Hyppää pääsisältöön

The Jam: About the Young Idea

The Jam: About the Young Idea. Dokumenttielokuvan kuvastoa.
The Jam: About the Young Idea. Dokumenttielokuvan kuvastoa. The Jam,populaarimusiikki

Kertomus nuoruudesta, musiikista ja sukupolvesta, joka sai oman soundtrackin.
Teemalla 12.8.2017 klo 20. Areenassa 30 päivää.

The Jam: About the Young Idea on dokumenttielokuva suurenmoisesta modpunk-bändistä, joka toimi vuosina 1972–82. Mukana on arkistojen aarteita, yhtyeen jäsenten Paul Wellerin, Bruce Foxtonin ja Rick Bucklerin muisteluita sekä vahva faninäkökulma: The Jamin tarinaa pääsevät kertomaan ne, joiden elämään se jätti pysyvän jäljen.

The Jam oli aikansa kiihkeimmin fanitettuja brittibändejä. Se perustettiin Lontoon lähellä olevassa Wokingin pikkukaupungissa 1970-luvun puolivälissä. "Ainoa silloinen bändi, jossa oli järkeä, oli Doctor Feelgood", trio muistelee. Suurempi vaikutus oli 1960-luvun musiikilla, erityisesti The Who'lla: "Sain jumalallisen ilmoituksen: olet tästedes mod", Weller kertoo.

Punkin tulo tarjosi tyylinsä 1960-luvun modeilta lainanneelle energiselle bändille viiteryhmän ja levytysmahdollisuuden, vaikkei The Jam varsinainen punkyhtye ollutkaan. Se oli historiatietoinen trio, yhdistelmä The Who'ta, Motownia ja Clashia, työväenluokkainen vaihtoehto Lontoon punk-skenelle.

The Jamin ensisinglestä nimensä lainannut About the Young Idea -dokumentti puhuu musiikin ohella erityisesti nuoruudesta ja sukupolvesta, jota The Jam suoraan puhutteli, jonka ääneksi Paul Weller nostettiin ja joka kasvoi ja muuttui yhdessä bändin kanssa.

Haastateltavana on yhtyeen ja työtovereiden lisäksi useita The Jamin faneja, joista kuuluisimpia ovat käsikirjoittaja Paul Abbott ja isoveljensä kautta bändiin tutustunut näyttelijä Martin Freeman. Bändi puhuttelee yhä: dokumentin nuorin fani – joka pääsee haastattelemaan Welleriä – on syntynyt 1990-luvulla.

The Jamistä kertovan näyttelyn yhteyteen alun perin tuotetun dokumenttielokuvan ohjasi Bob Smeaton.

The Jam: About the Young Idea sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla huhtikuussa 2016.

  • The Jam: About the Young Idea. Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Bob Smeaton.

Yle Livessä Teemalla nähdään 11.8.2017 The Jamin konserttitaltio Saksasta vuodelta 1980.

The Jam -yhtye
The Jam -yhtye The Jam,teeman rockdokumentit

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 7.6.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa