Hyppää pääsisältöön

Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

tunnuskuva
tunnuskuva titanicin uutiset 17.4.

Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.
Matkustajahöyrylaiva RMS Titanicin uppomisesta pelastuneiden määräksi on vahvistunut noin 700 ihmistä. He kaikki ovat nyt turvassa RMS Carpathialla, joka saapuu New Yorkiin huomenna illalla.

Amerikkalaiset sanomalehdet ovat raivoissaan siitä. että laivan lennätin on pysynyt hiljaa eikä vastaa lehtimiesten kyselyihin tai pelastuneiden haastattelupyyntöihin. Monet lehdet ovat vuokranneet huviveneitä, joilla he lähtevät laivaa vastaan saadakseen kannelta käsin huudellen tehdyksi erityishaastatteluja. Lehtimiesten on nähty askartelevan pahvikylttejä, joissa pelastuneille luvataan palkkioita haastattelusta.

Muutakin hajatietoa turmayön tapahtumista on nyt saatu:

Siitä huolimatta, että Titanicilla olleet viisi postin virkamiestä työskentelivät uhrautuvaisesti ja vaivojaan säästelemättä aluksen uppomishetkeen saakka, onnettomuudessa menettiin kaikki 3 364 laivalla ollutta postisäkkiä. Samoin lähes 800 postipakettia jäi Atlantin hyiseen syleilyyn, eikä niitä voida toimittaa vastaanottajille.

White Star Line -varustamon pääjohtaja J. Bruce Ismey on tullut epäasiallisesti kohdelluksi pelastustoimien aikana. Hän oli aamutakissaan saapunut pelastusvene 5:n laskemistoimien keskelle hoputtaen ja kiirehtien toimintaa. Lopulta perämies Harold G. Lowe oli kiihdyksissään huutanut hänelle “Häipykää hornan tuuttiin siitä tonttuilemasta!”. Syvästi loukattu Ismey oli marssinut toiselle pelastusveneelle ja astunut siihen mitään sanomatta. Hän ei ole vielä kommentoinut välikohtausta.

Miljonääri John Jacob Astor sen sijaan ei ole pelastuneiden joukossa. Hänen nähtiin saattavan raskaana olevan vaimonsa pelastusveneeseen. Samalla hän oli laittanut 13-vuotiaan pojan päähän naisten hatun ja saanut tämänkin pelastusveneeseen miehistön huomaamatta. Sen jälkeen Astor oli vilkuttanut vaimolleen, sytyttänyt tupakan ja siirtynyt tupakkasalonkiin sauhuttelemaan ja keskustelemaan sivistyneesti kirjailija Jacques Heath Futrellen kanssa, joka myös oli saattanut oman vaimonsa pelastusveneeseen.

“Pyysin kyllä jäitä, mutta tämä menee jo naurettavuuksiin”

John Astorista kerrotaan myös, että Titanicin törmätessä jäävuoreen hän oli ollut laivan baarissa ja sanonut: “Pyysin kyllä jäitä, mutta tämä menee jo naurettavuuksiin”.

Kaivosmagnaatti Benjamin Guggenheim on myös menehtyneiden joukossa. Varmistuttuaan, että Madame Aubert ja tämän palvelijatar olivat päässeet pelastusveneeseen, hän oli palannut palvelijansa kanssa hyttiinsä, pukeutunut juhlapukuunsa. Palattuaan kannelle hän oli selittänyt ihmettelijöille, että “jos meidän on kuoltava, kuolemme kuin herrasmiehet”.

Viulisti Wallace Henry Hartleyn johtaman Titanicin orkesterin kerrotaan soittaneen loppuun saakka. Laivan upotessa he ilmeisesti soittivat myös virttä, mutta pelastuneilla on eri käsityksiä siiä, mikä virsi oli kyseessä. Virren päätettyä he joidenkin matkustajien jatkoivat vielä suositulla, svengaavalla ragtime-musiikilla aina uppoamishetkeen saakka.

Suomalaisten siirtolaisten kohtalosta tiedetään sen verran, että suurin osa heistä on menehtynyt. Panulan perheestä ei ole kuultu mitään, ei myöskään myöskään tuoreen avioparin toisesta puoliskosta, Karl Myyristä. Sen sijaan Tilda Myyrin on selvinnyt Carpathialle. Helmi Juurakko oli ohjattu täpärästi viimeiseen Titanicilta lähteneeseen pelastusveneeseen, vaikka hän oli ollut vähällä jäädä veneeseen siirtymisen sijasta kuuntelemaan orkesterin mainiota ragtime-soitantaa.

Kuuntele uutiset:

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.