Hyppää pääsisältöön

Australialainen saksofonivirtuoosi valloittaa

Uudella levyllään nuori saksofonivirtuoosi Amy Dickson esittää itselleen kirjoitettuja teoksia kolmelta australialaissäveltäjältä Sydneyn sinfoniaorkesterin kera. Korkeatasoinen soitto, epätavannomainen soolosoitin sekä teosten tuoreus—kaikki ovat nimittäin aivan viime vuosilta—tekevät levystä kiinnostavan. Kohokohdaksi levyllä nousee Brett Deanin maaginen teos, Siduri Dances.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Klassisen musiikin parissa työskennellessä tulee helposti noteeranneeksi nuoria pianisteja, viulisteja ja sellistejä. Mutta on niitä muitakin soittimia. Saksofoni ei ehkä ole silti tavanomaisimmasta päästä.

Amy Dickson on ehtinyt kerätä palkintoja Australiassa ja Isossa-Britanniassa. Dickson oli muun muassa ensimmäinen australialainen ja ensimmäinen saksofonisti, jolle on myönnetty Ison-Britannian ääniteteollisuuden klassisen musiikin BRIT-palkinto.

Uudella levyllään nuori saksofonivirtuoosi esittää itselleen kirjoitettuja teoksia kolmelta australialaissäveltäjältä. Sydneyn sinfoniaorkesteria johtavat kapellimestarit Benjamin Northey ja Miguel Harth-Bedoya. Korkeatasoinen soitto, epätavannomainen soolosoitin sekä teosten tuoreus—kaikki ovat nimittäin aivan viimeisen muutaman vuoden satoa—tekevät levystä kiinnostavan.

Toissa vuonna edesmenneen Peter Sculthorpen Island Songs valmistui vuonna 2012 ja se on antanut myös nimen tälle levylle. Se ja nuoremman polven säveltäjän, Ross Edwardsin ritualistishenkinen Full Moon Dances ovat sävelkieleltään helposti lähestyttäviä, taidokkaasti kirjoitettuja ja orkestroituja fantasioita, jotka ammentavat Australian luonnosta ja luonnonkansojen mystiikasta. Ne luotaavat yhtäältä saksofonin lyyrisiä, melodisia sävyjä ja toisaalta sen iskevää notkeutta. Amy Dickson on ylivertainen klassisen saksofonin taitaja, jonka sointi on syvä ja reheväkin: tekninen hallinta on sitä tasoa, että se olisi ihailtavaa minkä tahansa soittimen kohdalla.

Itselleni vaikuttavin teos levyllä on kuitenkin vuonna 1961 syntyneen Brett Deanin teos Siduri Dances. Berliinin filharmonikoissa 14 vuoden ajan alttoviulua soittanut ja sittemmin säveltäjänuraan keskittynyt Brett Dean on yksi tunnetuimmista nykymusiikin säveltäjistä tällä hetkellä. Siduri Dances syntyi alun perin kymmenen vuotta takaperin huilisti Sharon Bezalylle; sovitus saksofonille ja Amy Dicksonille on vuodelta 2013.

Siduri on naispuolinen jumaluus Gilgamesh-eepoksessa; hän tarjoaa viisaita neuvoja ja läksiäisjuoman niille, jotka matkustavat toisiin ulottuvuuksiin. Saksofonille taidokkaasti uudelleenpunottu soolostemma on milloin Siduri itse, milloin kertoja, milloin matkustaja; solistin ympärillä jousisoittimet tanssivat ja kutovat tekstuurejaan upeasti.

”Island Songs”. - Peter Sculthorpe: Island Songs. Brett Dean: The Siduri Dances. Ross Edwards: Full Moon Dances, konsertto alttosaksofonille ja orkesterille. - Amy Dickson, saksofonit, Sydneyn sinfoniaorkesteri, joht. Benjamin Northey ja Miguel Harth-Bedoya

Kuuntele Uudet levyt 22.4.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.