Hyppää pääsisältöön

Kuka Hans Christian Andersenin satuhahmo olet?

Pieni merenneito -baletti
"Mutta sitä poikasraukkaa, joka viimeksi oli lähtenyt munasta ja joka oli niin ruman näköinen, purivat, tönivät ja pilkkasivat sekä ankat että kanat". Erika Turusen puvustusta Kansallisbaletin Pieni merenneito -baletissa. Pieni merenneito -baletti Kuva: Suomen kansallisooppera pieni merenneito -baletti

Hans Christian Andersen (1805-1875) julkaisi romaaneja, näytelmiä, runoja ja matkakertomuksia, mutta maailmankuulu hänestä tuli satujensa vuoksi. Andersen kirjoitti 156 satua, sellaisia kuin vaikkapa Pieni merenneito, Pieni tulitikkutyttö, Ruma ankanpoikanen, Satakieli, Todellinen prinsessa ja Keisarin uudet vaatteet. Kirjailijan itsensä mielestä hänen satunsa puhuttelevat kaikenikäisiä, ei vain lapsia. - Tässä kymmenen Andersenin satuhahmoa. Löydätkö niistä kenties itsesi?

1

Olet itseoikeutettu seurueen keskipiste. Viihdyt älykkäitten, kyvykkäitten henkilöiden seurassa. Hallitset suvereenisti tilanteita. Mielipiteistäsi ollaan kiinnostuneita. Näyttävä, trendikäs ulkoinen olemuksesi herättää huomiota. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 1.

2

Olet introvertti, hiljainen ja omissa ajatuksissasi viihtyvä - joskus jopa umpimielisyyteen asti. Olet utelias ja rohkea ympäröivän maailman suhteen. Uhmaat vaaroja. Olet valmis kärsimään, kilvoittelemaan ja luopumaan paljosta saadaksesi sen, mitä intohimoisesti haluat. Tiukan paikan tullen olet myös valmis uhrautumaan ja asettamaan toisen onnen omasi edelle. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 2.

3

Olet avoin ja rehellinen. Yleinen konsensus ei ole sinun juttusi. Et laskelmoi, etkä mieti seurauksia, vaan ilmaiset suoraan, miten asiat sinun mielestäsi ovat. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 3.

H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
Keisarin uusissa vaatteissa oli kummallinen taika: "Ihminen, joka oli kykenemätön hoitamaan virkaansa ja harvinaisen typerä, ei saanut ensinkään nähdä niitä." H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat
H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
Rumasta ankapojasta sukeutui kaunis joutsen. "Silloin se tunsi tulevansa aivan ujoksi ja pisti pään siipien alle. Se oli ylen onnellinen, mutta ei ensinkään ylpeä, sillä hyvä sydän ei käy ensinkään ylpeäksi." H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat

4

Olet ulospäin suuntautunut ja ystävällinen ja usein porukan keskipiste. Kavereittesi kanssa sinulla on vauhdikkaita urheilullisia harrastuksia. Joskus vauhtisi on niin kova, ettet ehdi havainnoida ympäristöäsi. Olet myös joustava ja annat periksi. Tiukassa paikassa olet valmis täyttämään velvollisuutesi ja asettamaan sivuun omat mielihalusi. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 4.

5

Et ehkä herätä huomiota ulkoisella olemuksellasi, mutta sinulla on vaikutusvaltaa ja omaat ainutlaatuisia kykyjä. Pystyt herättämään muissa voimakkaita tunnetiloja. Kykenet lohduttamaan ja antamaan toivoa. Olet ystävällinen, myötätuntoinen ja yhteistyöhaluinen. Arvostat vapautta yli kaiken. Ahneus on kaukana sinusta.- Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 5.

6

Olet avoin ja suora ja sinulla on rautainen itseluottamus. Ulkoiset olosuhteet tai se, ettet sattuisi olemaan joka hetki edustavimmillasi eivät horjuta uskoa itseesi. Tiedät arvosi ja se ohjaa kaikkea toimintaasi. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 6.

H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
"Oli jo myöhäistä, mutta pieni vedenneito vain ei voinut kääntää katsettaan laivasta ja kauniista prinssistä." Miehen ulkonäöllä on merkitystä pienelle merenneidolle. H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat
H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
"Minä laulan sekä onnellisista että niistä, jotka kärsivät. Minä laulan pahasta ja hyvästä, jota ympärilläsi pidetään salassa." Satakieli lupautuu yhteistyöhön Kiinan keisarin kanssa. H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat

7

Olet menestynyt, vaikutusvaltainen ja tottunut saamaan tahtosi läpi. Olet myös utelias ja sivistynyt. Liikutut herkästi ja koet voimakkaita tunnetiloja. Olet myös valmis katsomaan asioita uudesta näkökulmasta ja muuttamaan aiempia käsityksiäsi. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 7.

8

Olet huolehtiva ja velvollisuudentuntoinen. Olet johtaja, jolla on myös pedagoginen vastuu. Velvollisuudet ja kiire käyvät toisinaan hermoillesi ja saatat olla kärsimätön. Pyrit kuitenkin huolehtimaan oikeamielisesti tehtävästäsi. Tilannettasi ei helpota se, että satut olemaan yksinhuoltaja. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 8.

9

Olet ujo ja erikoislaatuinen. Kohtaat hyväksymättömyyttä erilaisuutesi vuoksi. Joskus jopa itsetuhoiset ajatukset valtaavat mielesi. Kokemuksesi eivät kuitenkaan koveta tai ylpistä sinua, vaan säilytät hyväsydämisyytesi. Vertaistesi seurassa viihdyt hyvin ja tunnet tulevasi ymmärretyksi. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 9.

10

Olet ystävällinen, viehättävä ja kekseliäs. Sinulla on vilkas mielikuvitus. Vähäosaisena olet kuitenkin joutunut pakotetuksi yksinyrittäjäksi. Tilannettasi vaikeuttaa myös se, että perustarpeesi ovat tyydyttämättä. Haasteellisissa olosuhteissa kajoat yrityksesi pääomaan. - Kuka? Lue sivun lopusta numerosta 10.

H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
"Vanha kuningatar meni makuuhuoneeseen, mätti sängystä pois kaikki makuuvaatteet ja pani pohjalle herneen." Todelliselle prinsessalle sijataan vuodetta. H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat
H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat
"Tyttö sytytti uuden tikun. Hän istui mitä ihanimman joulukuusen alla...". Pieni tulitikkutyttö on hypotermiassa. H.C. Andersenin kootut sadut ja tarinat Kuva: V. Pedersen & L. Frölich h.c. andersenin kootut sadut ja tarinat

Vastaukset

1

Olet ehkä liiankin ulkonäkökeskeinen, turhamainen ja perso imartelulle. Pelkäät myös kasvojesi menetystä. Pidä varasi, ettei heikkouksiasi käytetä hyväksi. Olet keisari Andersenin sadussa Keisarin uudet vaatteet.

2

Et aina saa sitä, mitä haluat. Elämä ei mene niin kuin haluaisit sen menevän. Kaikesta huolimatta olet rakastettava, intohimoinen ja jalo ihminen, olethan pieni merenneito Andersenin sadussa Pieni merenneito.

3

Olet pieni lapsi Andersenin sadussa Keisarin uudet vaatteet. Kun sadussa keisari kulkee yllään huijareiden valmistamat uudet vaatteet – eli hän on alasti - viaton lapsi väkijoukossa huudahtaa: "Mutta eihän hänellä ole vaatteita ensinkään!"

4

Herätät varsinkin naispuolisissa henkilöissä auttamisen halua. Lämpimän sydämesi, kärsivällisyytesi ja helposti mukautuvan luonteesi ansiosta saat elämältä loppujen lopuksi kaiken, mitä toivot. Olet prinssi Andersenin sadussa Pieni merenneito.

5

Olet satakieli Kiinan keisarin hovissa Andersenin sadussa Satakieli.

6

Tunnet herneen 20 untuvapatjan läpi ja se jos mikä saa sinut nukkumaan yösi huonosti. Palkinnoksi saat prinssin, sillä olethan todellinen prinsessa Andersenin sadussa Todellinen prinsessa.

7

Hienoa, olet valmis korjaamaan käsityksiäsi asioista! Sinun kannattaa myös ottaa tarkemmin selvää, mitä ympärilläsi tapahtuu, olethan Kiinan keisari Andersenin sadussa Satakieli.

8

Olet ankkaemo Andersenin sadussa Ruma ankanpoikanen. Jotta et jatkossa joutuisi yhtä haastaviin tilanteisiin, älä anna miehen ulkonäön vaikuttaa liikaa valintoihisi vaan katso seurasi tarkemmin. - "Tämä yksi muna kestää niin kauan!" Sanoi hautova ankka. "Siihen ei tahdo tulla läpeä. Mutta katsohan noita toisia! En ole koskaan nähnyt niin kauniita poikasia. Ne muistuttavat kaikki isäänsä. Senkin hunttio, se ei tule edes tervehtimään minua."

9

Olet ruma ankanpoikanen Andersenin sadussa Ruma ankanpoikanen.

10

Olet pieni tulitikkutyttö Andersenin sadussa Pieni tulitikkutyttö.

Pieni merenneito -baletti
Tälläkin räpylällä tanssitaan. Erika Turusen puvustusta Pieni merenneito -balettiin. Pieni merenneito -baletti Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen pieni merenneito -baletti

Lähde: Andersen, Hans Christian, Kootut sadut ja tarinat. Kuvat V. Pedersen ja L. Frölich. Suomentanut Maila Talvio. Porvoo 1953.

Katso Pieni merenneito -baletti suorana videolähetyksenä Suomen Kansallisoopperasta perjantaina 22. huhtikuuta 2016 klo 18.50 ja palaa esitykseen Areenassa.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.