Hyppää pääsisältöön

Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

#kulttuurinvälikysymys -ohjelman keskustelussa mukana Jussi Lehtonen, Li Andersson, Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi, Sanni Grahn-Laasonen, Krista Petäjäjärvi. Paikkana Vanha Ylioppilastalo
#kulttuurinvälikysymys -ohjelman keskustelussa mukana Jussi Lehtonen, Li Andersson, Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi, Sanni Grahn-Laasonen, Krista Petäjäjärvi. Paikkana Vanha Ylioppilastalo Kuva: Yle krista petäjäjärvi,Anna Tulusto,Aleksis Salusjärvi,Li Andersson,Sanni Grahn-Laasonen,Jussi Lehtonen

"Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 kuntavaalit herättävät uusia välikysymyksiä kulttuurista.

Ruotsalaisuuden vaikutelma syntyi, kun toimittaja Ståhl oli juuri kuunnellut keskustelun, jossa näyttelijä Leea Klemola, kansanedustaja Jani Toivola, kirjailija Joonas Konstig ja perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen olivat vastanneet kysymykseen, mitä Suomessa tapahtuu todella. Poliitikot että taiteilijat ovat kyllästyneitä kärjistäviin vastakkainasetteluihin. Leea Klemola tosin nosti esille Suomen metsät ja esitti vahvoja kysymyksiä hallitukselle: ”Onko muuta arvoa kuin raha? Tämä kaikki saa niin absurdeja mittasuhteita, etten olisi painajaisissanikaan pystynyt kuvittelemaan, miten valtavia asioita tehdään, kun esimerkiksi metsät yhtiöitetään. Meiltä viedään meidän mielenmaisema!”

Harva olisi uskonut vielä vuosi sitten, että soveltavista taidehankkeista kasvaisi kulttuurin kuuma peruna. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sai kerrankin puolustaa politiikkaansa ja edustamiaan avauksia.
Taiteen rooli osana sosiaalipalveluja ei herätä pahempaa närää. Kulttuuripolitiikassa tällaiset avaukset herättävät enimmäkseen optimismia, vaikka vielä useaan kuukauteen ei olekaan selvää, mitä sote-taide käytännössä tulee olemaan. Grahn-Laasonen, kansanedustaja Li Andersson, näyttelijä Jussi Lehtonen ja soveltavan taiteen kehittäjä, performanssitaiteilija Krista Petäjäjärvi kuitenkin keskustelivat kiihkeästi siitä, mihin taidepolitiikan painopiste siirtyy, jos taidetta tuetaan ennen kaikkea hyvinvointiasiana. Syntyykö taiteelliselle työlle laadullisia kriteerejä? Lehtonen ja Petäjäjärvi kyseenalaistivat koko hyvinvointitaide-käsitteen. ”Missä vaiheessa ihminen on siinä kunnossa ettei se ansaitse taidetta, vaan vain hoivataidetta?” kysyi Jussi Lehtonen ja sai yleisöltä aplodit.

Kun Suomen tila ja taiteen uudet suunnat oli selvitetty, Vanhan saliin saapui joukko, joiden tehtävänä oli miettiä, miten luova luokka voisi pelastaa Suomen ja miten Suomi pelastaisi luovan luokan. Muusikko Kauko Röyhkä julkaisi ensimmäiset luovuuden tuotteensa 36 vuotta sitten ja piti pilke silmäkulmassaan koko luovan luokan käsitettä hieman elitistisenä. Kansanedustajat Timo Harakka ja Tuomo Puumala hehkuivat innostusta: Underground taidetta tulee olla! Yleisen ilmapiirin tulee sallia myös epäonnistuminen! Poliitikot myös myönsivät, ettei yhteiskunta ole aina jyvällä siitä, mitä taiteessa ”maan alla” tapahtuu ja että maailma muuttuu nopeasti ja politiikka hitaasti - hidas ja tahmea politiikan koneisto ei ole ehtinyt esimerkiksi itsensätyöllistäjien matkaan. Röyhkää iältään parikymmentä vuotta nuorempi sarjakuvataiteilija Kaisa Leka latasi kovat tiskiin: ”Teillä ei ole tatsia luovan luokan todelliseen tilaan - töitä on paljon, mutta rahaa on vähän. Luova luokka ei ole yhteislunnasta erillään oleva ryhmä. Politiikka, jota nyt tehdään iskee myös kulttuurialan ihmisiin ja pienituloisiin. Leikkaukset syövät maata niiden alta, joiden oletetaan pelastavan maailmantalous.”

Vaikka aikojen hoetaan olevan kovat, kukaan kahdestatoista #kulttuurinvälikysymys-keskustelijasta ei halunnut juuttua pelkkään pessimismiin ja surkeuteen. Pentti Saarikoski kysyi 1962: Mitä tapahtuu todella? Hän halusi tallentaa maailman läpikäymät murrokset runoteokseensa. #kulttuurinvälikysymys lainasi Saarikosken kysymystä tänä vuonna.

Kaksi vuotta Saarikosken kuuluisan runon jälkeen Jorma Etto julkaisi runon “Suomalainen”, jota Kekkonenkin sittemmin kuuluisasti siteerasi. "Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään, sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen: metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat.”

Kekkonen siteerasi Ettoa osoittaakseen, miten uppiniskainen ja kademielinen on suomalainen kansanluonne. Historia ei näytä toistavan itseään 2010-luvulla. Kansa on yhä jakaantunut, osin eri syistä kuin ennen, mutta muinaisille heimoaatteille ei ole enää sijaa.

Tulevaisuuden ammateissa kulttuuriala aina vain korostuu, tämä vahvistui myös tämän vuoden #kulttuurinvälikysymystä tehdessä. Eduskunnan sijaan katseet siirtyvät kuitenkin kohti yksittäisiä kuntia - ensi vuoden kuntavaalien yhteydessä on taas kulttuurin välikysymyksen paikka.

Keväällä 2017 käytävissä vaaleissa on paljon pelissä. Kirjastojen ja terveyspalveluiden tulevat linjat vedetään monelta osin niiden 10 000 suomalaisen toimesta, jotka toimivat kunnanvaltuustoissa. Kulttuurin pallo siirtyy kuntien käsiin, kun julkistaloutta kevennetään ja suoraviivaistetaan. Mitä Suomessa todella tapahtuu kevään 2017 jälkeen, kun uudet ihmiset nousevat päättämään kuntien kulttuurista?

Katso #kulttuurinvälikysymys-tunnelmia Vanhalta Ylioppilastalolta. Ohjelma myös

soi:

viihdytti:

ja paljasti:

Koko ohjelma nähdään uusintana Yle Teemalla lauantaina 24.3. klo 10.

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.