Hyppää pääsisältöön

Elävän kuvan metsästäjät: Nuori Zlatan

Zlatan Ibrahimović tuulettaa tehtyään maalin Ajaxille.
Zlatan Ibrahimović pelasi Ajaxissa vuosina 2001–2004 ja teki yhteensä 48 maalia. Zlatan Ibrahimović tuulettaa tehtyään maalin Ajaxille. Kuva: Cinema Mondo. Zlatan Ibrahimović,jalkapallo,Jalkapallopelaajat (Miehet),dokumenttielokuvat

Ruotsalainen jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović on yksilöurheilija maailman seuratuimmassa joukkuelajissa. Hän on yksinäinen oman tiensä kulkija myös ihmisenä – ainakin uuden dokumenttielokuvan mukaan. KulttuuriCocktailin elokuvaraati tutkii kuvia taiturin nuoruusvuosilta.

Elävän kuvan metsästäjät -raadissa istuvat tällä kertaa elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, elokuvatuottaja Ilkka Matila ja toimittaja Teemu Laaksonen.

Fredrik ja Magnus Gerttenin ohjaaman Nuori Zlatan -dokumenttielokuvan ydin perustuu heidän vuosituhannen vaihteessa kuvaamaansa materiaaliin. Silloin aiheena oli jalkapallojoukkue Malmö FF. Sattumoisin samaan aikaan, vuonna 1999, joukkueeseen pestattiin Rosengårdin maahanmuuttajalähiössä kasvanut lahjakas teini. Myöhemmin hänestä tuli yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Elokuva seuraa Zlatanin vaiheita vuoteen 2004 asti, jolloin hän oli juuri siirtynyt Ajaxista Juventukseen. Arkistomateriaalia täydentävät tuoreet pelikaverien ja muiden tuttujen haastattelut sekä melko perinteinen ja tasapaksu kuvituskuva tyhjiltä stadioneilta ja pukuhuoneista.

Raadin mielestä Nuori Zlatan tiivistyy seuraaviin kuviin:

1. Juho Kuosmanen: Zlatan pelaa pleikkaria, tyttöystävä tylsistyy

Nuori Zlatan Ibrahimović röhnöttää nahkasohvalla lippalakki päässään.
Täsmälleen Juho Kuosmasen valitsemasta kohdasta ei ollut käytettävissä kuvaa. Nuori Zlatan Ibrahimović röhnöttää nahkasohvalla lippalakki päässään. Kuva: Cinema Mondo. Zlatan Ibrahimović,Jalkapallopelaajat (Miehet),dokumenttielokuvat

Zlatan pelaa keskittyneesti videopeliä pöydän ääressä, kamera siirtyy vähän sivuun ja takana näkyy sohva, jolla istuu hänen tyttöystävänsä selailemassa lehteä tylsistyneenä.

- Hetki kuvaa hyvin henkilöä. Siinä näkyy Zlatanin lapsellisuus, sokeus ympäristölle ja umpimielinen keskittyminen omaan asiaan. Kuva on sekä hauska että traaginen samaan aikaan, Kuosmanen sanoo.

2. Ilkka Matila: Zlatan sytyttää valot kotilähiönsä uudelle futiskentälle

Muutaman kuvan sarjassa Zlatan seisoo iltahämärissä vanhan kotilähiönsä uudella jalkapallokentällä, aidan takana sadat ihmiset laskevat yhteen ääneen kymmenestä nollaan, Zlatan yhdistää kädessään olevat sähköjohdot ja kentän valot syttyvät. Kansan hurratessa Zlatan hymyilee ja alkaa pelata pikkupoikien kanssa.

- Kuvasarja kertoo siitä, että kaikesta egoismista huolimatta hänelle on tärkeää olla osa jotain yhteisöä. Kun valot syttyvät ja ihmiset hurraavat, se on yhteisön voitto, eikä pelkästään Zlatanin henkilökohtainen voitto, Matila sanoo.

3. Teemu Laaksonen: Zlatan tekee uskomattoman kynäilymaalin

Ajaxin kotiyleisö viheltää Zlatanille, koska hän on aiemmassa ystävyysmaaottelussa telonut joukkuetoverinsa ja kapteeninsa Rafael van der Vaartin jalan pelikelvottomaksi. Ottelukuvassa Zlatan peippaa 5–6 vastustajaa rangaistusalueen rajalla ja tekee maalin. Yleisö alkaa kannustaa villisti. Otos kertoo paljon Zlatanista, joka on sekä huipputaitava että häikäilemätön. Toisaalta se kertoo myös jalkapallofanien skitsofreenisestä suhtautumisesta tähtipelaajiin.

4. Lisäksi: Zlatan on valloittava mulkku

Sekä Ilkka Matilan että Juho Kuosmasen mielestä Zlatan on mahtava dokumenttielokuvan päähenkilö, koska hän herättää katsojassa monenlaisia tunteita. Likaisista tempuistaan huolimatta hän saa kuitenkin yleisön puolelleen.

- Zlatan on arkkityyppinen teinitähti, jollaisia löytyy myös musiikin ja muun taiteen maailmasta. Kiinnyin häneen saman tien, vaikka hän on suoraan sanottuna vähän mulkku, Matila sanoo.

- On kummallista, miten paljon henkilöstä näin etäältä katsoen tykkää. En välttämättä haluaisi häntä kotiini asumaan, mutta elokuvan henkilönä Zlatan on mielettömän hieno, Kuosmanen sanoo.

Juho Kuosmasen ja Ilkka Matilan radiokeskustelu alkaa kohdasta 33 min 44 s:

Artikkeliin lisätty linkki 23.4. ja 25.4.2016.