Hyppää pääsisältöön

Miljoona linnunpönttöä: Usein kysyttyä

Telkkä pöntössään.
Telkkä kaipaa pohjamateriaalia pönttöönsä. Telkkä pöntössään. Kuva: Sten Vikström miljoona linnunpönttöä

Kokoamme tähän artikkeliin Miljoona linnunpönttöä -kampanjan varrella useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Pitääkö pönttö puhdistaa?
Tintin ja kirjosiepon pöntöt kannattaa puhdistaa, jos ehtii. Pesiminen on todennäköisesti mukavampaa pöntössä, jossa ei ole esimerkiksi kirppuja. Jos telkkä jo on pesinyt pöntössä onnistuneesta, ei sen pesää tarvitse yleensä puhdistaa.

Millä solmulla pönttö kannattaa kiinnittää?
Ihan millä tahansa, jolla pysyy. Umpisolmu tai merimiessolmu käy mainiosta. Joskus varmuudeksi moneen kertaan.

Mihin suuntaan pöntön aukko tulee laittaa?
Maalaisjärki on tässä paikallaan. Ilmansuunnista etelä saattaa olla liian kuuma, jos pönttö on avoimessa paikassa. Tärkeintä lienee se, että lintu pääsee lentämään pönttöönsä. Erityisesti telkkä tarvitsee suoran, avoimen lentoreitin.

Haittaako, jos pönttö on hieman vinossa?
Ei haittaa. Eivät luonnonkolotkaan suoria ole.

Miksi linnunpönttöjen edustoilla ei nykyisin näe levähdyskeppejä?
Keppi voi auttaa petoja pääsemään pönttöön. Lisäksi se voi haitata pönttöön lentämistä. Pikkulinnuille tosin tikusta ei sinällään ole haittaa.

Kuinka pitkään keväällä pönttöihin voi ilmestyä lintua?
Pikkulinnut saattavat pesiä pariinkin kertaan kesässä. Pönttöjä käytetään myös syksyllä ja talvella yöpymiseen. Koskaan ei siis ole huono aika ripustaa pönttöä.

Mistä lintuemo tietää, minkä poikasen se on viimeksi ruokkinut?
Ei se luultavasti tiedä. Yleensä ruokaa saa se, joka kurottaa nokkansa ylimmäksi.

Kysymyksiä telkänpöntöistä

Kuinka korkealle telkänpönttö tulee ripustaa?
Riippuu paikasta. Kolmesta neljään metriä on usein riittävä korkeus. Pääasia on se, että lentoreitti pöntölle on avoin.

Kuinka lähekkäin voi laittaa telkänpönttöjä?
Joidenkin ohjeiden mukaan 50 metrin välein, joku jättää väliä satoja metrejä. Välin turvin voi varmistaa, ettei naakkayhdyskunta valtaa pönttöjä.

Kuinka lähelle mökkiä telkänpöntön voi laittaa?
Parikymmentä metriä riittänee. Telkkä pesii joskus ihan pihapiirissä, talojen vieressäkin. Toiset telkistä ovat arkoja, toiset eivät.

Milloin vielä voi lisätä pehmusteita telkänpönttöön?
Niin kauan kuin siellä ei ole munia. Telkkä munii etelässä jo maaliskuussa, pohjoisessakin pönttöihin ei enää silloin kannata kajota. Telkkänaaras valitsee seuraavan vuoden pesäpaikkansa juhannuksen tienoolla. Telkänpönttöön on syytä laittaa pohjamateriaali aina. Esimerkiksi sahanpuru ja kuiva samalla ovat hyviä vaihtoehtoja.

Pääseekö telkänpoikanen kuusivaneria pitkin ylös?
Lentoaukon puoleisen sisäseinän on hyvä olla röpelöinen. Poikanen pomppaa niin korkealle kun pystyy ja kiipeää lopun.

Kysymyksiä rekisteröinnistä ja kartasta

Tarvitaanko rekisteröintiin Yle-tunnusta?
Ei tarvita. Pönttöjen rekisteröinnistä tehtiin mahdollisimman yksinkertainen, jotta jokainen voisi helposti ilmoittaa siihen pönttönsä.

Rekisteröin suuren pönttömäärän, miksei se näy heti kartalla?
Siirrämme noin kerran viikossa suuria pönttömääriä, eli yli 25 pöntön rekisteröintejä, kertarykäisyllä kartalle. Isot lukemat tarkistamme ja teemme pienempiin pistokokeita. Tämä ottaa aikansa. Kun tarkistukset on tehty, siirto alkaa. Tarkistuksia on pakko tehdä, jotta kartta on uskottava. Kiitos kärsivällisyydestänne!

Miksi pönttölukemat joskus nousevat kerralla niin nopeasti?
Koska siirrämme suuria pönttömääriä kartalle noin kerran viikossa, pönttömäärissä näkyy yksittäisiä piikkejä. Kertyneet pöntöt on kuitenkin rekisteröity viikon mittaan. Siirroissa voi olla mukana myös yhteistyökumppaneiden, esimerkiksi rengastajien tai metsästäjien pönttömääriä. Esimerkiksi rengastajat ovat rekisteröineet yli 80 000 pönttöä, metsästäjät myös kymmeniä tuhansia. Ks. myös: Rekisteröin ison pönttömäärän, miksei se näy heti kartalla?

Onko mahdollista, että karttaan on rekisteröity samat pöntöt monta kertaa?
Jokainen rekisteröi omat pönttönsä. Periaatteessa on mahdollista, että joku on vahingossa rekisteröinyt pönttönsä useampaan kertaan. Suuret pönttölukemat tarkistamme, samoin monet lukemat samalta paikkakunnalta. Pienempiin lukemiin teemme pistotarkistuksia.

Koska jokaikistä rekisteröintiä emme voi tarkistaa, luotamme täysillä rekisteröinnin tekijöihin. Uskomme on vahva, että ne, jotka haluavat miljoonan, ovat sydämellään mukana, eivätkä rekisteröi virheellisesti ainakaan tahallaan. Inhimillisiä virheitä voi sattua. Pieni päällekkäisyys menee tavallisen virhemarginaalin piikkiin, eikä vaikuta kartan kokonaisuuteen ratkaisevasti. Kartta ei myöskään tuota kenellekään taloudellista hyötyä, joten virhemarginaali haittaa tavallista vähemmän. Luotamme suomalaisiin! Ks. myös: Häiriköidäänkö karttaa usein?

Häiriköidäänkö karttaa usein?
Jonkin verran. Suurin ilmoitettu lukema on ollut 900000000000000, mutta se on luonnollisesti kiusantekoa. Yksikään suuri pönttömäärä ei päädy kartalle ilman varmistusta. Jos suuren lukeman rekisteröijää ei tavoiteta asianmukaisesti, hänen pönttöjään ei siirretä kartalle.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä