Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Punkit tulevat – näin torjut taudit

Punkit
Punkit Kuva: Yle, Akuutti punkit,puutiaiset,akuutti

Kevät on jo pitkällä, joten Akuutin juontaja Anu-Maija Kärjä lähtee punkkimetsälle, sillä borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta levittävät punkit ovat kömpineet ihmisten ilmoille tänä keväänä jo varhain. Miten punkki poistetaan ja kuinka taudeilta kannattaa suojautua, jos haluaa liikkua turvallisesti punkkien valtaamilla alueilla? Mutta millaisissa olosuhteissa punkit viihtyvät? Punkit tarvitsevat kosteutta ja tuulelta suojaisaa maastoa, joten ne oleilevat kosteissa mustikkametsissä, lehdoissa ja heinikoissa. Aina tilaisuuden tullen punkit pyrkivät isännän, kuten pikkunisäkkään, hirven, lemmikkieläimen tai ihmisen kyytiin.

Kamera tunnistaa ihosyövän esiasteen

Keväällä on hyvä pohtia myös auringon hyviä ja huonoja puolia. Uskaltaako aurinkoa enää ottaa, sillä ihosyöpien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti myös Suomessa? Onneksi ihomelanooma on useimmiten hoidettavissa, kun se tunnistetaan tarpeeksi ajoissa. Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tähän tarpeeseen erittäin tarkan hyperspektrikameran, jonka avulla voidaan tunnistaa jo ihosyövän esiaste. Vaikka aurinko onkin iholle vaarallinen, on siitä terveydelle myös paljon hyötyä. Auringosta saatava D-vitamiini voi suojata monilta kroonisilta sairauksilta, joten terveyden kannalta olisi hyvä ottaa kunnon aurinkokylpy ainakin silloin tällöin. Akuutti käy tutustumassa ihosyöpäkameran toimintaan ja selvittää samalla, kuinka paljon aurinkoa voi ottaa turvallisesti.

Ovatko lantionpohjan laskeuman hoidossa käytetyt gynekologiset verkot terveysriski?

Lantionpohjan laskeuma on hyvin yleinen naisten vaiva ja erilaisia kirurgisia leikkauksia laskeuman korjaamiseksi tehdään Suomessa vuosittain hieman yli 4000. Vantaalainen Johanna Zalagh sai vaikeita komplikaatioita lantionpohjan laskeuman korjaamiseksi kaksi vuotta sitten tehdyn verkkoleikkauksen seurauksena. Tarinallaan hän haluaa herättää keskustelua gynekologisten verkkojen turvallisuudesta.

”50 vuoden yrittäjyydestä jäi vain tekohampaat”

Irvistävät hampaat harjoitusmallissa.
Akuutti selvittää, kuka maksaa korjaushoidot hammaslääkärin tehdessä virheen. Irvistävät hampaat harjoitusmallissa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen hampaat,hammaslääkärit,akuutti

Hammasvahingoista tehtiin Potilasvakuutuskeskukseen viime vuonna noin 800 ilmoitusta. Hakemuksista 40 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turusen mukaan yleisimmin valitetaan juuri- ja proteesihoidoista. Helsinkiläinen taidekäsityöläinen ja yrittäjä Vieno Puustjärvi on jättänyt oman valituksensa, sillä hän on käyttänyt parin viime vuoden aikana yli 20 000 euroa omaa rahaa saadakseen suunsa kuntoon. Ongelmakierre sai alkunsa yhdestä kipeästä hampaasta, mutta lopulta yläleuan etuhampaat jouduttiin rakentamaan kokonaan uusiksi.

Omalääkärin vastaanotto

Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila kertoo, miten jalan veritulppa oireilee. Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Akuutin omalääkärin vastaanotolla pohditaan tällä kertaa, millaisia oireita ilmenee, jos jalkaan on tulossa veritulppa. Lisäksi omalääkäri Risto Laitila antaa vinkkejä, miten vanhuksen virtsatietulehduksen voi huomata yllättävistäkin muutoksista ikäihmisen voinnissa. Toimittaja Mikko Penttilä pääsee puolestaan jumppaamaan, kun luvassa on hyödyllisiä jumppaliikkeitä kireiden nivelsiteiden vetreyttämiseksi. Entä millaisen tuomion maitohappobakteerit saavat omalääkäri Laitilalta?

Akuutti, TV1 maanantaina 25.4. klo 18:30. Uusinnat ke 27.4. klo 5:55 ja su 1.5. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin omalääkäri Risto Laitila.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit