Hyppää pääsisältöön

5.5. Kino Suomi: Kiljusen herrasväen uudet seikkailut

Jukka Sipilä elokuvassa Kiljusen herrasväen uudet seikkailut 1990.
Jukka Sipilä elokuvassa Kiljusen herrasväen uudet seikkailut 1990. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kiljusen herrasväen uudet seikkailut,Jukka Sipilä

Kiljusen herrasväki on muuttunut meillä jo remuavan perheen vertauskuvaksi. Lastenkirjaklassikon riemastuttava leffaversio on vuodelta 1990. Se nähdään helatorstain iltapäivässä, ja se sopii koko perheelle.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden klassikko herää henkiin koko perheen elokuvana, jonka pääosassa isä Kiljusena toilailee Jukka Sipilä.

Jalmari Finnen kahdeksanosainen Kiljusen perheestä kertova lastenkirjasarja ilmestyi vuosina 1914-1925. Touhottavan perheen muodostavat äiti ja isä Kiljunen, sekä lapset Mökö, Luru ja Plättä. Joukon jatkona kulkee myös Pulla-koira. Kirjasarja koostuu lyhyistä tarinoista, joiden aikana Lurukin ehtii jo perustaa perheen ja herrasväki muuttaa Amerikkaan ja takaisin.

Kiljusen herrasväen uudet seikkailut (1990) on jatko-osa yhdeksän vuotta vanhemmalle komedialle Kiljusen herrasväki (1981). Martti Kuortin ohjaaman elokuvaversion ovat käsikirjoittaneet ohjaajan kanssa Heikki Takkinen ja Jouko Aaltonen; dramaturgian on vielä oikonut Olli Soinio.

Finnen kirjoista on mukaan huolittu lähinnä hahmot ja perusajatus perheen vauhdikkaasta meiningistä. Kiljuset pistävät hösseliksi Tampereella ja sekoittavat muun muassa maassa vierailevan Fruktosian kuningasperheen elämän. Kuortin aiempi Kiljus-elokuva, Kiljusen herrasväki, perustui suoraan Finnen teoksiin.

Isä Kiljusena nähdään tässä jatko-osassa kuten alkuperäisessäkin Jukka Sipilä, jonka syntymästä tulee 12. toukokuuta kuluneeksi 80 vuotta. Sipilä esiintyi lukuisissa elokuvissa ja tv-näytelmissä 1960-luvun puolivälistä alkaen, mutta Kiljunen oli hänen suurin pääroolinsa. Jukka Sipilä kuoli vuonna 2004, ohjaaja Kuortti vuonna 2010.

Äiti Kiljusta elokuvassa esittää Miitta Sorvali. Lapsirooleissa nähdään Henry Paasivirta, Gary White, ja Jenni Jokinen, joille esiintyminen on jäänyt toistaiseksi ainoaksi valkokankaalla.

  • Kiljusen herrasväen uudet seikkailut (1990) Rooleissa Jukka Sipilä, Miitta Sorvali, Henry Paasivirta, Gary White, Jenni Jokinen, Kristiina Elstelä. Ohjaus Matti Kuortti. Tuotanto Filminor Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa