Hyppää pääsisältöön

Glen Campbell: I'll Be Me – muistisairaan countrytähden jäähyväiset

Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta.
Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta. teeman rockdokumentit,Glen campbell,Glen Campbell: I'll Be Me

Riipaiseva dokumenttielokuva countryn supertähden Glen Campbellin (1936–2017) jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa.
Viimeinen esitys Teemalla perjantaina 26.10. klo 23.30.

I'm still here, but yet I'm gone
I don't play guitar or sing my songs"
― Glen Campbell: I'm Not Gonna Miss You

Usein tragedia vaati kasvot tullakseen paremmin ymmärretyksi. Julkisesti tunnetun henkilön sairastuminen herättää suuria tunteita ja lisää tietoisuutta kyseisestä sairaudesta. Yhdysvalloissa country-legenda Glen Campbellin Alzheimerin tauti, siitä avoimesti kertominen ja positiivinen kamppailu tautia vastaan on koskettanut miljoonia ihmisiä Yhdysvaltain kongressia myöten.

Arkansasissa 22. huhtikuuta 1936 syntyneellä Glen Campbellilla diagnosoitiin aivoja rappeuttava, etenevä muistisairaus kesäkuussa 2011. Häntä neuvottiin ripustamaan kitaransa naulaan ja valmistautumaan tilanteen huononemiseen. Mutta se ei tullut Campbellille kuuloonkaan: hän lähti perheensä kera viralliselle jäähyväiskiertueelle, jonka kestoksi oli suunniteltu varovaisesti viisi viikkoa. Lopputulemana oli kuitenkin ällistyttävät 151 loppuunmyytyä konserttia 425 päivän kuluessa. Teleprompteri oli käytössä, välillä sanat sekosivat, mutta kokonaisuutena kiertue oli valtava menestys. Goodbye Tourin päätöskeikka oli 30. marraskuuta 2012 Napassa, Kaliforniassa.

James Keachin ohjaama dokumenttielokuva Glen Campbell: I'll Be Me taltioi kiertueen, mutta kamerat pääsevät myös hyvin vapaasti keskelle Alzheimer-potilaan arkea Campbelin perheen kotiin, sairaalakäynneille, vaikeisiin ja mukaviin hetkiin, arkeen ja juhlaan. Keskeisinä kertojina ovat Campbellin vaimo Kim, tytär Ashley ja muut lapset sekä läheiset ystävät.

Omat tuntemuksensa kertovat Bruce Springsteen, The Edge, Paul McCartney, Vince Gill, Brad Paisley, Steve Martin ja monet muut. Monilla on omia kokemuksia läheistensä Alzheimerista.

Kaikille Alzheimeirin taudista kärsiville omistetun dokumenttielokuvan koskettavimpia hetkiä on ohjelman lopussa, kun Campbell taltioi viimeisen biisinsä legendaarisen studiokokoonpanon The Wrecking Crew'n kanssa. Sen riveissä hän myös soitti studiomuusikkona kitaraa uransa alussa. Päätöskappaleen nimi on I'm Not Gonna Miss You.

Glen Campbell menehtyi Alzheimerin tautiin hoitokodissa 8.8.2017, kuusi vuotta diagnoosin jälkeen.

Glen Campbell oli yhdeksänkertainen Grammy-voittaja. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta. Campbellin tunnetuimpia levytyksiä ovat Gentle On My Mind, Rhinestone Cowboy, Wichita Lineman ja By The Time I Get To Phoenix.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

  • Glen Campbell: I'll Be Me. USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus James Keach.

Artikkeliin on päivitetty 9.8.2017 tiedot Glen Campbellin kuolemasta ja ohjelman uusintatiedot.

Glen Campbellin kotisivu

Elokuvan kotisivu

Lue lisää:

Edelleen Alice on koskettava ja vääjäämätön draama Alzheimerin taudista

Julianne Moore tekee Oscar-roolin koskettavassa draamassa Alzheimerin tautiin sairastuvasta naisesta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa