Hyppää pääsisältöön

Pitkien avaruusmatkojen ruokaongelma yhä ratkaisematta

Sipuli
Sipuli Kuva: Pixabay ruoka

Spirulina-nimisestä levästä on pitkään toivottu ratkaisua kaikkeen. Se sisältää paljon proteiinia, B-vitamiineja ja runsaasti mineraaleja. Spirulina kasvaa luonnonvaraisena subtrooppisissa vesissä ja suolajärvissä.

Turun yliopistossa on kasvatettu spirulinaa avaruusruokaprojektin yhteydessä, mutta hanke on valitettavasti loppunut. Spirulinan kasvatus jatkuu Turun yliopistossa ja tällä hetkellä sen kasvua on tutkittu erilaisissa ympäristöissä mm. sellutehtaan jätevesissä. Siellä spirulina ei nauttinut mainittavaa menestystä, lehtori Esa Tyystjärvi Turun yliopistosta kertoo.

Spiruliinan ongelmana on ollut sen etova ulkonäkö ja maku. Euroopan avaruusjärjestö ESA valjasti ranskalaisen huippukokin parantamaan vihreän levän makua ja ulkonäköä. Tuloksena tuli mm. spiruliinaleväpastaa tomaattikastikkeessa.

Prisma Studio kehitti oman terveyspastan

Pasta on ollut pitkään ruokaympyrän pahislistalla. -Mutta entä jos pasta sisältäisikin kaiken mitä ihminen tarvitsee? Voiko ihminen syödä samaa ruokaa päivästä toiseen?

Suomalaisen start up -yrityksen neljäs versio veteen sekoitettavasta jauheesta on tullut markkinoille ja edellisten versioiden tapaan se sisältää kaikki ravintoarvot mitä ihminen tarvitsee. Mutta ongelmaksi muodostuvat samat asiat kuin spirulinassa: väri, muoto ja maku eivät houkuttele. Kiireiselle ihmiselle se toimii hätätilanteessa, mutta kulinaristille juomasekoitteen nauttiminen on yhtä tuskaa.

Prisma Studio pyysi kokki Sebastian Borgia tekemään start up -jauhoista jotakin maittavaa. Kokki Borg päätyi hieman samaan kuin ranskalainen kollegansa. Eli pinaatilla täytettyyn ravioliin. Annos sai arvosanaksi testiryhmältä täyden kympin.

PASTONITEN RESEPTI

Neljä munaa.
Hieman tavallisia jauhoja.
Pussi start up –jauhoja.

Tee pastataikina ja anna sen olla vuorokauden jääkaapissa.

Voit laittaa pinaattia raviolin täytteeksi. Kiehauta ja tarjoile. Annoksen päälle voit laittaa sipulirenkaita ja parmesania.

Pastaresepti
Pastonite sisältää Pastaresepti Kuva: Yle/tiede tv1 prisma studio

Lue myös - yle.fi:stä poimittua