Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Miksi Rainbow Cola on eri tavaraa pullossa ja tölkissä?

Rainbow colaa pullossa ja tölkissä
Rainbow colaa pullossa ja tölkissä Kuva: YLE/Tiina Lappalainen Kuningaskuluttaja (Tv),rainbow,Kolajuoma

Nuori mies ihastui tölkissä myytävään Rainbow Colaan. Yllättäen sama juoma maistui erilaiselta litran tai puolen litran muovipullossa. S-ryhmän mukaan kyseessä on sama cola, vaikka valmistajat vaihtelevat ja ainesosissakin voi olla eroja. Lidlissä tuotemerkki on vain väljä kehys, joka ei kerro tuotteen sisällöstä tai valmistajasta.

S-ryhmän mukaan colajuomien ominaisuudet ovat samat. Tuotesisällöissä on kuitenkin eri ainesosia. Tölkissä on kahdeksaa aineosaa, pullossa kuutta. Rainbow Colan tölkit valmistaa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja pullot VIP-Juicemaker.

Tölkkicolassa on säilöntäainetta, koska olemme halunneet sille pidemmän säilyvyysajan.― Mika Lyytinen, SOK

– Tölkkicolassa on säilöntäainetta, koska olemme halunneet sille pidemmän säilyvyysajan. Tölkillä on 12 kuukauden säilyvyysaika, kun isossa muovipullossa on vain yhdeksän kuukauden säilyvyysaika. Hiilihappo säilyy tosi hyvin tölkkicolassa, mutta se saattaa haihtua aavistuksen verran PET-muovipullon läpi, SOK:n suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

– On toki mahdollista, ja siitä on aika paljon tutkimustietoakin, että ihmiset maistavat esimerkiksi lasipullossa, tölkissä ja muovipullossa olevan saman juoman erilaisena.

Lyytikäisen mukaan myös pelkästään vesi eri paikkakunnilla saattaa aiheuttaa hieman eri makua tuotteeseen.

S-ryhmän omissa tuotteissa mennään maku edellä, vaikka pakkaus tai pakkauskoko olisivat erilaiset, Lyytikäinen vakuuttaa.

Sekä tölkki- että pullocolajuomat arvioidaan kokeilukeittiössä ennen niiden ottamista valikoimaan. Aistinvaraisen arvioinnin asiantuntijat maistavat ja hyväksyvät tuotteet. Tämän jälkeen määritellään juomien ominaisuudet, kuten ainesosat, ja samoilla ominaisuuksilla tehdään tilaukset eri valmistajille.

– Kun on sama tuote kyseessä, niin maku on samoilla tuoteominaisuuksilla samanlaiseksi arvioitu meillä ja sen mukaan tuotteet on valmistettu. Tuotteet ovat täysin samoja, Lyytikäinen kuittaa.

LIDLissä tuotemerkki ei kerro tuotteen sisällöstä

Kuningaskuluttaja kysyi asiaa myös Lidlistä, jossa ketjun omat merkit ovat vielä yleisempiä. Esimerkiksi Coquette-hernekeiton ison ja pienen tölkin aineosissa on valtavasti eroja.

Hernekeiton on oltava hernekeittoa.― Pilvi-Sisko Riikonen, Lidl

– Saman tuotemerkin ja logon alla on usein erilaisia tuotteita, jotka valmistetaan eri tuotantolaitoksissa. Tuotemerkki ei kerro tuotteen sisällöstä tai valmistajasta, mutta elintarvikkeen nimen tulee kuvata tuotteen sisältöä. Hernekeiton on oltava hernekeittoa, Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen vastaa.

Coquette-hernekeiton pieni purkki tehdään Suomessa, iso Saksassa. Pienemmässä myyntipakkauksessa on maininta ”perinteinen” ja kotimainen valmistus on merkitty Suomen lipulla. Myös pakkauksessa olevat annoskuvat eroavat toisistaan. Pakkauksista ei ole edes pyritty tekemään identtisiä, koska kyseessä on kaksi eri tuotetta, Riikonen kertoo.

Lidlin Coquette-hernekeittoja
Lidlin Coquette-hernekeittoja Kuva: YLE Kuningaskuluttaja (Tv),Lidl,Hernekeitto (Valmisateria)

Laki ei säätele makuasioita

Makuasioista ei ole säädetty elintarvikelainsäädännössä, vaikka kuluttajan kannalta saattaa tuntua huijaukselta, että sama tuote eri pakkauksessa tai eri pakkauskoossa ei maistu samalta. Kuluttajansuojalakikaan ei ota selkeästi kantaa asiaan.

Lainsäädäntö puuttuu asiaan vasta, jos elintarvikkeen nimi antaa olettaa muuta kuin mitä elintarvikkeen koostumus on. Silloin on kysymys harhaanjohtavuudesta.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.