Hyppää pääsisältöön

Kosmopoliitin suomalaissäveltäjän lauluja

Ernest Pingoud on yksi maailmansotien välisen ajan kiinnostavimpia säveltäjiämme. Lupaavasti alkanut säveltäjänura syystä tai toisesta lopahti ja Pingoud siirtyi hallinnollisiin tehtäviin ja kirjoitti musiikista. Pingoud'n suppea mutta tasokas yksinlaulutuotanto on päässyt levylle pianisti Annikka Konttori-Gustafssonin ansiosta.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Pietarissa vuonna 1887 syntynyt ja Suomeen vuonna 1918 asettunut Ernest Pingoud on monesti mainittu yhdeksi lahjakkaimmista Sibeliuksen nuoremmista aikalaisista. Hänen ahkerin luomiskautensa sijoittui ensi vuosiin Suomessa, ja hänen sävellyskonserttinsa saivat hyvä vastaanoton Helsingissä ja Berliinissä 1920-luvulla.

Sittemmin Pingoud vaipui luovana taiteilijana syrjään, mutta hän oli muuten merkittävä vaikuttaja suomalaisessa musiikkielämässä toimien Helsingin kaupunginorkesterin intendenttinä, Fazerin konserttitoimistossa ja muun muassa musiikkikriitikkona. Pingoud’n kohtaloksi saattoi koitua se, ettei häntä pidetty suomalaisena. Monikansallisten sukujuurien lisäksi hän toki oli säveltäjänä kosmopoliitti, ei mikään kansallisromantikko, mutta suomalainen yhtä kaikki.

Musiikillisesti Pingoud sijoittuu kirkkaasti säveltäjiemme eturintamaan 1800-luvun lopulla syntyneiden sukupolvien joukossa. Senpä vuoksi onkin ilo saada käsiinsä hänen suppean mutta laadukkaan laulutuotantonsa kokonaislevytys. Pingoud ei ollut laulusäveltäjänä varsinaisesti modernisti—pianoteoksissaan ja erityisesti orkesteriteoksissaan hän oli enemmän aikansa avant gardea—mutta hän oli herkkävaistoinen, tekstiä syvästi kokeva ja välittävä säveltäjä. Pianisti Annikka Konttori-Gustafsson on koonnut Pingoud’n lauluista ja soolopianoteoksista kokonaisuuden, joka puhuu voimakkaasti säveltäjän puolesta.

Levyllä lauluja Konttori-Gustafssonin kera tulkitsevat sopraano Helena Tenhunen sekä baritoni Jaakko Kortekangas. Levyn atmosfääri on onnistunut ja esitykset pääosin mainioita. Lähinnä sarjassa Fyra Sånger Tenhunen haparoi Pingoud’n vaeltavien harmonioiden kanssa. Jaakko Kortekankaan hellästä teräksiseen ulottuva väripaletti ja vankkumaton tulkintakyky tekevät sitä suuremman vaikutuksen—hänen tulkitsemanaan Pingoud’n lyyrisen värikäs sävelkieli hyväilee ja paatos leiskuu.

Ernest Pingoud: laulu- ja pianomusiikkia. - Helena Tenhunen, sopraano, Jaakko Kortekangas, baritoni, sekä Annikka Konttori-Gustafsson, piano. (FUGA-9418)

Kuuntele Uudet levyt 22.4.2016, toimittajana Ville Komppa.