Hyppää pääsisältöön

Kun tappouhkaus ei tunnu enää missään: ex-jäsen kertoo, millaista oli erota Cannonball-moottoripyöräjengistä

Marko Lönnqvist jätti moottoripyöräjengi Cannonballin vuonna 2011. Jengistä eroaminen johti siihen, että Lönnqvist yritettiin murhata.

Marko Lönnqvist (vas.) kirjoitti Elämäni gangsterina -kirjan, jonka rikostoimittaja Jarkko Sipilä toimitti. // Kuva: YleX

Jengiläiset ovat ADHD-lapsia, joita yritetään pitää kurissa. Moottoripyöräkerhossaluodaan säännöt, jotka eivät ole yhteiskunnan sääntöjä. Ja vaikka ei olisi ikinä noudattanut mitään sääntöjä, niitä sääntöjä noudatetaan.

Näin entinen moottoripyöräjengiläinen, Cannonballiin kuulunut Marko Lönnqvist, kuvailee ilmapiiriä, joka moottoripyöräjengissä vallitsi.

Lönnqvist kuului Cannonballiin kahdeksan vuoden ajan. Hän on istunut vankilassa useita vuosia muun muassa veropetoksista, väkivaltarikoksista ja viimeksi tapon yrityksestä. Nyt Lönnqvist on tuomionsa kärsinyt, eikä enää kuulu jengiin. Vankilassa hän kirjoitti Elämäni gangsterina -kirjan, joka kertoo Lönnqvistin elämästä ja Cannonballin toiminnasta. Kirjan toimitti rikostoimittaja Jarkko Sipilä.

Lönnqvist kertoo YleX Etusivun haastattelussa, että paras hetki Cannonballissa oli se, kun hän jätti jengin.

- Jos ei ole hampaita, tyttöystävää tai rahaa eikä pelkää kännikuskin hommia sämpyläpalkalla, niin kannattaa ehkä ryhtyä [jengiläiseksi], Lönnqvist sanoo ja jatkaa:

"Jos ei ole hampaita, tyttöystävää tai rahaa eikä pelkää kännikuskin hommia sämpyläpalkalla, niin kannattaa ehkä ryhtyä."― Marko Lönnqvist, ex-moottoripyöräjengiläinen

- Jos ei ole mitään sisältöä elämässä, niin ei se siitä huonommaksi muutu. Jos kaikki on hyvin, en suoittele jengiläiseksi ryhtymistä.

Monet yhdistävät moottoripyöräjengit rikollisjengeihin. Lönnqvistin mukaan tämä ei pidä paikkaansa kaikkien jengiläisten kohdalla: on myös niitä, jotka ovat saaneet vain ylinopeussakon.

Toisaalta on myös niitä, jotka yrittivät murhata Lönnqvistin, kun hän erosi jengistä.

- Ne on niitä hulttioita, Lönnqvist sanoo.

Tappouhkaus ei aluksi tuntunut missään

Lönnqvist oli päättänyt jättää Cannonballin vuonna 2011. Ero ei ollut helppoa, sillä Lönnqvist kertoo olleensa omanlaisensa persoona, jolla on kavereita myös jengin ulkopuolella. Se saattoi olla syy siihen, että hänet uhattiin tappaa ja yritettiin murhata.

Lönnqvistin vertaa moottoripyöräjengistä eroamisen prosessia eroamiseen ärsyttävästä exästä. Joskus ero käy helposti, joskus ei.

- Joskus tuntuu, että lähtee huonekalut, käräjöidään, väännetään, riidellään, soitellaan poliisille puolin ja toisin.

"Voi olla, että jos joku niin sanottu normaali ihminen yritetään murhata, hän ottaa sen vähän kovemmin."― Marko Lönnqvist

Exän kohdalla kyse voi olla huonekaluista, moottoripyöräjengin kohdalla hengestä. Lönnqvist sanoo, että hänen henkensä uhkaaminen oli vain "yhteisön kautta tullutta normaalia arkea". Vaiherikkaan elämän elänyt Lönnqvist ei aluksi ollut uhkauksesta moksikaan. Vasta, kun hän oli joutunut jengiläisten väliseen aselliseen selkkaukseen ja sitä kautta putkaan, tilanne alkoi herättää jonkinlaisia tuntemuksia.

- Voi olla, että jos joku niin sanottu normaali ihminen yritetään murhata, hän ottaa sen vähän kovemmin.

Lönnqvist pääsi koevapauteen joulukuussa 2015. Vankilaan hän ei aio enää palata. Tulevaisuudessa Lönnqvist aikoo työskennellä ainakin personal trainerina. Tavoite on, että hän saisi työstään sen verran rahaa, että se riittäisi kanaan, riisiin, salikorttiin, lasten leluihin sekä vuokraan.

- Hulluttelut on hulluteltu, Lönnqvist sanoo.

YleX Etusivun haastattelussa Lönnqvist puhuu myös muun muassa Arman Alizadin Cannonball-dokumentista, joka nähtiin Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa.

Lue myös:

Päivi Räsänen: Suomeen tulleet Yön susi -jengiläiset eivät ole samoja, jotka käännytettiin Puolan rajalla

Motocross-ajaja teki historiaa – ensimmäinen onnistunut kolmoisvoltti moottoripyörällä