Hyppää pääsisältöön

Sossun pohjaton kassa

Euroseteleitä ja -kolikoita
Euroseteleitä ja -kolikoita setelirahat,kolikot,euro

Toimeentulotukea voi kunnan sosiaalitoimistosta hakea henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Yksin asuvalla toimeentulotuen perusosa on 485,50 euroa. Tuki kuuluu kenelle tahansa viimekätisenä etuisuutena. Sen on tarkoitus kattaa asumismenojen jälkeen tulevat menot, esim. ruoan, vaatteet, ja puhelinkulut.

Sossua pidetään maksuautomaattina

Sosiaalityöntekijä Susanne Kiven mukaan jotkut ajattelevat, että heillä ei ole omaa rahaa lainkaan, koska sossu maksaa vuokran ja tarjoaa hädän tullen taloudellista apua siihen ja tähän tarpeeseen. Sosiaalitoimiston myöntämä raha kuitenkin on omaa rahaa. Tuen saajalla on täysi vapaus käyttää se haluamallaan tavalla: ruuan sijaan voi ostaa viinaa. Jonkinlaista elämänhallinnan ohjausta pitäisi sosiaalitoimen kuitenkin tällaisissa tapauksissa tarjota, sanoo Kivi.

Nuorten haaveena jäädä kotiin

Dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta kertoo, että pitkäaikaisista toimeentulotukien käyttäjistä enenevä osa on nuoria. Sellaisia nuoria aikuisia, jotka eivät itse tee yhtään mitään tilanteensa eteen, eivät hae kouluun eivätkä töihin, on arviolta kymmenisen tuhatta.

Sosiaalityöntekijä Kivi huomasi jossain vaiheessa 2000-luvulla, että ammattiopintoihin hakiessa yhä useamman nuoren "haaveammattina" ja unelmana oli jäädä kotiin. Ehkä perheissä oli totuttu siihen, että vain koululaiset lähtevät päiväksi kotoa pois, Kivi pohtii.

Kivi sanoo, että nuorten kohdalla on muutoinkin epärealistisia toiveita ja haaveita. Oman elämänlaadun parantamiseen ei kuitenkaan osata ryhtyä. Nuori ei ehkä ole oppinut keinoja: opiskelutaitoja ja yleisiä elämäntaitoja, jotta osaisi hakeutua vaikkapa kouluun, minkä avulla voisi oikeasti parantaa elämänlaatua. Kaikki tekeminen vaatii panostusta, joka ei aina ole miellyttävää. Tätä voi olla vaikea ymmärtää.

Uhrista toimijaksi

Susanne Kiven mukaan kyvyttömyys vastuunottoon voi olla osin vanhemmilta opittua, osin systeemi on palvellut liian hyvin. Järjestelmä kun mahdollistaa sen, että meistä jokainen voi periaatteessa jättää menemättä töihin ja ottaa vastaan yhteiskunnan takaaman toimeentulontuen.

Myös uhriajattelu on aika yleistä, muistuttaa Kivi. Monet tuensaajat tuntevat olevansa sossun armoilla. Sosiaalityöntekijöitä on kätevä syyttää omasta tilanteesta. Toisaalta esim. aggressiivinen käytös sosiaalitoimistossa asioidessa sulkee helposti ovet muulta kuin rahalliselta avulta ja tuelta.

Kivi korostaa, että nuorten tietoisuutta valinnan mahdollisuuksista ja vaikutusmahdollisuuksista omaan elämään pitää kasvattaa. Sosiaalityöntekijän täytyy jollain lailla saada luottamussuhde nuoreen, joka on tuuliajolla. Tämä ei ole helppoa.Susanne Kivi ja Sakari Kainulainen olivat vieraina Sari Valton radio-ohjelmassa Yle Radio 1:ssä 19.4.2016Muu lähde: http://stm.fi/toimeentulotuki

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta