Hyppää pääsisältöön

Meidän aikamme Shakespeare

William Shakespearen kuolemasta tulee lauantaina kuluneeksi tasan 400 vuotta. Yle Radio 1 juhlii mestaria suoralla konserttilähetyksellä Temppeliaukion kirkosta Helsingin kamarikuoron Shakespeare-konsertista. Konsertissa kuullaan teoksia Shakespearen teksteihin Ralph Vaughan Williamsilta, Frank Martinilta ja John Tavenerilta sekä kantaesityksenä Alex Freemanin kuoroteos A Wilderness of Sea.

säveltäjä Alex Freeman
säveltäjä Alex Freeman Kuva: Lars Johnson säveltäjä,Alex Freeman

Shakespeare on ollut monille taiteilijoille, kirjailijoille ja muusikoille suuri esikuva ja inspiraation lähde. Hänen näytelmiensä pohjalta on esimerkiksi tehty neljänsadan vuoden aikana arvioilta nelisen sataa musiikillista näyttämöteosta. Joillekin, kuten Ludwig van Beethovenille, hänen työnsä olivat ensi sijassa innoituksena, eivät tekstin lähteenä. Toiset taasen kirjoittivat parhaat teoksensa hänen näytelmiensä pohjalta—ajatellaanpa vaikka Giuseppe Verdin kahta viimeistä ja ehkä suurinta oopperaa, Falstaffia ja Otelloa.

Helsingin kamarikuoron lauantaisessa konsertissa kuullaan Shakespearen teksteihin kirjoitettuja kuoroteoksia, joiden lomassa soi Hans Werner Henzen soolokitarateos Royal Winter Music Otto Tolosen tulkitsemana. Arielin laulu Full fathom five thy father lies (Paavo Cajanderin suomennoksessa Nyt viittä syitä syvät veet) soi konsertissa peräti kolmen eri säveltäjän sävelin. Niin myös illan kantaesityksessä, yhdysvaltalaissyntyisen, Suomeen asettuneen Alex Freemanin teoksessa A Wilderness of Sea.

Konsertin väliajalla Alex Freeman kertoo teoksestaan; haastateltavana ovat myös Helsingin kamarikuoron johtaja Nils Schweckendiek ja kuoron jäsen David Hackston, jotka keskustelevat paitsi illan teoksista ja teksteistä, myös omasta Shakespeare-suhteestaan sekä mestarin merkityksestä tämän päivän maailmassa.

Konsertin jälkeen kuullaan uusintana "Shakespeare kohtaa Verdin". Teatteriohjaaja Juha Hurme, kapellimestari Hannu Lintu ja toimittaja Minna Lindgren kuuntelivat Verdin Falstaff-oopperan New Yorkin Metropolitan-oopperan esityksenä ja innoittuivat keskustelemaan Shakespearesta.

Yle Radio 1 La 23.4. klo 19:03–21:00 Helsingin kamarikuoron konsertti: 400 vuotta Shakespearen kuolemasta

Otto Tolonen, kitara, Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek

Ralph Vaughan Williams: No longer mourn for me; Three Shakespeare Songs
Hans Werner Henze: Oberon teoksesta Royal Winter Music
Alex Freeman: A Wilderness of Sea (kantaesitys)
(väliaika)
Henze: Touchstone, Audrey and William teoksesta Royal Winter Music
Frank Martin: 5 Songs of Ariel
Henze: Ariel teoksesta Royal Winter Music
John Tavener: Three Shakespeare Sonnets (ensi kertaa Suomessa)

Suoran lähetyksen Temppeliaukion kirkosta toimittaa Ville Komppa.

Yle Radio 1 La 23.4. klo 21:00–22:10 Shakespeare kohtaa Verdin

Teatteriohjaaja Juha Hurme, kapellimestari Hannu Lintu ja toimittaja Minna Lindgren kuuntelivat Verdin Falstaff-oopperan ja innoittuivat keskustelemaan Shakespearesta.

Kommentit