Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Mistä hikirauhastulehdus johtuu? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Haluaisin saada lisätietoa hikirauhastulehduksesta. Se on minulla diagnosoitu, mutta siitä tiedetään kovin vähän.

Tämän ennen taiveaknena tunnetun taudin syntymissyy on tuntematon. Siinä taipeisiin tulee bakteeritulehduksen pesäkkeitä, jotka voivat olla todella sitkeitä ja hankalia ja niistä kärsivät potilaat todella sairaita. Tiedetään, että kyseessä on aknetauti ja että hikirauhaset siinä tulehtuvat, mutta miksi niin käy, sitä ei tiedetä.

Myös hoito on joskus äärimmäisen hankalaa. Helpot tapaukset hoituvat lyhyillä antibioottikuureilla ja paikallisilla voiteilla, mutta joskus tarvitaan pitkiä, jopa kuukausien mittaisia antibioottikuureja. Myös biologisia lääkkeitä on ruvettu käyttämään.