Hyppää pääsisältöön

Glen Campbell: I'll Be Me – muistisairaan countrytähden jäähyväiset

Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta.
Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta. teeman rockdokumentit,Glen campbell,Glen Campbell: I'll Be Me

Riipaiseva dokumenttielokuva countryn supertähden Glen Campbellin (1936–2017) jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa.
Viimeinen esitys Teemalla perjantaina 26.10. klo 23.30.

I'm still here, but yet I'm gone
I don't play guitar or sing my songs"
― Glen Campbell: I'm Not Gonna Miss You

Usein tragedia vaati kasvot tullakseen paremmin ymmärretyksi. Julkisesti tunnetun henkilön sairastuminen herättää suuria tunteita ja lisää tietoisuutta kyseisestä sairaudesta. Yhdysvalloissa country-legenda Glen Campbellin Alzheimerin tauti, siitä avoimesti kertominen ja positiivinen kamppailu tautia vastaan on koskettanut miljoonia ihmisiä Yhdysvaltain kongressia myöten.

Arkansasissa 22. huhtikuuta 1936 syntyneellä Glen Campbellilla diagnosoitiin aivoja rappeuttava, etenevä muistisairaus kesäkuussa 2011. Häntä neuvottiin ripustamaan kitaransa naulaan ja valmistautumaan tilanteen huononemiseen. Mutta se ei tullut Campbellille kuuloonkaan: hän lähti perheensä kera viralliselle jäähyväiskiertueelle, jonka kestoksi oli suunniteltu varovaisesti viisi viikkoa. Lopputulemana oli kuitenkin ällistyttävät 151 loppuunmyytyä konserttia 425 päivän kuluessa. Teleprompteri oli käytössä, välillä sanat sekosivat, mutta kokonaisuutena kiertue oli valtava menestys. Goodbye Tourin päätöskeikka oli 30. marraskuuta 2012 Napassa, Kaliforniassa.

James Keachin ohjaama dokumenttielokuva Glen Campbell: I'll Be Me taltioi kiertueen, mutta kamerat pääsevät myös hyvin vapaasti keskelle Alzheimer-potilaan arkea Campbelin perheen kotiin, sairaalakäynneille, vaikeisiin ja mukaviin hetkiin, arkeen ja juhlaan. Keskeisinä kertojina ovat Campbellin vaimo Kim, tytär Ashley ja muut lapset sekä läheiset ystävät.

Omat tuntemuksensa kertovat Bruce Springsteen, The Edge, Paul McCartney, Vince Gill, Brad Paisley, Steve Martin ja monet muut. Monilla on omia kokemuksia läheistensä Alzheimerista.

Kaikille Alzheimeirin taudista kärsiville omistetun dokumenttielokuvan koskettavimpia hetkiä on ohjelman lopussa, kun Campbell taltioi viimeisen biisinsä legendaarisen studiokokoonpanon The Wrecking Crew'n kanssa. Sen riveissä hän myös soitti studiomuusikkona kitaraa uransa alussa. Päätöskappaleen nimi on I'm Not Gonna Miss You.

Glen Campbell menehtyi Alzheimerin tautiin hoitokodissa 8.8.2017, kuusi vuotta diagnoosin jälkeen.

Glen Campbell oli yhdeksänkertainen Grammy-voittaja. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta. Campbellin tunnetuimpia levytyksiä ovat Gentle On My Mind, Rhinestone Cowboy, Wichita Lineman ja By The Time I Get To Phoenix.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

 • Glen Campbell: I'll Be Me. USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus James Keach.

Artikkeliin on päivitetty 9.8.2017 tiedot Glen Campbellin kuolemasta ja ohjelman uusintatiedot.

Glen Campbellin kotisivu

Elokuvan kotisivu

Lue lisää:

Alice (Julianne Moore) elokuvassa Edelleen Alice

Edelleen Alice on koskettava ja vääjäämätön draama Alzheimerin taudista

Julianne Moore tekee Oscar-roolin koskettavassa draamassa Alzheimerin tautiin sairastuvasta naisesta.

Kommentit
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!