Hyppää pääsisältöön

Kylä elää ja turisee

Ilmakuvassa Repolan kylä ja Kerkonkosken kanava kesällä.
Repolan kylä ja Kerkonkosken kanava. Ilmakuvassa Repolan kylä ja Kerkonkosken kanava kesällä. Kuva: Yle Kuvapalvelu kerkonkosken kanava

Dokumenttiprojektissa esitettävä Kylä ei väännä ihmisistä vastauksia maatalouden ajankohtaisiin ongelmiin. Se antaa heidän tulla, olla, miettiä ja turista.

Kuopiosta ajaa Repolan pieneen kylään tunnissa. Ympärillä lainehtii Niinivesi, jonka Kerkonkosken kanava yhdistää Kiesimäjärveen. Repola sijaitsee Pohjois-Savossa, keskellä Suomea, voimakkaista talonpojistaan tunnetussa Rautalammin kunnassa.

Yleisradio teki Repolasta ensimmäisen dokumentin jo 1970-luvulla. Viime vuonna kuvausryhmä palasi Repolaan. 70-luvulla Repolan kylässä oli 14 asuttua taloa ja 55 asukasta. Nyt asuttuja taloja on 11 ja asukkaita 27. Savujen määrä on vähentynyt, mutta elinvoima ei ole kadonnut.

Miehet nostavat nuottaa avannosta.
Miehet nostavat nuottaa avannosta. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiprojekti: kylä

Talvipimeässä, paljon ennen kukonlaulua lähdetään nuotanvetoon. Ensin jäähän hakataan reiät, jonka jälkeen nuotta uitetaan jään ali. Pakkanen puree sormenpäihin ja jäädyttää parrat. Päivä valkenee hitaasti, mutta veden jumala Ahti suo antimiaan kansanperinteen vaalijoille. Talvinuottaus vie puoli päivää. Siitä voi jokainen laskea kalalle hinnan…

Porsaat tonkivat olkia hinkalossa.
Porsaat tonkivat olkia hinkalossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu porsaita karsinassa

Matti Hytösen toisen polven sikala on vaikeuksissa. Muutama sika on vielä jäljellä, mutta karsinoita puretaan jo. ”Teurastamot eivät maksa sianlihasta juuri mitään”, pohtii Hytönen ja kertoo ettei elämiseen pelkät maataloustuet riitä. Apteekissa työskentelevää Meeri-vaimoa ei sianhoito kiinnosta. Yhdessä miehensä kanssa hän kuitenkin tutkii säädöksiä karsinoiden koosta.

“Eipä taida sikalan suurentaminen onnistua. Ulkoseinät tulevat vastaan.” laskee pariskunta.

Lehmät syövät heinää navetassa
Lehmät syövät heinää navetassa Kuva: Yle Kuvapalvelu lehmät syövät heinää navetassa

Repolan kylässä maaseudun muutos näkyy pienoiskoossa. Ennen oli useita maitotiloja. Nyt niitä on vain yksi.

Vanha emäntä Tuula Markkanen viihtyy robottinavetassa, myös Erkki-mies käy päivittäin auttamassa. Tilan hoidosta vastaavat pariskunnan kaksi aikuista poikaa. 70-luvulla nuori emäntä Anna-Liisa Markkanen tuskaili miehelleen käsillä lypsyä ahtaassa navetassa. Nyt aviomies on kuollut ja Markkanen asuu isoa maalaistaloa yksin.

Isä kahden pikkulapsen kanssa
Isä kahden pikkulapsen kanssa Kuva: Yle Kuvapalvelu isä ja lapset repolan kylässä

Aika muuttaa myös Repolaa, mutta kylä ei ole kuolemassa. Yksi kylän tiloista on hiljattain siirtynyt perintönä nuorelle perheelle pääkaupunkiseudulta. Ja miten kylä vielä muuttuukaan, kun saunan kuistilla ”vaimoehdokkaita” puntaroivat nuoret miehet pääsevät tuumasta toimeen…

Tom Östling

LUE dokumentin esittely TV1:n sivulta

SEURAA Dokumenttiprojektia myös Facebookissa.

KATSO Kylä Yle Areenasta:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua