Hyppää pääsisältöön

Titanicista myöhästynyt yksinlaulajatar osti lipun seuraavaan laivaan

Lempi Jokela
Lempi Jokela Kuva: Sini Sovijärvi/Yle #titanic

Klassinen yksinaulajatar Lempi Jokela syntyi Keski-Suomessa Korpilahdella 1887. Hän lähti opiskelemaan laulua Helsinkiin ja opiskeli intensiivisesti alun perin viitasaarelaisen Rva Dagmar Hagelberg-Raekallion johdolla (o.s. Sarlin 1871 - 1948), joka konsertoi Suomen lisäksi Unkarissa ja Virossa ja toimi sekä musiikinopettajana että kuoronjohtajana.

Sittemmin Lempi Jokela jatkoi opintojaan aikansa musiikin huippuammattilaisten kanssa. Aktiivisen yksinlaulukonsertoinnin hän aloitti v. 1912 kotimaassa, erityisesti Jyväskylän seudulla ja Pohjanmaalla, ja laajensi pian esiintymisiään myös ulkomaille.

Lempi Jokela tulkitsi mieluiten suomalaisia säveltäjiä (Merikanto, Hannikainen, Sibelius), mutta lauloi myös ulkomaista ohjelmistoa. Usein hän lausui Eino Leinon tekstejä esityksissään.

Lempi Jokela sai keväällä 1912 tilaisuuden lähteä konsertoimaan Amerikkaan, lähinnä amerikansuomalaisille seuduille New Yorkiin ja sen ympäristöön, ja lähti matkaan Ranskan kautta huhtikuussa 1912.
Pariisissa hänen oli määrä tavata taiteilijaystäviään ja lähteä sitten junalla Cherbourgiin, missä tarkoitus oli nousta Titaniciin 10.4.1912. Lempi Jokelalla oli jo lippu ostettuna. Onnettomien yhteensattumien kautta hän kuitenkin myöhästyi laivalta ja joutui järjestelyjen takia palaamaan Suomeen. Lähtö Amerikkaan lykkääntyi alkukesään 1912. Lempi Jokela viihtyi Amerikassa aina kesäkuuhun 1913 saakka.
Hän harrasti musiikkia elämänsä loppuun asti, mutta ilmeisesti avioliiton työvelvoitteiden ja omien rakkaussurujensa takia hän ei jaksanut taistella kunnianhimoisemmin uransa puolesta.

Pieni uutinen Suomettaressa Lempi Jokelan konsertista.
Pieni uutinen Suomettaressa Lempi Jokelan konsertista. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle titanic

Henkilökohtaisesta elämästä

Lempi avioitui yrittäjä Vilho Sallisen kanssa vuonna 1904. He saivat Olavi-pojan v. 1907. Vilho Sallisella oli Helsingin Töölössä lihakauppa ja Pitäjänmäellä iso puutarha ja -myymälä. Vilho oli äärimmäisen rakastunut nuoreen Lempiin, joka kuitenkin omistautui taiteelleen lähes uhmakkaasti. Osoitus suuresta rakkaudesta oli mm. se, että Vilho muutti Sallinen-sukunimensä Lempin sukunimeksi, Jokelaksi.

Ilmeisimmin konserttimatkoillaan Lempi Jokela tapasi sielunkumppaninsa, vaasalaisen toimittaja-kirjailija "Vaasan Jaakon" (Jaakko Ilola), jonka kanssa syttyi salainen rakkaussuhde. Hedelmänä syntyi Sointu-tytär v. 1916. Tämä kuitenkin tuli tietoisuuteen vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Huippumusikaalinen ja -verbaalinen Sointu eli "Sole" Kiviranta, luki aikoinaan Yleisradiossa tummalla alttoäänellään mm. Ollin ja Vaasan Jaakon pakinoita ja kertomuksia. Sole menehtyi vuonna 2014.

Lempi Jokela omistautui taiteelleen täysillä. Lapset eivät muista äitinsä paljoakaan ehtineen antaa aikaansa heille. Lempi Jokela oli tulinen ja herkkä tulkitsija, joka paneutui täysillä konserttiesityksiinsä. Hänet tunnettiin myös erittäin kauniina ja tyylikkäästi pukeutuvana naisena upeine hiuksineen. Poliittisesti tulenarkana aikana myös konserttitilaisuudet leimautuivat helposti poliittisiksi foorumeiksi. Lempi Jokela totesi julkisesti haluavansa taiteessaan irtisanoutua politiikasta. Suomalaisuus oli hänelle kaikki kaikessa.

Lempi Jokela kuoli Helsingissä 1951. Hänen tyttärentyttärensä Taru ja Laura muistavat isoäitinsä pianon ääressä viihtyvänä persoonallisena ja jännittävänä taiteilijattarena, jonka luona Meilahdessa he vierailivat usein.

Tämä artikkeli on kainalojuttu artikkeliin Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuvat

Kommentit
 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.