Hyppää pääsisältöön

Glen Campbell: I'll Be Me – muistisairaan countrytähden jäähyväiset

Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta.
Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta. teeman rockdokumentit,Glen campbell,Glen Campbell: I'll Be Me

Riipaiseva dokumenttielokuva countryn supertähden Glen Campbellin (1936–2017) jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa.
Viimeinen esitys Teemalla perjantaina 26.10. klo 23.30.

I'm still here, but yet I'm gone
I don't play guitar or sing my songs"
― Glen Campbell: I'm Not Gonna Miss You

Usein tragedia vaati kasvot tullakseen paremmin ymmärretyksi. Julkisesti tunnetun henkilön sairastuminen herättää suuria tunteita ja lisää tietoisuutta kyseisestä sairaudesta. Yhdysvalloissa country-legenda Glen Campbellin Alzheimerin tauti, siitä avoimesti kertominen ja positiivinen kamppailu tautia vastaan on koskettanut miljoonia ihmisiä Yhdysvaltain kongressia myöten.

Arkansasissa 22. huhtikuuta 1936 syntyneellä Glen Campbellilla diagnosoitiin aivoja rappeuttava, etenevä muistisairaus kesäkuussa 2011. Häntä neuvottiin ripustamaan kitaransa naulaan ja valmistautumaan tilanteen huononemiseen. Mutta se ei tullut Campbellille kuuloonkaan: hän lähti perheensä kera viralliselle jäähyväiskiertueelle, jonka kestoksi oli suunniteltu varovaisesti viisi viikkoa. Lopputulemana oli kuitenkin ällistyttävät 151 loppuunmyytyä konserttia 425 päivän kuluessa. Teleprompteri oli käytössä, välillä sanat sekosivat, mutta kokonaisuutena kiertue oli valtava menestys. Goodbye Tourin päätöskeikka oli 30. marraskuuta 2012 Napassa, Kaliforniassa.

James Keachin ohjaama dokumenttielokuva Glen Campbell: I'll Be Me taltioi kiertueen, mutta kamerat pääsevät myös hyvin vapaasti keskelle Alzheimer-potilaan arkea Campbelin perheen kotiin, sairaalakäynneille, vaikeisiin ja mukaviin hetkiin, arkeen ja juhlaan. Keskeisinä kertojina ovat Campbellin vaimo Kim, tytär Ashley ja muut lapset sekä läheiset ystävät.

Omat tuntemuksensa kertovat Bruce Springsteen, The Edge, Paul McCartney, Vince Gill, Brad Paisley, Steve Martin ja monet muut. Monilla on omia kokemuksia läheistensä Alzheimerista.

Kaikille Alzheimeirin taudista kärsiville omistetun dokumenttielokuvan koskettavimpia hetkiä on ohjelman lopussa, kun Campbell taltioi viimeisen biisinsä legendaarisen studiokokoonpanon The Wrecking Crew'n kanssa. Sen riveissä hän myös soitti studiomuusikkona kitaraa uransa alussa. Päätöskappaleen nimi on I'm Not Gonna Miss You.

Glen Campbell menehtyi Alzheimerin tautiin hoitokodissa 8.8.2017, kuusi vuotta diagnoosin jälkeen.

Glen Campbell oli yhdeksänkertainen Grammy-voittaja. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta. Campbellin tunnetuimpia levytyksiä ovat Gentle On My Mind, Rhinestone Cowboy, Wichita Lineman ja By The Time I Get To Phoenix.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

 • Glen Campbell: I'll Be Me. USA 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus James Keach.

Artikkeliin on päivitetty 9.8.2017 tiedot Glen Campbellin kuolemasta ja ohjelman uusintatiedot.

Glen Campbellin kotisivu

Elokuvan kotisivu

Lue lisää:

Alice (Julianne Moore) elokuvassa Edelleen Alice

Edelleen Alice on koskettava ja vääjäämätön draama Alzheimerin taudista

Julianne Moore tekee Oscar-roolin koskettavassa draamassa Alzheimerin tautiin sairastuvasta naisesta.

Kommentit
 • Puheet kertovat hetkistä historiassa

  Viisi lyhyttä historiadokumenttia aikansa merkkipuheista.

  Toisen maailmansodan tapahtumista viime vuosien kuumimpiin poliittisiin kiistoihin – viisiosaisessa lyhytdokumenttisarjassa aiheena on viisi eurooppalaista puheenvuoroa, jotka kertovat omasta ajastaan ja herättivät aikanaan keskustelua. Suuret puheet ovat merkillinen historiallisen tapahtuman laji.

 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!