Hyppää pääsisältöön

Game of Thrones

Game of Thrones -sarjan hahmo Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)
Game of Thrones -sarjan hahmo Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) Kuva: Yle/HBO game of thrones

George Martin oli maaliskuun alussa kuollut musiikkituottaja, viides beatle, niin kuin häntä kutsuttiin Beatles-yhteyden takia. Joskus ennen tutustumistani Game of Thrones -sarjaan ihmettelin, miksi nimi joskus vilahteli muodossa George R.R. Martin. Sittemmin ole tajunnut, että r-kirjaimet eivät ole nimessä, jotta Martin erottuisi musiikkituottajasta, vaan kenties myös siksi, että niiden kautta syntyy yhteys J.R.R. Tolkieniin.

Martin on vuonna 1948 syntynyt amerikkalaiskirjailija, joka aloitti kirjailijanuransa 70-luvulla, liukui 80-luvulla käsikirjoittajaksi televisioon, jossa työskenteli mm. Hämärän rajamailla ja Beauty and the Beast -sarjojen parissa (jälkimmäisessä olivat kirjoittajina Isänmaan puolesta -sarjasta tutut Alex Gansa ja Howard Gordon). Yhdeksänkymmenluvulla Martin palasi romaanien kimppuun ja vuonna ‘96 alkoi ilmestyä hänen magnum opuksensa Tulen ja jään laulu. Sarjan ensimmäinen nide oli nimeltään Valtaistuinpeli, eli alkukieliseltä nimeltään Game of Thrones.

Jamaikalaiskirjailija Marlon Jamesilta kysyttiin, miten hän aikoo kirjoittaa Booker-palkitun A Brief History of Seven Killings -romaanin jälkeen. Palkittu romaani on Bob Marleyn murhayrityksen ympärille kiertyvä kertomus 70-luvun Jamaikalta, äänien mosaiikki, jossa todellista tapahtumaa fabuloidaan uskomattoman värikkäästi ja rujosti. James vastasi, että hän aikoo luoda oman fantasiasaagansa, Afrikkaan sijoittuvan Game of Thronesin. Afrikkalainen kertomusperinne on avan yhtä rikasta, “and just as perverse as that shit”. Meillä on noitia ja demoneita, James sanoo, meillä on kääpiöitä ja hulluja kuninkaita. Meillä on sellaisia tarinoita perimyskiistoista, että ne saattavat Susipalatsin häpeään, hän sanoo. Pieksemme Tudorit koska vaan.

Tätä kaikkea Game of Thronesissa on: kuninkaallisia ja aatelisia sukuja, jotka juonivat, liittoutuvat ja pettävät. Kuningassukujen insestillä on vaikutuksensa, joten kun Starkit, Lannisterit, Targaryenit ja Boltonit ottavat yhteen, valtataisteluissa on mukana niin uskollisuutta, oveluutta, rohkeutta kuin hulluuttakin. Tietoa tekojen, ominaisuuksien ja juonien taustoista löytää parhaiten Game of Thrones Wikistä, jossa on yli 3000 sivua materiaalia. Henkilöhahmoja on niin paljon, että väkeä on varaa poistaa säännöllisesti. Jos olette kiinnostuneita tietämään, kun on Game of Thronesin päähenkilö, pätevä matemaattinen analyysi löytyy täältä.

Clive James listaa erinomaisessa New Yorkerin jutussaan Thrones of Blood hyviä perusteita vältellä tarinoita, joissa on miekkoja ja lohikäärmeitä, mutta raaka realismi ja aistien huuma vie lopulta hänetkin mukanaan. Leukemiaa sairastava James (s. 1939) on katsellut sarjoja ahmimistyyliin (binge-watching -termille ei liene vielä iskevää suomenkielistä vastinetta) ja alkoi pitkän sisäisen kamppailun jälkeen katsella myös Game of Thronesia sen mahdollisuuden karaisemana, että tv-sarjojen luoma vastustamaton mytologia on paitsi voimakkain niin pian myös uusien sukupolvien ainoa kulttuurinen viitekehys. James pystyy vielä vetämään yhteyksiä Cersei Lannisteristä äitihahmosta Marcel Proustin äitiin, mikä ymmärrys on kuitenkin väistyvää valuuttaa. James joka tapauksessa ylistää sarjan tunnuskuvaa, sojottavista miekoista koottua rautavaltaistuinta. Tuo "Iron Throne" paljastaa kertakatsomisella, että kukaan Kuninkaansatamassa tai muualla Seitsemän kuningaskunnan kulmilla ei voi hetkeksikään levähtää - "eikä varsinkaan se, joka istuu valtaistuimella".

Ratsuväki on raakaa ja miekka on jykevin ase

Showrunner David Benioff (toinen päävastuullinen on Daniel Weiss) on vitsaillut, että Game of Thrones on Keskimaahan sijoittuva Sopranos. Clive James panee paremmaksi kirjoittamalla, että Kuninkaansatama on yhdistelmä Hamletin Elsinorea, Julius Caesarin ja Claudiuksen Roomaa, Deadwoodia, West Wingiä ja Tony Sopranon New Jerseytä. (Weissin haastattelussa liu'uttiin nykyhetken valtapolitiikkaan, jolloin käsikirjoittaja totesi, että Donald Trump tuo hänelle mieleen Hodorin, jättimäisen idiootin, jolla on yksi vastaus jokaiseen kysymykseen: oma nimi). Se tarjoaa valtataisteluita, keskiaikaishenkisessä maailmassa, missä ratsuväki on raakaa ja miekka on jykevin ase, jos käytössä ei ole taikavoimia. Ja pitää muistaa, että sarjassa ei käytetä Erroll Flynnin suosimia kevyitä Robin Hood -vehkeitä, joilla sai aikaan pistohaavoja ja viiltoja poskiin. Seitsemän kuningaskunnan miekoilla irrotetaan raajoja ja tehdään ihmisestä silppua.

Sarjan ensimmäisellä kaudella pohjoinen muuri, joka jähmettää niin maiseman kuin näyttelijät, on varmuustoimenpide villejä ja muinaisia uhkia vastaan. Lohikäärmeet eivät vielä ole kuoriutuneet munistaan. Sarjan edetessä fantasiaelementit ottavat tilaa. Lohikäärmeet liihottavat täyskasvuisina ja Valkeat kulkijat eivät enää ole pelkkiä satuja. Kuten Television tiiliskivien vieras Jussi Ahlroth toteaa, Game of Thrones palauttaa fantasian alkuvoimaisempaan, raaempaan ja psykologisesti julmempaan olomuotoon, jossa sitä ei vielä ole disneyfioitueli sanitoitu lastenkulttuuriksi. "Fantasia on palannut verisille, synkille, pimeille juurilleen", Ahlroth sanoo.

Game of Thrones -sarjan viides tuotantokausi: Jon Snow (Kit Harington)
Game of Thrones -sarjan viides tuotantokausi: Jon Snow (Kit Harington) Kuva: Yle/HBO/Helen Sloan televisiosarja,game of thrones

Keskiaikainen tarusto on luonnollinen vertauskohta Martinin romaanisarjalle. Toisin kuin Tolkien George R.R. Martin ei käytä Nibelungein sormusaihetta, mutta muita keskiaikaisiin ja vanhempiin taruihin pohjautuvia elementtejä hän kyllä hyödyntää. Richard Wagnerin Ring-tetralogia Der Ring des Nibelungen perustuu useaan eri legendaan ja kansantarinaan (Nibelungenlied, muinaisskandinaaviset Eddat, muut Skandinavian legendat, islantilainen Volsungien saaga), jotka on istutettu Aiskhyloksen Oresteia-trilogian muotoratkaisuun.

Musiikkisaitti cmuse.org listasi samankaltaisuuksia Martinin ja Wagnerin teoksista. Ringissä kääpiö Alberich varastaa kullan Reinin pohjasta (vrt. Klonkku ja sormus). Game of Thronesissa lyhytkasvuinen, älykäs ja monisärmäinen Tyrion Lannister on keskeinen hahmo.

Game of Thrones -sarjan hahmo Tyrion Lannister (Peter Dinklage)
Game of Thrones -sarjan hahmo Tyrion Lannister (Peter Dinklage) Kuva: Yle/HBO game of thrones

Ringissä sisarusten Siegmund ja Sieglinde suhteessa on insestisiä piirteitä. Jaime ja Cersei Lannisterin insesti tuottaa kolme lasta, heidän joukossaan sadistinen kuningas Joffrey. Jo aiemmin Targaryenin valta on romahtanut insestin myötä, Aerys Targaryen oli se kuuluisin hullu kuningas.

Valkyriassa ja Jumalten tuhossa tulen käyttö on ratkaiseva elementti. Targaryen-suvun motto on “tuli ja veri”. Daenerys marssii kuolleen puolisonsa hautarovioon ja palaa sieltä haavoittumattomana kuoriutuneet lohikäärmeet olkapäillään.

Vahvat ja tarvittaessa sotaisat naishahmo

Vahvat ja tarvittaessa sotaisat naishahmot: Ringissä valkyriat Brünnhilden johdolla, Game of Thronesissa Arya ja Catelyn Stark eivät kavahda toimintaa, Daenerys johdattaa kokonaista valtakuntaa, ja tietysti on myös Brienne of Tarth, Seitsemän kuningaskunnan kovin miekkailija.

Game of Thrones on merkittävä sarja myös ns. televisiosarjaturismin saralla. Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa mainostetaan sarjan kuvauspaikoille suuntautuvia retkiä (Belfast Winterfell Locations Trek, Dublin Winterfell Locations Trek). Kroatian matkailutahot eivät peittele sarjan kuvaamista Dubrovnikissa ja Splitissä. Islanti mainostaa Muurin takaisia seutuja (Game of Thrones - Iceland: Beyond the Wall), Espanjan roomalaisajan nähtävyydet Sevillassa ja Cordobassa ovat saaneet osansa turisteista ja oletan, että Maltalla Gozon saarella sijaitseva Sininen ikkuna, jonka äärellä kuvattiin Daenerysin ja Khal Drogon häät, on myös suosittu kohde muutenkin kuin kauneutensa vuoksi. Sääli sinänsä, että Pohjolan Gibraltariksi mainostettu Suomenlinna ei tehnyt Martiniin riittävää vaikutusta.

On sanottu, että Martinin paluu romaanien pariin johtui siitä, että hän kyllästyi tv-kirjoittamisen kaavamaisuuteen. Paradoksaalista onkin, että televisio nappasi Tulen ja jään laulun ja teki siitä yhden kaikkien aikojen menestyssarjoista. Vuonna 2011 startannut Game of Thrones on tätä puhuessani edennyt viisi kautta ja kuudennen ensi-ilta on 25.4.

Skip Twitter post

Martin itse ei ole vielä saanut kuudetta kirjaansa ulos. Mitä seuraa tästä tv-sarjan etumatkasta, siitä enemmän keskustelussa Jussi Ahlrothin kanssa. Ahlroth on kirjoittanut Nyt.fi:hin jaksoarviot kaikista Game of Thronesin jaksoista ja on tavannut George R.R. Martinin kahdesti.

Television tiiliskivien kaikki vanhat jaksot ovat Yle Areenassa kuunneltavissa ja ladattavissa.

Lista kaikista Television tiiliskivissä käsitellyistä sarjoista:

Sopranos (1999-2007)
Mullan alla (Six Feet Under, 2001-2005)
Langalla (The Wire, 2002-2008)
Tehdas (Clocking Off, 2000-2003)
Kotiseutu (Heimat, 1984, 1993, 2004)
Taistelutoverit (Band of Brothers, 2001)
Frendit (Friends,1999-2004)
24 (2001-2010)
Deadwood (2004-2006)
South Park (1997-)
Täydelliset naiset (Desperate Housewives, 2004-2012)
Pennejä taivaasta (Pennies from Heaven, 1978)
Pimeyden ytimessä (Edge of Darkness, 1985)
Frasier (1993-2004)
Babylon 5 (1994-1997)
Teho-osasto (ER, 1994-2009)
Lost (2004-2010)
Rooma (Rome, 2005-2007)
Terapiassa(In Treatment, 2008-2010)
Kyllä Jeeves hoitaa (Jeeves and Wooster, 1990-1993)
Breaking Bad (2008-2013)
Mad Men (2007-2015)
Boardwalk Empire (2010-2014)
Vallan linnake (Borgen, 2010-2013)
West Wing (1996-2004)
Kova laki (Law & Order, 1990-2010)
House of Cards (2013-)
Downton Abbey (2010-2015)
Walking Dead (2010-)
Pitkän Jussin majatalo (Fawlty Towers, 1975-1979)
Girls (2012-)
Twin Peaks (1990-1991)
Solsidan (Onnea onkimassa, 2010-2015)
Treme (2010-2013)

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.