Hyppää pääsisältöön

Rap-posse Lihamyrsky esitteli 1-vuotisbileissään eeppisen mamu-anthemin ja kunnioitti Särren soolodebyyttiä

Ruudolfin luotsaama Lihamyrsky-levy-yhtiö juhli vuoden taivaltaan Helsingin Tavastialla. Keikalla räppäsivät myös somekoomikot Seksikäs-Suklaa ja Hanad Hassan.

Lihamyrskypomo Ruudolfin rautahanskat kiersivät keikan aikana myös yleisössä. // Kuva: YleX/Silja Annila

Prinssi Jusuf saa avata levy-yhtiö Lihamyrskyn 1-vuotisbileet. Räppärin uusin sinkku Nauhat auki käynnistää juhlat rennosti, kuten biisin sanomakin kuuluu. Tavastian yleisö haluaa pitää nauhat auki, koska stressi on paha tauti.

Lihamyrsky syntyi vuosi sitten, kun suomirapin legenda Rudy ”Ruudolf” Kulmala halusi luoda brändin. Konkariräppäri oli häärinyt muiden artistien taustalla jo pitkään, ja halusi luoda projekteilleen yhtenäisen soundin. Nyt kun Lihamyrskyn ensimmäinen levy, Särrensoolodebyytti Ei riitä on ulkona, on otollinen aika juhlistaa myös koko rap-possen taivalta.

Perjantain bileissä Helsingin Tavastian lavalle astelevat ensin Lihamyrsky-artistit Prinssi Jusuf, Musta Barbaari, Ruudolf itse sekä somesta tutut Seksikäs-Suklaa ja Hanad Hassan. Jusuf, Barbaari ja Ruudolf luottavat tuttuihin hitteihinsä. Bodausbiisi Salil eka, salil vika saa yhä yleisön mylvimään, vaikka hitin julkaisusta on vierähtänyt jo lähemmäs kolme vuotta. Yleisön joukkoon mahtuu myös niitä, jotka osaavat räpätä mukana Ruudolfin klassikkobiisin Doupeimmat jumala seivaa.

Keikan ensimmäisellä puoliskolla Tavastian juhlakansa saa otteen siitä, mikä Lihamyrsky on. Konkari-Ruudolfin ohjauksessa nuoret mamuviihdyttäjät ovat selvästi löytäneet yleisönsä.

Lihamyrskyn idean ruumiillistuma kuullaan bileiden puolivälissä, kun lavalle vyöryy joukko tummaihoisia jätkiä maailmanluokan rap-elkein.

Tällä kertaa mikkiin ovat tarttuneet lyhyiden somesketsien mestarit Seksikäs-Suklaa ja Hanad Hassan. Aggressiivinen biitti valtaa Tavastian, kun kaksikko räppää helsinkiläisistä yöbusseista täynnä somaleita. "Bussi täynnä somaleit" -hokema onkin monelle Lihamyrsky-fanille tuttu viihdyttäjien Snapchatista, jossa kappaletta on hypetetty jo jonkin aikaa.

Biisin biitti ja energia ovat niin hurjia, että jokainen yleisöstä karjuu hokemaa lähes yhtä kovaa kuin lavalla pomppivat artistit. Eeppinen Itä-Helsingin mamu-anthem on syntynyt, eikä se sytytä vain itähelsinkiläisiä.

Seksikäs-Suklaa tarjoili Lihamyrskyn 1-vuotisbileissä myös skumppaa. // Kuva: YleX/Silja Annila

Bileet keskeytyvät hetkeksi ennen kuin Särre astelee lavalle esittelemään ensimmäistä sooloalbumiaan. Tauko hämmentää yleisöä hieman, mutta onneksi Särre ei viivyttele liian kauan, sillä tätä levynjulkkarikeikkaa on odotettu pitkään. 34-vuotias räppäri on työstänyt soololevyään kolmen vuoden ajan yhdessä Ruudolfin kanssa.

Keikalla kuullaan kaikki Ei riitä -albumin biisit. Keskiviikkona Spotifyssa julkaistun levyn kappaleet eivät ole vielä kaikkien huulilla, vaikka biitit saavatkin yleisön tanssimaan. Koviten yleisöön iskevät aiemmin sinkkuina julkaistut biisit, kuten Minkälainen äijä ja Niinku sinne huudetaan.

Särren räpätessä kuulee, että biisejä on työstetty pitkään. Levyä säveltänyt Ruudolf onkin aiemmin YleX:n haastattelussa painottanut, että Lihamyrskyn julkaisutahti on tarkoituksella hidas, eikä levy-yhtiö halua olla yhtä varteenotettava kuin suuret levy-yhtiöt. Oma soundi syntyy Ruudolfin mukaan itsestä, ei ohimenevistä muotivirtauksista.

Vaikka Hesan naiset -hitti toi Särren suuren yleisön tietoon viime kesänä, artistin show ei vaikuta yhden hitin miehen esitykseltä. Räppäri selvästi nauttii keikkailemisesta ja vuosien saatossa saavuttamastaan yleisöstä: Särre muistaa kiittää yleisöä musiikkinsa kuuntelemisesta lukuisia kertoja keikan aikana.

Vaikka Hesan naiset iskee yleisöön todella kovaa, kuulijat fiilistelevät selvästi myös muita biisejä. Esimerkiksi tamperelaisräppäri Kalle Kinoksen kanssa tehty biisi Jonnet ei tiiä saa räppikädet heilumaan ilmassa.

Särre veti levynjulkkarikeikkansa Tavastialla. // Kuva: YleX/Silja Annila

Vaikka Lihamyrsky toteaa haastatteluissa olevansa yhtenäisen soundin porukka, 1-vuotisbileiden yleisöä voi silti eritellä eri artistien faneihin. Toiset innostuvat selvästi enemmän Mustan Barbaarin, Prinssi Jusufin ja Seksikäs-Suklaan sekä Hanadin esityksistä. Toiset taas ovat selkeästi tulleet kuulemaan Särren uusia biisejä.

Vain muutamat kappaleet yhdistävät koko Tavastian yhdeksi ulvovaksi rap-fanien laumaksi. Näistä jäävät mieleen etenkin Särren Leikkaa sukkaa ja Hesan naiset, Mustan Barbaarin Salil eka, salil vika sekä Seksikäs-Suklaan ja Hanadin mukaansatempaava somalibiisi.

Korislaulu Leikkaa sukkaa huipentaakin keikan, sillä yleisö alkaa mylviä kertosäettä jo ennen kuin biisi on edes alkanut. Myös kaikki artistit, fiittaajat ja taustajoukot ryntäävät lavalle nauttimaan rap-tunnelmasta.

Kun Leikkaa sukkaa soi, bailaa sekä yleisö että koko Lihamyrskyn porukka.

Särren Ei riitä ensi viikolla YleX:n Viikon albumina.

Lue myös:

Suomirapin 30-vuotiaiden kerho saa odotetun soolodebyytin – Särre käsittelee levyllään perhettään ja äitinsä poismenoa

Ruudolfin rap-posse Lihamyrsky kulkee omaa kaistaansa: "Me ei haluta olla varteenotettava levy-yhtiö"

Seksikäs-Suklaa oli mamupoika ilman yhtään ystävää – nyt hänen videoilleen nauraa koko Suomi