Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Miksi kyynärpää muljahtelee kuntosalilla? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Miksi kyynärpääni muljahtelee ikäänkuin pois paikaltaan ja takaisin kun käden suoristaa tai koukistaa, noin 90 asteen kohdalla? Kipua ei ilmene muutoin kuin salilla ojentajaliikkeissä. Eniten ranskalaisessa punnerruksessa ja vähiten taljassa. Tämä kuitenkin vaikeuttaa treeniä paljon. Muljahtelu siis sijaitsee vasemman käden sisäpuolella ulos näkyvässä osassa.

Miksi kyynärpääni muljahtelee ikäänkuin pois paikaltaan ja takaisin kun käden suoristaa tai koukistaa, noin 90 asteen kohdalla?

Kuulostaa napsuvalta kyynärniveleltä, jossa kolmipäisen ojentajalihaksen yksi jänne hyppää koukistaessa olkaluun sisemmän nivelnastan yli. Kun käsi taas ojentuu, hyppää jänne takaisin. Myös hermo voi tehdä samaa, jolloin sormissa saattaa tuntua tikustelua. Jos vaiva on paha, voi kirurgi kiinnittää jänteen ja hermon lujemmin paikalleen, jotta tällaista hyppelyä ei pääsisi tapahtumaan.

Jos vaiva esiintyy vain kuntosalilla treenatessa, voi kokeilla tehdä liikkeitä niin, ettei jänne tai hermo pääse napsumaan. Ranskalaisessa punnerruksessa saattaa auttaa, jos ei laske tankoa aivan otsalle, jolloin kyynärpään kulma tulee varsin jyrkäksi, vaan kauemmas, pään taakse. Näin tuo kulma saattaa olla kyynärpääystävällisempi. Toinen keino on levittää käsiä hieman irti vartalosta ojentaja- tai muita punnerrusliikkeitä tehdessä. Ylipäätään treenatessa ei saisi (nivel)kipua tuntua – silloin ei kaikki ole kunnossa.