Hyppää pääsisältöön

Jokakeväinen April Jazz lyö Espoossa kevään ensitahdit

April Jazz -tapahtuman julisteita
April Jazz -tapahtuman julisteita Kuva: April Jazz April Jazz,julisteet,julistetaide

April Jazz on Espoossa kevään äänimerkki. Pääkaupunkiseudun suurimmalla jazzfestivaalilla on sen kolmikymmenvuotisen historian aikana esiintynyt lukuisia kansainvälisiä tähtiä ja kotimaisia huippuja. Kevättä ovat suuren maailman tahtiin rytmittäneet mm. legendaarinen pianisti ja laulaja Ray Charles sekä jazzrumpali Elvin Jones. Tapahtumassa on nähty myös Iiro Rantalan Trio Töykeät -yhtyeen ensiesiintyminen, ja April Jazzista kantautuvat myös Lenni-Kalle Taipaleen muusikon uran alkusävelet. April Jazzin järjestäjänä toimii Espoo Big Band ry.

Jokakeväinen April Jazz sai alkunsa Espoo Big Bandin johtajan ja musiikinopettajan Martti Lappalaisen (1941–2011) intohimosta. Tapiolalainen jazzvaikuttaja perusti ensin Tapiola Big Bandin, josta muotoutui vuonna 1980 Espoo Big Band. Huhtikuussa 1987 kuultiin Lappalaisen ja Espoo Big Bandin voimin April Jazzin ensisointi.

Ensimmäisessä April Jazzissa kotimaisen jazzin huipulta kuultiin mm. Jukka Linkola Quintetia ja Jukkis Uotila Bandia. Jukka Linkola Quintet -yhtyeen riveissä soittivat huhtikuussa 1987 Teemu Salminen (saksofoni), nimimies Jukka Linkola (piano), Markku Kanerva (kitara), Eerik Siikasaari (basso) ja Jari-Pekka Karvonen (rummut).


Jukkis Uotila Bandin kokoonpanossa olivat Kari Heinilä (saksofoni), Peter Lerche (kitara), Jarmo Savolainen (piano), Markku Tabell (piano), Heikki Virtanen (basso), Tapio Aaltonen ja Jukkis Uotila itse rummuissa.

April Jazz on tukenut nuoria muusikoita ja tarjonnut heille esiintymistilaisuuksia. Festivaalilla on kuultu mm. Iiro Rantalan Trio Töykeät -yhtyeen ensiesiintyminen. Huhtikuussa 1988 April Jazzissa nähtiin Iiro Rantala pianossa, Pekka Suominen bassossa ja Raimo Eskelinen rummuissa.

Keväällä 1997 April Jazz teki siihenastisen yleisöennätyksensä. Menestystä siivittivät sekä yksityisten sponsorien että julkisen puolen kasvanut tuki. Yhdysvaltalaisten tähtien lomassa Espoossa kuultiin aiempaa enemmän myös eurooppalaista jazzia. Ruotsalainen The Real Group -lauluyhtye ammensi jazzin lisäksi vaikutteita myös popista, reggaesta ja balladeista.

Yleisöä vetävän tapahtuvan nähtiin tuovan positiivista mainetta Espoolle. April Jazzin taiteellinen johtaja Martti Lappalainen, kauppaneuvos ja Jazzrytmit-lehden kolumnisti Hans Westerberg sekä Espoon kehittymisjohtaja Sampo Suihko ja kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen puhuvat April Jazzista ja tapahtuman vaikutuksista vuonna 1997. Jazzsuomi-ohjelmassa Lappalainen kertoo, että April Jazzin tavoitteena on tarjota jokaiselle jotakin, vaikka se vaikeaa onkin. Jazzkolumnisti Westerberg näkee, että April Jazz on Suomen festivaaleista se, joka seuraa jazzin päävirtaa, vain harvalle esiintyjälle voitaisiin antaa jokin muu musiikkileima. Espoon kehittymisjohtaja ja kaupunginjohtaja kehuvat, että Espoon jazz-maineella kelpaa ylpeillä ulkomailla saakka.

Monen nuoren jazztaitajan tapaan myös Lenni-Kalle Taipaleen muusikon ura on saanut alkunsa April Jazzista. Keväällä 1999 Ykkösen aamu-tv viritti Espooseen suoran satelliittiyhteyden, jonka ansiosta heräilevät tv-katsojat saivat nauttia Lenni-Kalle Taipaleen musisoinnista. Tunnelma oli letkeä ja myös taiteellinen johtaja Martti Lappalainen oli tyytyväinen festivaalin henkeen. Jazztunnelma sai juontaja Petri Sarvamaankin jammailemaan.

Samana keväänä legendaarinen Ray Charles nähtiin April Jazzin pääesiintyjänä.

Vuonna 2000 April Jazzissa esiintyi Elvin Jones, joka oli yksi harvoista tuolloin vielä elossa olleista bepop-ajan rumpaleita. Jones on vaikuttanut voimakkaasti rumpalin roolin muuttumiseen pelkästä rytmin antajasta aktiiviseksi solistiksi. Jones on monen jazzmuusikon esikuva, itse hän kertoo kantavansa aina mukanaan vaikutteita mm. John Coltranesta, jonka kvartetossa rumpali soitti 1960-luvulla. Ja kun Jonesia pyydetään puhumaan rytmistä, hän ei suinkaan ala puhua jazzrummuista vaan Igor Stravinskyn Kevätuhrista ja keväästä vuodenaikana. April Jazz -tapahtumassa 72-vuotias Jones esiintyi Jazz Machine -yhtyeensä kanssa. Maailman parhaaksi rumpaliksikin tituleerattu jazzmuusikko kuoli neljä vuotta myöhemmin. Jones toteutti haaveensa ja jatkoi keikkailua kuolemaansa saakka. Elvin Jones oli ollut myös yksi ensimmäisen April Jazz -tapahtuman kansainvälisistä tähdistä.

April Jazzin koti on Espoossa Tapiolassa. Tapiolalaisen jazzvaikuttajan Martti “Mape” Lappalaisen (1941–2011) perustaman tapahtuman kaksi ensimmäistä kertaa järjestettiin Sokos Hotel Tapiola Gardenissa. Vuonna 1989 April Jazz laajeni vastavalmistuneeseen Espoon kulttuurikeskukseen, jonka tiloissa festivaali on toiminut tähän päivään saakka. Osa konserttipaikoista on vaihtunut vuosien varrella ja April Jazzin konsertteja on kuultu muun muassa Espoon Teatterissa, Sellosalissa, Kino Tapiola -elokuvateatterissa, Tapiolan kirkossa sekä Espoon modernin taiteen museo EMMA:ssa. Useana vuotena Tapiolan kulttuuriaukiolle on noussut myös April Jazz -teltta.

Keväällä 2016 April Jazz juhlii 30-vuotista taivaltaan. Jazzin maailmaa avasivat aamu-tv:ssä April Jazzin festivaalijohtaja Matti Lappalainen sekä Espoo Big Bandin kitaristi-säveltäjä Jarmo Saari.


Juhlavuoden kunniaksi avattu April Jazz History -sivusto esittelee kaikki tapahtumassa esiintyneet yhtyeet kokoonpanotietoineen.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä / Yle Elävä arkisto & Valtteri Pokela / April Jazz