Hyppää pääsisältöön

Sykettä kuvattiin Kazakstanin vaarallisissa vuoristo-olosuhteissa

Matti Ristisen esittämä Ilmari Kazakstanissa
Matti Ristisen esittämä Ilmari Kazakstanissa Syke (tv-sarja),Matti Ristinen

Syke on onnistunut valloittamaan katsojiensa sydämet, joten nyt vuorossa ovat vuoret. Sykkeen kolmannen kauden viidennessä jaksossa Matti Ristisen esittämä Ilmari Nortamo kiipeilee Kazakstanin Khan Tengri -vuorella, joka kohoaa yli 7000 metriin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalaista draamaa kuvattiin näin korkealla.

Irtiotto sairaalamiljööstä

“Suomalainen retkikunta oli lähdössä Kazakstaniin Khan Tengri -vuorelle kesällä 2015. Minua pyydettiin mukaan. Sain idean, että roolihahmoni Ilmari Nortamo voisi tehdä irtioton sairaalamiljööstä ja lähteä vuorille kiipeilemään. Ehdotin sitä Sykkeen pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaalle ja sain hänet innostumaan ajatuksesta”, kertoo Ristinen.

Peltomaa alkoi yhdessä kirjoittajaryhmän kanssa suunnitella Sykkeeseen jaksoa, joka tapahtuu osittain Kazakstanissa.

“Innostuin tästä siksikin, että mitään vastaavaa on tuskin tehty suomalaisen TV-sarjan historissa. Olosuhteet Kazakastanissa ovat vaativat, sinne voi kirjoittaa isoa draamaa, mutta sinne ei voi lähettää ketä tahansa. Lähtijöiden on oltava erittäin hyväkuntoisia, sillä vuoristotauti on ihan relevantti uhka.”

Olosuhteet Kazakastanissa ovat vaativat, sinne voi kirjoittaa isoa draamaa, mutta sinne ei voi lähettää ketä tahansa.

Kipinä kiipeilyyn

Onneksi Ristinen on kokenut kiipeilijä. Hän on muun muassa kivunnut rinteitä Perussa ja Tansaniassa. Ristisen ensimmäinen kiipeilymatka tapahtui vuonna 2006 Kilimanjaro-vuorelle. Silloin hän oli menossa vaimonsa kanssa lomalle ja pari päätti kokeilla Afrikan korkeimmalle huipulle vaeltamista. Miksipäs ei?

”Reissu oli elämyksellinen ja sen seurauksena syttyi halu perehtyä lajiin syvällisemmin”, kertoo Ristinen.

Matti Ristinen vuorikiipeilemässä Sykkeen kuvauksissa Kazakstanissa
Matti Ristinen vuorikiipeilemässä Sykkeen kuvauksissa Kazakstanissa Syke (tv-sarja)

Vaarojen vuoristo

Kazakstaniin lähdettiin heinäkuussa 2015 neljän miehen voimin. Ristisen lisäksi vuorelle kiipesivät retkikunnan johtaja Markku Mellanen, kuvaaja Mikael Gustafsson ja ohjaaja Jäppi Savolainen. Jäppi Savolainen kertoo, että matka vaati paljon järjestelyjä viisumeista lääkärikäynteihin.

“Vuoristo-olosuhteet itsessään olivat haastavat. Perusleiri sijaitsi 4000 metrissä ja kiipeilykuvaukset tehtiin tämän yläpuolella”, kertoo Ristinen.

Kuvausryhmä oli etukäteen sopinut, että turhia riskejä ei oteta. Rajut lämpötilamuutokset aiheuttavat päivittäin vuoren rinteillä lumi-, loska- ja kivivyöryjä, joten kuvauspaikat valittiin tarkoin.

Rajut lämpötilamuutokset aiheuttavat päivittäin vuoren rinteillä lumi-, loska- ja kivivyöryjä, joten kuvauspaikat valittiin tarkoin.

“Olimme suunnitelleet yhtä kuvaa tiettyyn kohtaan, mutta kun pääsimme lähemmäksi, päätimme kuitenkin vaihtaa turvallisempaan paikkaan. Eikä aikaakaan niin aiemmin suunnitellun kohdan yli pyyhkäisi loskavyöry, joka olisi vienyt meidät mennessään”, muistelee Savolainen.

“Varsinaisilta onnettomuuksilta vältyttiin tekemällä asiat rauhassa ja harkiten”, Ristinen painottaa.

Savolainen kertoo myös, että Matin kokemus vuorikiipeilijänä oli todella arvokasta. Kohtauksia suunnitellessa ei esimerkiksi tarvinnut miettiä, että “ voiko hän nyt tehdä noin tai uskaltaako hän kiivetä tuohon.”

Ristinen kertoo itse, että kohtauksessa tärkeintä hänelle on uskottavuus. Tämän uskottavammaksi vuorimaisemia tuskin saakaan.

Syke: Vuoristotauti - jakso esitetään Yle TV 2:lla 20.4.2016 klo. 21.00.

Matti Ristisen esittämä Ilmari Kazakstanissa vuorella
Matti Ristisen esittämä Ilmari Kazakstanissa vuorella Syke (tv-sarja),Matti Ristinen