sinfoniaa - yksi toimii, toinen ei

  Tanskalainen kapellimestari Thomas Søndergård jatkaa Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin kanssa kiivasta julkaisutahtiaan. Viime vuonna ilmestyivät Rahmaninovin sekä Straussin musiikkia sisältävät taltioinnit.