Hyppää pääsisältöön

"V*tun h**ra, mä rakastan sua" – suomalainen JP kertoo, millaista on elää Touretten kanssa

36-vuotiaalla JP Kurvilla on vaimo ja kuusi lasta. Lisäksi Kurvilla on Touretten syndrooma, jonka vuoksi hän huorittelee vaimoaan.

- Touretten syndrooman takia muhun sattuu ihan koko ajan, kun mä olen hereillä. Se on tuskaa ja kipua, joka on sisällä. Se puristaa, sattuu joka niveleen ja rustoon, joka lihakseen. Sellainen kokonaisvaltainen sisäinen puristus, ei sitä voi kuvailla. Sellainen tuskainen kipu, joka yrittää tulla ulos, mutta joka ei kokonaan pääse.

Näin Touretten syndroomasta kärsivä JP Kurvi kuvailee oireyhtymästä johtuvaa olotilaanta Yle Perjantain lyhytdokumentissa.

Touretten oireyhtymään kuuluu äänellisiä ja motorisia nykimishäiriöitä, jotka toistuvat samalla tavalla lyhyiden jaksojen ajan. Yksi mahdollisista oireista on koprolalia eli pakonomainen tarve puhua hävyttömyyksiä. Koprolalian vuoksi Kurvi ei voi aina itse valita, mitä sanoo vaimolleen.

Siksi JP:n vaimo Pirita kuulee miehensä suusta päivittäin kaksi lausetta, joista JP tarkoittaa vain jälkimmäistä: "V*tun h**ra. Mä rakastan sua."

"JP sanoo mulle 50 kertaa päivässä, että hän rakastaa mua."― Pirita Kurvi

- Mulle ne on vain sanoja. Ei ne rumat sanat tunnu missään, Pirita sanoo ja jatkaa:

- JP sanoo mulle 50 kertaa päivässä, että hän rakastaa mua. Kuinka paljon on niitä naisia ja miehiä, joiden puoliso ei sano sitä koskaan, vaikka olisi täysin terve?

Katso lyhytdokumentti yltä.

_
Yle Perjantai on Sean Ricksin ja Pekka Vahvasen juontama perjantai-iltaisin suorana TV1-kanavalla esitettävä ajankohtaisohjelma. Perjantaissa pureudutaan vieraiden kanssa viikon tärkeimpiin uutisiin ja ilmiöihin. Ohjelmassa nähdään myös viikottain yksi minidokumentti, joka on syväluotaava kertomus mielenkiintoisesta aiheesta arjessamme._

Lue myös:

Kestäisitkö tällaista informaation määrää? Nettihitti näyttää, miltä autismin oireet tuntuvat