Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Mitä mieltä olet kolesterolilääkityksen lopettamisesta, Akuutin omalääkäri Risto Laitila?

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Olen syönyt statiinia, arvot pudonneet neljään ja puoleen, viiteen. Nyt olen siirtynyt kolesterolia alentaviin elintarvikkeisiin ja lopettanut lääkityksen ja voin paljon paremmin. Enää ei ole samaa turvotusta ja elämänlaatu on muutenkin parantunut. Elämäntavat ovat kunnossa. Mitä mieltä olet lääkityksen lopettamisesta?

Elämäntavat ovat kunnossa. Mitä mieltä olet lääkityksen lopettamisesta?

Kun on kyse ennaltaehkäisevästä lääkityksestä niin ei tietenkään siitä saa olla haittaa. Jos statiinia ei siedä, jätetään se käyttämättä.

Täytyy kuitenkin aina muistaa, minkälaisesta potilaasta on kyse. Jos on raskaansarjan potilas, joka on jo vaikka saanut sydäninfarktin, tehty pallolaajennus ja niin edelleen, niin silloin kokeillaan, kävisikö jokin toinen statiini. Joskus on kyllä vaikea sanoa, johtuuko vaikka lihaskivut tai muut oireet juuri statiinista.