Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Hedelmällisyystietokone lupaa ehkäisyä ilman hormoneja

Kuvassa hedelmällisyystietokone maatuskoiden joukossa
Kuvassa hedelmällisyystietokone maatuskoiden joukossa Kuva: Terhi Vuorinen/Yle ehkäisyvälineet,ehkäisymenetelmät,hedelmällisyystietokone,Maatuska-nukke

Sadattuhannet suomalaisnaiset käyttävät hormonaalista ehkäisyä, mutta kaikille hormonit eivät sovi. Myös hormonien ympäristövaikutukset herättävät huolta. Yksi vaihtoehto hormonittomaan ehkäisyyn on hedelmällisyystietokone. Satojen eurojen hankintahinta on kuitenkin kova ja laite vaatii käyttäjältään pitkäjänteisyyttä. Hormoneja ja rahanmenoa voi vältellä myös muilla keinoilla.

Hedelmällisyystietokone perustuu käyttäjän kuukautiskierron seuraamiseen ja sen selvittämiseen, missä kohtaa kuukautta nainen on hedelmällinen ja milloin hedelmätön. Laite ei kuitenkaan perustu vain rytmimenetelmään, jota pidetään raskauden ehkäisykeinona erittäin epäluotettavana.

Ulkomailla on myynnissä paljon erilaisia koneita, joissa hedelmällisyyttä selvitetään eri tavoilla, esimerkiksi virtsatesteillä. Suomessa myynnissä olevalla Lady-Comp-hedelmällisyystietokoneella kiertoa kartoitetaan muun muassa naisen kehon lämpötilaa tarkkailemalla.

Hedelmällisyystietokone vaatii käyttäjältään paneutumista

Hedelmällisyystietokoneen käyttäjän tulee mitata lämpötilansa säännöllisesti, mieluiten jopa päivittäin. Ideana on tunnistaa naisen ovulaatio eli munasolun irtoaminen, koska sen aikana naisen ruuminlämpö nousee. Laitetta maahantuovan Tiia Palmin mukaan laite ei kuitenkaan perusta arviotaan pelkästään käyttäjän lämpötilaan.

Hedelmällisyystietokone kädessä
Hedelmällisyystietokone kädessä Kuva: Yle/Terhi Vuorinen ehkäisyvälineet,ehkäisymenetelmät,hedelmällisyystietokone

– Jokaisen meidän laitteen sisälle on tallennettu 800 000 erilaista kiertoa ja se vertaa sitä saatua mittaustulosta laitteen sisältämään dataan. Tämän perusteella se antaa sitten joko vihreän valon, joka tarkoittaa, että käyttäjä on hedelmätön tai punaisen valon, joka tarkoittaa, että käyttäjä on hedelmällinen.

Laite saattaa näyttää myös keltaista valoa, jos se ei ole varma käyttäjän hedelmällisyydestä. Näin se tekee myös noin neljä ensimmäistä kuukautta laitteen käyttöönoton jälkeen. Hedelmällisyystietokoneella kuluu nimittäin 4–5 kiertoa opetella käyttäjänsä rytmi.

Raskaaksi tulemiseen tarkoitettu Lady-Comp Baby maksaa satasen enemmän.

Laitetta ei suinkaan ole suunniteltu vain raskauden ehkäisyä varten vaan sen voi valjastaa myös aivan päinvastaiseen. Palmin mukaan laite toimii raskaaksi haluavalla aivan yhtä hyvin, koska laite varoittaa ovulaatiosta eli munasolun irtoamisesta, jolloin raskauden mahdollisuus on kaikkein suurin. Lady-Compilta löytyy myös tietokone, joka on suunniteltu erityisesti lasta toivoville.

Hedelmällisyystietokoneen suurin miinus on, että se tulee melko kalliiksi. Tavallinen laite maksaa 495 euroa ja erityisesti raskaaksi tulemiseen tarkoitettu Lady-Comp Baby maksaa satasen enemmän. Palmin mukaan laitteen hintaa arvioidessa kannattaa ottaa huomioon sen seitsemän vuoden elinkaari. Samassa ajassa myös esimerkiksi e-pillereihin palaa suuria summia.

Voisiko saman tehdä halvemmalla?

Jos niin sanottu luonnollinen ehkäisy tuntuu itselle sopivalta, mutta hedelmällisyystietokoneen hinta hirvittää, on olemassa myös halvempia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Suomen ulkopuolella yleisemällä Fertility Awarenessilla eli hedelmällisyystietoisuudella pyritään myös kartoittamaan naisen kierron hedelmällisiä ja hedelmättömiä vaiheita.

Isossa-Britanniassa hedelmällisyystietoisuutta käytetään raskauden ehkäisymenetelmänä.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa hedelmällisyystietoisuutta käytetään raskauden ehkäisymenetelmänä enemmän kuin Suomessa ja siihen saa opastusta myös terveysviranomaisilta. Hedelmällisyystietoisuutta opiskelleen Suvi Lehtilän mukaan menetelmää voi käyttää myös ihan omaan kehoon tutustumiseen.

– Tietoa omasta kierrosta voi kukin omasta toiveesta riippuen käyttää raskauden välttämiseen tai raskaaksi tulemiseen tai halutessaan vaikka oman lisääntymisterveytensä kartottamiseen.

Suvi Lehtilä
Suvi Lehtilä Kuva: Yle suvi lehtilä

Hedelmällisyystietoisuudessa kiertoa kartoitetaan lämpötilan lisäksi myös valkovuotoa ja kohdunsuuta tarkkailemalla. Lehtilän mukaan ehkäisytapana menetelmä on sitä varmempi, mitä useampaa eri asiaa tarkkaillaan.

Hormonitonta ehkäisymentelmää etsivän kannattaa muistaa ainakin nämä asiat:

 • Hedelmällisyystietokoneen ja hedelmällisyystietoisuuden ehkäisytehoiksi on saatu tutkimuksissa jopa 99%. Kannattaa kuitenkin muistaa, että menetelmät vaativat tarkkuutta ja huolimaton käyttäjä laskee nopeasti ehkäisytehoa.
 • Yleisesti suositeltuja hormonittomia ehkäisymenetelmiä ovat tällä hetkellä ainoastaan kuparikierukka ja kondomi. Kuparikierukkaa suositellaan nykyään myös synnyttämättömille naisille.
 • Lääkäreiden parissa hedelmällisyystietokone jakaa mielipiteitä. Osa on puolesta ja osa vastaan.
 • Käytti sitten hedelmällisyystietokonetta tai hedelmällisyystietoisuutta, kondomeja kannattaa kantaa mukana. Kumpikaan näistä ei nimittäin ehkäise raskautta kierron hedelmällisessä vaiheessa.

Lue lisää:

Kännykän kuukautissovellukset ovat paljon muutakin kuin vain kalenteri

Kuukautisten kirjaaminen kalenteriin on ollut aina helppoa, mutta älypuhelinten kuukatiskalenterisovellukset tarjoavat tämän lisäksi niin paljon lisätietoa omasta kierrosta, että kokeileminen kannattaa. Kuningaskuluttaja vertaili viittä eri alustoille tarkoitettua maksutonta kuukautiskalenteria.

Muokattu 26.4.2016: Lisätty linkki kuukautiskalenterisovellusten vertailuun.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.