Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Voiko Crohnin tauti periytyä? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Lapseni paappa sairasti Crohnin tautia ja nyt myöskin muksun isällä on todettu sama tauti. Onko tämä siis perinnöllistä ja periytyykö se lapsiin?

Crohin tautihan on sitä, että normaalisti elimistön rauhallinen yhteiselo suoliston bakteerien kanssa murtuu. Hoitamattomana tämä johtaa jatkuvaan tulehdusreaktioon suolessa, josta aiheutuu kipua, ripulia, laihtumista ja yleistilan heikkenemistä.

Kyllä sen voi sanoa olevan perinnöllistä – tai oikeastaan se on alttius saada Crohnin tauti, joka periytyy. Tunnetaan lukuisia eri geenejä, jotka voivat olla taustalla, mutta tarvitaan myös laukaiseva tekijä.

Ehkäpä jonain päivänä osataan tunnistaa taudin laukaisevat tekijät, mutta vielä ne ovat hämärän peitossa. Niinpä meillä ei oikein ole keinoa estääkään sitä. Terveelliset elämäntavat ovat totta kai suositeltavia, mutta mitään takeita ei voi antaa.