Hyppää pääsisältöön

Lyran on kuorojen aatelia

Maamme parhaimmistoon ja perinteisimpiin kuoroihin kuuluva Damkören Lyran on julkaissut juuri levyn, jolla se todistaa olevansa verrattomassa, musiikillisesti täyspätöisessä iskussa. Levy on myös onnistunut kokonaisuus, yhdistelmä hengellistä, uutta ja kansanmusiikkia. Mieskuorot ovat saaneet tässä maassa aivan riittävästi mainetta ja kunniaa, ja nostaisinkin Lyranin vähintään niiden rinnalle ellen jopa ohi, niin verrattomasti kuoro soi ja musisoi.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Kuinka upeasti soikaan Gregorio Allegrin ikiaikainen Miserere naisäänin Damkören Lyranin voimin, johtajansa Jutta Seppisen sovituksena! Lyranin 70-vuotisjuhlallisuuksien osana valmistunut levy on edustava ja miellyttävän korkeatasoinen näyte kuoron nykykunnosta. Se sisältää musiikkia Seppisen johtajakaudelta eli vuodesta 2009 jakaantuen kolmeen osaan: alun katolisen hengellisen musiikin lisäksi Lyran esittää oman aikamme musiikkia sekä bulgarialaista kansanmusiikkia.

Yhtenä lankana levyllä kulkee, muiden teosten lomassa, osia säveltäjä Minna Leinosen Lyranille kirjoittamasta teoksesta Låt mig vara—Anna mun olla. Leinonen sekoittaa siinä Edith Södergranin runoja kuoron naisten omiin tarinoihin naiseudesta, kauneudesta ja aistillisuudesta.

Jutta Seppinen on itse laajasti opiskellut, ja kapellimestarinopintojen lisäksi hän on lauludiplomin suorittanut mezzosopraano ja esittänyt paljon uutta musiikkia. Seppinen tekee Lyranin kanssa erinomaista työtä monipuolisen ohjelmiston parissa, myös uusien teosten kanssa, kuten Leinosen sarjassa tai vaikkapa Beat Furrerin Enigmassa. Lyran soi levyllä kauniisti, puhtaasti ja tasapainoisesti, mutta myös laajalla dynamiikalla ja ilmaisuvoimaisesti.

Väripaletti on kuulas, sillä kuoron äänet ovat nuoria, mutta sointi ei ole harrastelijamaisen ohut vaan pysyy kiinteänä ja fokuksessa. Äänellinen eläytyminen renessanssin puhdaslinjaisiin polyfonioihin, uuden musiikin vaativiin harmonioihin ja kansanmusiikin vahvaan rintaääneen toimii kauttaaltaan. Ja mikä ehkä tärkeintä, musisointi on ylipäätään luontevaa ja vakuuttavaa. Suosittelen lämpimästi, etenkin kun äänitys on musiikillisen sisällön tavoin huippuluokkaa.

”Låt mig vara den jag är”. – Hildegard av Bingen: O vis aeternitatis. Gregorio Allegri: Miserere mei, deus. Franz Biebl: Ave maria. Minna Leinonen: osia teoksesta Låt mig vara—Anna mun olla. Beat Furrer: Enigma sarjasta Enigma Cycle. Timothy C. Takach: And I saw. Karin Rehnqvist: När natten skänker frid; Ljusfälten. Kansansäv.: Kaval sviri; Stiga yodish, Yane mori; Svatba. - Akademiska Damkören Lyran, joht. Jutta Seppinen. (Fuga, FUGA-9411)

Kuuntele Uudet levyt 22.4.2016, toimittajana Ville Komppa.