Hyppää pääsisältöön

Viivi nauttii merenrannoista, Kimmo korpimetsästä

Löydä luontosi -ohjelman juontajat Viivi Pumpanen ja Kimmo Ohtonen
Viivi Pumpanen ja Kimmo Ohtonen viihtyvät luonnossa. Löydä luontosi -ohjelman juontajat Viivi Pumpanen ja Kimmo Ohtonen Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle Kuvapalvelu kimmo ohtonen,Viivi Pumpanen

Juontajat Viivi Pumpanen ja Kimmo Ohtonen ovat innokkaita luontoihmisiä. Molemmat ovat tottuneet luonnossa liikkumiseen jo lapsesta asti.

Löydä luontosi -ohjelman molemmille juontajille luonnossa liikkuminen on arkisimmillaan päivittäinen tapa johon innostuksena toimivat koirat. Viivi tekee saksanpaimenkoira Lunan kanssa pitkiä lenkkejä pelloilla tai metsässä, myös Kimmo ottaa mäyräkoira Alman mielellään mukaansa luonnon helmaan kuten Viikin luonnonsuojelualueelle.

Luonto on ollut tärkeä osa sekä Viivin että Kimmon elämää jo pienestä asti. Viivi vietti lapsuuden kesiä perheensä kanssa Pyhäjoella tai Lapissa ja kaipaa edelleen usein pohjoiseen luonnon rauhaan.

”Siellä hiljaisuus on kaunista ja yksinkertaisuus jotain suurta. On kiva kuunnella tuulen ääniä, tuntea se kasvoillaan ja haistaa kaikki metsän tuoksut. Ehkä tuntea sammaleen kosteus jos on satanut vettä ja vaikka vain makoilla pitkään mättäillä ihaillen luonnon monipuolisuutta”, Viivi kuvailee.

Kimmolle metsä on lapsuuden maaginen paikka, jonne hän pakeni pelkoja ja kuvitteli itsensä kulkemaan menninkäisten, keijujen ja metsäneläimien kanssa. Vaikka lapsuuden pelot ovat häipyneet, metsän maaginen taika on edelleen tallella.

”Luonto on minulle paikka, jonne menen muistamaan, en unohtamaan. Edelleen metsässä kulkiessani tunnen sen vanhan elinvoiman ja ne tutut olennot, jotka ovat yhä siellä. Erityisesti karhusta on muodostunut voimaeläimeni, joka on kulkenut mukanani lapsuuden kokemuksista asti”, Kimmo kertoo.

Energiaa ja iloa luonnosta

Luonnossa olo antaa Viiville ja Kimmolle mielenrauhaa, energiaa ja uudenlaista perspektiiviä. Viivin lempihetkiä on seurata merenrannalla auringon nousua ja laskua.

”Sitä katsellessa ajattelen koittavaa huomista ja elämän kaikkia mahdollisuuksia. Meren voima saa minut hiljentymään, miettimään luonnon kauneutta ja kunnioittamaan sitä aina enemmän.”

Kimmolle itärajan korpimetsät edustavat sellaista villiä erämaata, jonne hän haluaa välillä kadota täysin yksin. Siellä hän talvisin hiihtää öisessä metsässä kuun valossa ja kuvailee tähtitaivaan liikkeitä. Lumien sulettua korpimetsien syvyyksissä hän tuntee taas sukulaissielunsa otson läsnäolon. Se on tuttu ja turvallinen tunne, joka tuo Kimmolle rauhaa.

Mutta luonto saa meissä henkevien ja rauhoittavien tunnetilojen lisäksi aikaan myös naurua ja iloa, se halutaan näyttää myös suorassa Löydä luontosi -lähetyksessä. Kimmolle huvittavimmat hetket luonnosta löytyvät silloin kun luonto näyttää mahtinsa ja omat rajat tulevat vastaan. Myös eläinten persoonallisuuksien seuraaminen on hauskaa.

"Karhuja tarkkaillessa tajuaa, että niitä samoja luonteenpiirteitä pääsee seuraamaan, jos vaikka menee istumaan kuppilaan ja katsoo, mitä tanssilattian ympärillä tapahtuu", Kimmo nauraa.