Hyppää pääsisältöön

Pitkien avaruusmatkojen ruokaongelma yhä ratkaisematta

Sipuli
Sipuli Kuva: Pixabay ruoka

Spirulina-nimisestä levästä on pitkään toivottu ratkaisua kaikkeen. Se sisältää paljon proteiinia, B-vitamiineja ja runsaasti mineraaleja. Spirulina kasvaa luonnonvaraisena subtrooppisissa vesissä ja suolajärvissä.

Turun yliopistossa on kasvatettu spirulinaa avaruusruokaprojektin yhteydessä, mutta hanke on valitettavasti loppunut. Spirulinan kasvatus jatkuu Turun yliopistossa ja tällä hetkellä sen kasvua on tutkittu erilaisissa ympäristöissä mm. sellutehtaan jätevesissä. Siellä spirulina ei nauttinut mainittavaa menestystä, lehtori Esa Tyystjärvi Turun yliopistosta kertoo.

Spiruliinan ongelmana on ollut sen etova ulkonäkö ja maku. Euroopan avaruusjärjestö ESA valjasti ranskalaisen huippukokin parantamaan vihreän levän makua ja ulkonäköä. Tuloksena tuli mm. spiruliinaleväpastaa tomaattikastikkeessa.

Prisma Studio kehitti oman terveyspastan

Pasta on ollut pitkään ruokaympyrän pahislistalla. -Mutta entä jos pasta sisältäisikin kaiken mitä ihminen tarvitsee? Voiko ihminen syödä samaa ruokaa päivästä toiseen?

Suomalaisen start up -yrityksen neljäs versio veteen sekoitettavasta jauheesta on tullut markkinoille ja edellisten versioiden tapaan se sisältää kaikki ravintoarvot mitä ihminen tarvitsee. Mutta ongelmaksi muodostuvat samat asiat kuin spirulinassa: väri, muoto ja maku eivät houkuttele. Kiireiselle ihmiselle se toimii hätätilanteessa, mutta kulinaristille juomasekoitteen nauttiminen on yhtä tuskaa.

Prisma Studio pyysi kokki Sebastian Borgia tekemään start up -jauhoista jotakin maittavaa. Kokki Borg päätyi hieman samaan kuin ranskalainen kollegansa. Eli pinaatilla täytettyyn ravioliin. Annos sai arvosanaksi testiryhmältä täyden kympin.

PASTONITEN RESEPTI

Neljä munaa.
Hieman tavallisia jauhoja.
Pussi start up –jauhoja.

Tee pastataikina ja anna sen olla vuorokauden jääkaapissa.

Voit laittaa pinaattia raviolin täytteeksi. Kiehauta ja tarjoile. Annoksen päälle voit laittaa sipulirenkaita ja parmesania.

Pastaresepti
Pastonite sisältää Pastaresepti Kuva: Yle/tiede tv1 prisma studio
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua